Ημέρα εξελίξεων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία η σημερινή, σε σχέση με τη διαφορά που προέκυψε μεταξύ συντεχνιών και εργοδοτικής πλευράς, όσον αφορά στα παράπονα που έχουν εκφράσει οι συντεχνίες για μη τήρηση προνοιών της σύμβασης που υπογράφτηκε τον Δεκέμβριο του 2024 από τους εργοδότες.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις του ξενοδοχειακού κλάδου θα ανεβούν σήμερα στα γραφεία του Υπουργείου Εργασίας, αναμένοντας από τον υπουργό Γιάννη Παναγιώτου μια και μόνο ξεκάθαρη ενέργεια: Την έκδοση ανακοίνωσης με την οποία θα ζητά από την εργοδοτική πλευρά να τηρήσει αυτά που έχουν υπογραφεί και από τις δυο πλευρές στο πλαίσιο της νέας συλλογικής σύμβασης. Οτιδήποτε άλλο θα δοκιμάσει την εργατική ειρήνη στον κλάδο, αφού οι συντεχνίες έχουν ήδη προειδοποιήσει με λήψη μέτρων. Εξέλιξη ασφαλώς που όλοι απεύχονται εν μέσω τουριστικής περιόδου.

Μιλώντας στον «Φ», ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Κέντρων Αναψυχής (ΟΥΞΕΚΑ-ΣΕΚ), Μιχάλης Φράγκου, σημείωσε ότι «η θέση των συντεχνιών είναι ξεκάθαρη και το ίδιο ξεκάθαρη αναμένουμε να είναι και η τοποθέτηση από τον υπουργό Εργασίας». «Θέλουμε να τηρηθούν από την εργοδοτική πλευρά αυτά που έχουν υπογραφεί. Τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο», σημείωσε χαρακτηριστικά. Αυτό που αναμένουμε, συμπλήρωσε, από τον υπουργό Εργασίας είναι να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία θα καλεί την εργοδοτική πλευρά να τηρήσει τα συμφωνηθέντα.

Ερωτηθείς κατά πόσο οι συντεχνίες είναι διατεθειμένες να μπουν σε ένα διάλογο ώστε να διευκρινιστούν και να ξεκαθαρίσουν ορισμένα σημεία της σύμβασης, ο κ. Φράγκου ήταν ξεκάθαρος. «Δεν έχω εξουσιοδότηση να μπω σε διάλογο. Αυτό που ζητούμε είναι να τηρηθούν αυτά που προνοεί η σύμβαση, την οποία έχουν υπογράψει και οι δυο πλευρές», σημείωσε.

Και προχώρησε ένα βήμα παρακάτω, προειδοποιώντας ότι εάν δεν γίνει αυτό, οι συντεχνίες προτίθενται να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων. «Δεν υπάρχει κανένας σεβασμός πλέον. Ούτε και σε αυτά που υπογράφουμε», τόνισε, για να επαναλάβει ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο πρόσθετης συζήτησης.

Τα σημεία της διαφοράς

Υπενθυμίζεται ότι, στην προηγούμενη συνάντηση, οι συντεχνίες είχαν θέσει στον υπουργό Εργασίας τα τρία σημεία που υποστηρίζουν ότι οι εργοδότες παραβιάζουν, βάσει των προνοιών της σύμβασης.

Το πρώτο αφορά στην παροχή του εφάπαξ, το δεύτερο στη μη παραχώρηση αυξήσεων στους εργαζόμενους και το τρίτο αφορά στους κανονισμούς της σύμβασης, για τους οποίους οι εργοδότες διατυπώνουν διαφορετική ερμηνεία.

Ειδικά για το τρίτο σημείο, που αφορά στους κανονισμούς της συλλογικής σύμβασης, σημειώνεται ότι οι εργοδότες είχαν εκφράσει διαφορετική ερμηνεία, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση των συντεχνιών.
Συγκεκριμένα, στη συλλογική σύμβαση υπάρχουν κανονισμοί για τρεις πρόνοιες:
(α) Θεσμοθέτηση του 13ου μισθού για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.
(β) Αύξηση της συνεισφοράς του εργοδότη στο Ταμείο Προνοίας κατά 0,25% για τον επόμενο χρόνο και ακόμα 0,25% για τον μεθεπόμενο.
(γ) Αποζημίωση με διπλό ημερομίσθιο για τρεις καθορισμένες αργίες (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Κυριακή του Πάσχα).

Η εργοδοτική πλευρά, υποστήριξε ότι πέραν του σημείου που αφορά στον 13ο μισθό, τα άλλα δυο σημεία δεν περιλαμβάνονται γραπτώς στην σύμβαση και επομένως δεν αποτελούν μέρος της συμφωνίας που υπογράφτηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Στο μεταξύ, την Πέμπτη 10 Ιουλίου οι εν λόγω κανονισμοί θα προωθηθούν στην Ολομέλεια για ψήφιση, αφού έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Εργασίας. Μέχρι στιγμής, δεν έχει εκδηλωθεί πρόθεση από κάποιο κόμμα για υποβολή τροποποιήσεων, ωστόσο αυτό είναι κάτι που θα διαφανεί οριστικά στη συνεδρία της Ολομέλειας.