Έτοιμο είναι το προσχέδιο της πρότασης νόμου που θα καταθέσουν αύριο Τετάρτη τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, η οποία καλείται να βγάλει από το αδιέξοδο που προέκυψε τους εγκλωβισμένους αγοραστές ακινήτων, ιδιαίτερα όσους διατηρούν και δάνεια για τα ακίνητα που αγόρασαν και κινδυνεύουν με εκποιήσεις.

Μετά την απόφαση του Εφετείου το περασμένο καλοκαίρι, το οποίο έκρινε ως αντισυνταγματική τη νομοθεσία η οποία επέτρεπε στους εν λόγω αγοραστές να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας, φαίνεται να προκρίνεται η ρύθμιση του ζητήματος μέσω πρότασης νόμου.

Μια πρώτη συζήτηση της πρότασης νόμου αναμένεται να γίνει αύριο Τετάρτη στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών. Η πρόταση νόμου θεωρείται από τα κόμματα πως είναι μια ρύθμιση που μπορεί να προωθηθεί πιο γρήγορα, καθώς σε περίπτωση νομοσχεδίου από την Κυβέρνηση θα πρέπει να προηγηθεί νομοτεχνικός έλεγχος από την Νομική Υπηρεσία, η οποία ενδεχομένως να καθυστερήσει.
Τα κόμματα θέλουν να κλείσουν το ζήτημα εντός του μήνα, για να μην συνεχίσουν να παραμένουν εκτεθειμένοι οι εγκλωβισμένοι αγοραστές ακινήτων, δεδομένου πως η αναστολή του νόμου για τις εκποιήσεις για τη συγκεκριμένη κατηγορία δανειοληπτών θα είναι σε ισχύ μέχρι τέλος Ιουλίου.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου, με την τροποποίηση του νόμου περί Μεταβιβάσεων και Υποθηκεύσεων, θα επιδιωχθεί να τροποποιηθούν οι διατάξεις που αφορούν την προστασία των εγκλωβισμένων αγοραστών, μετά την απόφαση του Εφετείου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόταση νόμου, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις κρίνονται αναγκαίες, καθώς αποσκοπούν στην επίλυση, εντός συνταγματικού πλαισίου, του σοβαρού προβλήματος με τους αγοραστές ακινήτων οι οποίοι, παρόλο που έχουν εκπληρώσει τις συμβατικές τους υποχρεώσεις έναντι του πωλητή, αυτός αδυνατεί να μεταβιβάσει επ’ ονόματί τους το ακίνητο, λόγω της ύπαρξης εμπράγματων βαρών.

Με το προσχέδιο της πρότασης νόμου, που κατέχει ο «Φ», με την προσπάθεια των κομμάτων ενισχύεται το προοίμιο της πρότασης νόμου, σύμφωνα με το οποίο τεκμηριώνεται η αναγκαιότητα για τη νομοθετική ρύθμιση. Σύμφωνα με το προοίμιο της πρότασης, το άρθρο 23 του Συντάγματος προβλέπει τη δυνατότητα ρύθμισης των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων επί της ακίνητης περιουσίας προσώπου με νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες είναι σύμφωνες με την αρχή της αναλογικότητας και αποσκοπούν στην προστασία των δικαιωμάτων των καλόπιστων μερών.

Επίσης, αναφέρεται πως «συνεχίζει να υφίσταται ταυτόχρονα ανάγκη εξισορρόπησης των συνταγματικών δικαιωμάτων όλων των εμπλεκόμενων μερών σε μία σύμβαση πώλησης, ήτοι τόσο του καλόπιστου αγοραστή όσο και του πωλητή και του ενυπόθηκου δανειστή, κατά τρόπο που να μην εκμηδενίζεται ο πυρήνας των συνταγματικών δικαιωμάτων και των δύο μερών».

Τονίζεται, επίσης, πως η πολιτεία αναγνωρίζει την ύπαρξη του μείζονος αυτού κοινωνικού προβλήματος, όπως και της πιεστικής κοινωνικής ανάγκης επίλυσης αυτού κατά τον πλέον δικαιότερο υπό τις περιστάσεις τρόπο.

Βάσει της πρότασης, ο νόμος θα εφαρμόζεται υπό την προϋπόθεση ότι το ακίνητο, ή μέρος του, βαρύνεται με σύμβαση, η οποία έχει συνομολογηθεί και κατατεθεί στο Κτηματολόγιο σύμφωνα με το νόμο για την Ειδική Εκτέλεση μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2014. Προβλέπει επίσης πως «έχει συνομολογηθεί και κατατεθεί δυνάμει διατάγματος Δικαστήριο το οποίο εκδόθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του περί Πώλησης Ακινήτων (Ειδική Εκτέλεση) Νόμου επί αίτησης η οποία έχει κατατεθεί στο αρμόδιο Επαρχιακό Δικαστήριο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2024».

Άλλη παράμετρος είναι να έχει εκδοθεί τίτλος ιδιοκτησίας του ακινήτου το οποίο αποτελεί αντικείμενο της σύμβασης και στην περίπτωση που υπάρχουν εμπράγματα βάρη ή απαγορεύσεις τα οποία προηγούνται της κατάθεσης της σύμβασης στο κτηματολόγιο, θα έχει υποβληθεί συγκατάθεση των προσώπων για την εξάλειψη ή ακύρωση τους. Ουσιαστικά, η αναστολή θα ενεργοποιείται υπό προϋποθέσεις, αναλόγως εάν έχει εκδοθεί ή όχι τίτλος ιδιοκτησίας.
Υπενθυμίζεται πως συνολικά υπάρχουν 9.497 περιπτώσεις εγκλωβισμένων αγοραστών ακινήτων, από τους οποίους οι 4.080 έχουν τίτλους ιδιοκτησίας για τα ακίνητα τους, ενώ άλλοι 5.417 αγοραστές δεν έχουν τίτλο ιδιοκτησίας.