Έρχονται πολλές αλλαγές για τους δημόσιους υπαλλήλους το Μάιο, σε σχέση με τις ευέλικτες μορφές εργασίας. Πολιτικές οι οποίες είχαν αποφασιστεί πριν από μερικά χρόνια από το Υπουργικό Συμβούλιο, ωστόσο, εντός του 2025 θα προωθηθούν για εφαρμογή.

Κάποιοι, μάλιστα, φρόντισαν να τις παρουσιάσουν ως καινούργιες, ωστόσο, είναι χρόνια που βρίσκονται υπό επεξεργασία, καθώς αυτές τις απαιτούν η κοινωνία αλλά και η αλλαγή του τρόπου ζωής των οικογενειών.

Πλέον δεν είμαστε στη δεκαετία του ’60, όπου η γυναίκα δεν εργαζόταν αλλά παρέμενε στο σπίτι, αναλαμβάνοντας το μεγάλωμα των παιδιών. Το υψηλό κόστος ζωής επιβάλλει να βρίσκονται στην αγορά εργασίας και οι δύο γονείς, γι’ αυτό απαιτείται να υπάρχει συμφιλίωση της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής.

Πρακτικές που εφαρμόζουν εδώ και χρόνια σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη. Όπως είναι σήμερα η κατάσταση, η Κύπρος δεν είναι φιλική προς τις οικογένειες, λόγω της ανυπαρξίας υποδομών και σωστών πολιτικών.

Από το βήμα του Συνεδρίου της ΠΑΣΥΔΥ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφέρθηκε στις πολιτικές της Κυβέρνησης για τις ευέλικτες μορφές εργασίας, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων μείωση της απασχόλησης μέχρι δύο ώρες για τους δημόσιους υπάλληλους που είναι γονείς παιδιών ηλικίας μέχρι 15 χρόνων, φροντιστές ή άτομα με αναπηρία και με προβλήματα υγεία.

Παράλληλα, θα επεκταθεί το ευέλικτο ωράριο εργασίας σε δύο ώρες και θα εφαρμοστεί σταδιακά η μεικτή τηλεργασία. Εντός του μήνα τα σχετικά νομοθετήματα θα εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο, με στόχο την έγκαιρη κατάθεσή τους στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η Κυβέρνηση ευελπιστεί όπως οι εναλλακτικές μορφές εργασίας που θα εφαρμοστούν εντός του έτους συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό του τρόπου λειτουργίας του Δημοσίου αλλά και να υπάρξει μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και προσωπικής των εργαζομένων.

Οι σχεδιασμοί είναι καλοί, ωστόσο εγείρονται πολλά ερωτήματα κατά πόσο το κράτος έχει την ετοιμότητα αλλά και την τεχνική υποστήριξη για να εφαρμόσει τα συγκεκριμένα μέτρα.

Προτού εφαρμοστούν τα συγκεκριμένα νομοθετήματα, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να παρακολουθήσουν και την ανάλογη εκπαίδευση έτσι ώστε να είναι ομαλή και χωρίς προβλήματα η μετάβαση στα νέα δεδομένα.


Παράλληλα, με την ετοιμασία των νομοθετημάτων θα πρέπει να αναβαθμιστούν και τα ηλεκτρονικά συστήματα του Δημοσίου αλλά και η εξασφάλιση του τεχνολογικού εξοπλισμού για την υποστήριξη της τηλεργασίας.

Με τις νοοτροπίες αλλά και τον εξοπλισμό που υπάρχει σήμερα στην κρατική μηχανή, δύσκολα θα μπορεί να εφαρμοστεί η τηλεργασία χωρίς να υπάρξουν προβλήματα στην κρατική μηχανή. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να υπάρξουν και αλλαγές στα συστήματα καταγραφής του χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων.


Συνεπώς, στα λόγια αλλά και στον σχεδιασμό, τα συγκεκριμένα μέτρα είναι καλά, ωστόσο, καλά πρέπει να αποδεικτούν και στην πράξη. Το κράτος, προτού τα εφαρμόσει θα πρέπει να προχωρήσει στην ανάλογη προετοιμασία, έτσι ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα.

Παράλληλα, για κάποιο χρονικό διάστημα θα πρέπει να εφαρμοστούν και πιλοτικά για να ξεπεραστούν τυχόν εμπόδια. Την ίδια ώρα, θα πρέπει να περιληφθούν και ασφαλιστικές δικλείδες για να μην εκμεταλλεύονται το νέο σύστημα κάποιοι εργαζόμενοι.


Θα πρέπει οι επικεφαλής των τμημάτων να βάζουν στόχους και χρονοδιαγράμματα και όσοι δεν τα τηρούν να λογοδοτούν. Συνεπώς, μαζί με τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας υπηρεσίας, θα πρέπει να υπάρξει και αλλαγή πρακτικών, συμπεριφορών και νοοτροπιών από κάποιους.