Άρχισε η διερεύνηση για τη διάπραξη πιθανών πειθαρχικών παραπτωμάτων για αριθμό εργαζομένων στην κρατική μηχανή που έχουν μπίζνες με επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Σύμφωνα με τα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, περίπου 5 χιλ. εργαζόμενοι στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα συμμετέχουν ταυτόχρονα σε ιδιωτικές εταιρείες, είτε ως μέτοχοι, είτε ως διευθυντές και γραμματείς.

Μάλιστα, στην πλειονότητά τους συμμετείχαν στη μετοχική και διευθυντική δομή των ιδιωτικών εταιρειών χωρίς να εξασφαλίσουν σχετική άδεια από την αρμόδια Αρχή, δηλαδή, από τον υπουργό Οικονομικών ή τον υπουργό Άμυνας (οι στρατιωτικοί), παραβιάζοντας ουσιαστικά τον νόμο. Βάσει του άρθρου 65 του νόμου περί Δημόσιας Υπηρεσίας, δεν επιτρέπεται σε δημόσιο υπάλληλο να ασκεί οποιοδήποτε επάγγελμα πέραν της εργασίας του στη Δημόσια Υπηρεσία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το πρωί κυβερνητικοί, το απόγευμα μέτοχοι

Παράλληλα, δεν επιτρέπεται σε δημόσιο υπάλληλο να συμμετέχει στη διοίκηση ή να κατέχει μετοχές οποιασδήποτε μη δημόσιας εταιρείας ή συνεταιρισμού ή άλλης επιχείρησης ιδιωτικής φύσης.

Στη Δημόσια Υπηρεσία εντοπίστηκαν 3.700 εργαζόμενοι να συμμετέχουν σε ιδιωτικές εταιρείες καθώς και άλλοι 1.284 εργαζόμενοι στους ημικρατικούς οργανισμούς, Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, συμβούλια και στα πανεπιστήμια. Εκτιμάται πως από τους 1.284 εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα 1.157 πιθανόν να μην έχουν εξασφαλίσει σχετική άδεια. Μετά τις διαπιστώσεις, η Ελεγκτική Υπηρεσία απέστειλε επιστολές στους Γενικούς Διευθυντές των υπουργείων, των κρατικών τμημάτων, υπηρεσιών και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, ενημερώνοντας τους για τους εργαζόμενους που έχουν πάρε- δώσε με εταιρείες του ιδιωτικού τομέα. Κάποιοι, ενημέρωσαν την Ελεγκτική Υπηρεσία ότι προβαίνουν σε όλες στις απαραίτητες ενέργειες για συμμόρφωση με τη σχετική νομοθεσία. Παράλληλα ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή, εξέδωσε σχετική εγκύκλιο καλώντας τους εργαζόμενους να εξασφαλίσουν τις σχετικές άδειες. Κατά τη χθεσινή συζήτηση του θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, εκ μέρους της Ελεγκτικής Υπηρεσίας η Παναγιώτα Δημάρχου, ανέφερε πως η Υπηρεσία έλαβε ενημέρωση από τα υπουργεία Παιδείας και Δικαιοσύνης, τη Νομική και τη Δικαστική Υπηρεσία, καθώς από το υφυπουργείο Τουρισμού, ότι προέβησαν ή προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες για συμμόρφωση με τη σχετική νομοθεσία. Όπως είπε, σε κάποιες περιπτώσεις διερευνάται πιθανή διάπραξη πειθαρχικών παραπτωμάτων και σε άλλες περιπτώσεις οι αρμόδιες Αρχές έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα.

Τα μέτρα που λαμβάνονται

Σε σχέση με τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Ελεγκτικής Υπηρεσία, η ΡΑΕΚ, ο ΟΚΥΠΥ, η Κεντρική Τράπεζα και η ΑΗΚ τους ενημέρωσαν πως προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς διερεύνηση και άμεση διευθέτηση του θέματος. Εξάλλου, οι εργαζόμενοι στο Συμβούλιο Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών Οικοδομών και στον Δήμο Αγία Νάπας, που συμμετείχαν στη μετοχική δομή εταιρειών, προχωρούν σε ενέργειες για την αποξένωση των μετοχών. Όσον αφορά τους εργαζόμενους στο Συμβούλιο Αποχετεύσεως Λάρνακας διορίστηκε ερευνών λειτουργός, ο οποίος εξετάζει το ενδεχόμενο διάπραξης πειθαρχικών παραπτωμάτων. Σε σχέση με τους εργαζόμενους στους Δήμους Πόλης Χρυσοχοούς και Τσερίου, εξασφάλισαν άδεια από το υπουργείο Οικονομικών.

Βροχή αιτήσεων

 Στο μεταξύ μετά την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, παρατηρείται αυξητική τάση στις αιτήσεις. Από το 2021 μέχρι σήμερα υποβλήθηκαν 50 αιτήσεις από εργαζόμενους που κατέχουν μετοχές και συμμετέχουν στη διοίκηση των εταιρειών. Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ 2010-2020 είχαν δοθεί 100 εγκρίσεις σε εργαζόμενους για να κατέχουν κυρίως μετοχές. Εκπρόσωπος της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ) ανάφερε πως τα τελευταία δέκα χρόνια παραπέμφθηκε στην επιτροπή αριθμός υποθέσεων. Όπως είπε, πέντε υποθέσεις εκδικάστηκαν, μια κατέληξε σε ποινική δίωξη στα δικαστήρια, σε μια περίπτωση επιβλήθηκε χρηματική ποινή και σε άλλη έγινε υποβάθμιση του εργαζόμενου σε κατώτερη θέση. Εξάλλου, άλλες 10 υποθέσεις που αφορούν εκπαιδευτικούς εκδικάστηκαν για κατοχή μετοχών ιδιωτικών εταιρειών, επιβάλλοντας τους χαμηλές ποινές. Ήδη το υπουργείο Παιδείας απέστειλε επιστολές στους εμπλεκόμενους εκπαιδευτικούς αναμένοντας τις απαντήσεις τους.