Μπορεί εξαιτίας της πανδημίας οι τουρίστες που επισκέφθηκαν πέρσι τη χώρα να ήταν λιγότεροι σε σχέση με άλλες χρονιές αλλά φαίνεται να έμειναν αρκετά ικανοποιημένοι. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις κριτικές, τις αναρτήσεις και τα likes tους σε διαδικτυακές πλατφόρμες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες, τα οποία συγκεντρώνονται πλέον από το Υφυπουργείο Τουρισμού για σκοπούς εποπτείας και βελτίωσης του τουριστικού προϊόντος της χώρας και για μέτρηση της διαδικτυακής φήμης της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, όπως ενημέρωσε πρόσφατα ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, με επιστολή του, συνδέσμους ξενοδόχων, την Ένωση Δήμων, τουριστικούς πράκτορες, εταιρείες τουριστικής προβολής κι άλλα οργανωμένα επαγγελματικά σύνολα, βάσει των στοιχείων  της πρώτης χρονιάς λειτουργίας της πλατφόρμας για διαχείριση της διαδικτυακής φήμης της Κύπρου, το ποσοστό ικανοποίησης πελατών (Reputize Index) για ολόκληρο τον προορισμό, για το έτος 2021, ανήλθε στο 86,8%! Ποσοστό αρκετά υψηλό και όχι μακριά από το στόχο που καταγράφει στην ίδια επιστολή το Υφυπουργείο Τουρισμού, ώστε αυτό να ανέλθει στο 90% μέχρι το 2030.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Το πιο πάνω ποσοστό ικανοποίησης εκτιμάται ότι επηρεάζει όχι μόνο η κριτική των ξένων επισκεπτών αλλά και των ντόπιων. Όπως, πάντως, αναφέρθηκε, στόχος του Υφυπουργείου Τουρισμού είναι το ποσοστό ικανοποίησης πελατών να ανέλθει στα 87,5% το 2025 και στο 90% το 2030. Παράλληλα, ο κ. Περδίος ενημερώνει πως το υφυπουργείο θα μελετήσει το ενδεχόμενο καθορισμού επιμέρους στόχων, π.χ. ανά γεωγραφική περιοχή, ανά κατηγορία επιχείρησης κ.α, οι οποίοι θα αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού 2030. Με την ίδια επιστολή ενημερώνει πως η εξασφάλιση υπηρεσιών λογισμικού «Online Reputation Management», με σκοπό την συλλογή πληροφοριών σε συνεχή βάση, από πληθώρα διαδικτυακών πηγών, εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων του υφυπουργείου για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του τουριστικού προϊόντος και για βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ενημερώνει δε πως η εν λόγω πλατφόρμα αποτελεί ένα πολύ ισχυρό εργαλείο για το Υφυπουργείο Τουρισμού, αφού μέσω αυτής αντλούνται σημαντικά στοιχεία που αφορούν τον βαθμό ικανοποίησης των επισκεπτών σε όλο το φάσμα της τουριστικής εμπειρίας, σε τομείς όπως η καθαριότητα, η εξυπηρέτηση, οι εγκαταστάσεις, οι υποδομές, η διασκέδαση, η ποιότητα φαγητού/ποτού κ.α. Επιπρόσθετα, συμπληρώνει, λειτουργεί και ως εργαλείο σύγκρισης του συνολικού βαθμού ικανοποίησης της χώρας μας με ανταγωνιστικούς προορισμούς και πως πέραν από τα ξενοδοχεία και άλλα τουριστικά καταλύματα, η παρακολούθηση του βαθμού ικανοποίησης των περιηγητών αφορά μεταξύ άλλων, χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, άλλα σημεία ενδιαφέροντος όπως θεματικά πάρκα, παραλίες, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, οινοποιεία, αθλητικές εγκαταστάσεις καθώς και δραστηριότητες.