Ως ένα θετικό βήμα προς την εξομάλυνση της κρίσης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία μεταφράζεται η χθεσινή κοινή ανακοίνωση των εργοδοτικών οργανώσεων ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ. Η ανακοίνωση εκδόθηκε χθες το πρωί, ως συνέχεια της προχθεσινής σύσκεψης των δύο οργανώσεων με τον υπουργό Εργασίας.

Ειδικότερα, ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ σημειώνουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση τους ότι η διαδικασία επίλυσης των εργασιακών διαφορών που εφαρμόζεται διαχρονικά από το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Εργασίας γίνεται από όλες τις πλευρές σεβαστή. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι «η ομαλή λειτουργία των εργασιακών σχέσεων είναι προς όφελος όλων και η προτροπή προς τα μέλη μας για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων είναι δεδομένη», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Όπως πληροφορούμαστε, μετά τη χθεσινή εξέλιξη, οι δυο συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ και ΠΕΟ θα συνέλθουν σήμερα σε κοινή σύσκεψη για να ανασκοπήσουν τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται και θα ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους.

Υπογραφή με πλημμελή εφαρμογή

Αναλυτικότερα, παρά την υπογραφή της νέας σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία τον Δεκέμβριο του 2024, με διάρκεια μέχρι και το τέλος του 2027, προέκυψε ζήτημα με την εφαρμογή της, κάτι που οδήγησε σε όξυνση των σχέσεων εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Οι συντεχνίες κατήγγειλαν ότι μερίδα εργοδοτών δεν εφαρμόζει τις πρόνοιες της σύμβασης, ενώ υπήρξε και διαφωνία σε σχέση με την ερμηνεία ορισμένων σημείων τα οποία δεν είχαν καταγραφεί ξεκάθαρα σε αυτήν. Ως αποτέλεσμα, οι συντεχνίες προειδοποίησαν με τη λήψη μέτρων, μη αποκλειομένων και απεργιακών, εν μέσω μάλιστα της τουριστικής περιόδου.

Η συλλογική σύμβαση

Υπενθυμίζεται ότι στα πλαίσια της σύμβασης, είχαν αποφασιστεί τρία βασικά σημεία:

(α) Θεσμοθέτηση του 13ου μισθού για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

(β) Αύξηση της συνεισφοράς του εργοδότη στο Ταμείο Προνοίας κατά 0,25% για τον επόμενο χρόνο και ακόμα 0,25% για τον μεθεπόμενο.

(γ) Αποζημίωση με διπλό ημερομίσθιο για τρεις καθορισμένες αργίες (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Κυριακή του Πάσχα).

Η εργοδοτική πλευρά, υποστήριξε ότι πέραν του σημείου που αφορά στο 13ο μισθό, τα άλλα δυο σημεία δεν περιλαμβάνονται γραπτώς στην σύμβαση και επομένως δεν αποτελούν μέρος της συμφωνίας που υπογράφτηκε.

Υπουργείο και εργοδότες

Με αυτά τα δεδομένα, ήταν σημαντικό για το Υπουργείο Εργασίας, από τη μια να διατηρηθεί η εργασιακή ειρήνη, ιδιαίτερα στον κομβικό κλάδο των ξενοδοχείων εν μέσω της τουριστικής περιόδου, αλλά ταυτόχρονα οι δυο πλευρές να διατυπώσουν τη δέσμευση τους για τήρηση των συλλογικών συμβάσεων και σεβασμό στον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων.

Όπως πληροφορούμαστε, κατά την προχθεσινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας με ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ, δόθηκαν εκατέρωθεν εξηγήσεις και διευκρινίσεις σε σχέση με τα θέματα στα οποία προέκυψε διαφωνία και διαφορετική ερμηνεία.

Γενικά, η συζήτηση κύλησε σε καλό κλίμα και οι δυο πλευρές συμφώνησαν σε καλύτερη συνεννόηση, ώστε να μην προκύψουν στο μέλλον ανάλογες παρερμηνείες. Ταυτόχρονα όμως, οι οργανώσεις των ξενοδόχων εξέφρασαν το παράπονο τους για δύο σημεία.

(α) Τον τρόπο χειρισμού από πλευράς Υπουργείου του θέματος της διαβίβασης των κανονισμών της σύμβασης στην Βουλή για ψήφιση και

(β) της δυσφήμισης που δέχεται ολόκληρος ο κλάδος από τις συντεχνίες, ότι δεν τηρούνται οι πρόνοιες των συμβάσεων.

Οι εργοδότες τόνισαν ότι τα παράπονα που υπάρχουν στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων είναι πολύ λίγα σε αριθμό και δεν δικαιολογούν τις απειλές για απεργίες, και πρόσθεσαν ότι εάν υπάρχουν στοιχεία για μη εφαρμογή της σύμβασης, να διαβιβάζονται στις δύο οργανώσεις, να γίνεται έρευνα και να καταβάλλεται προσπάθεια για επίλυση του προβλήματος, προτού το θέμα καταλήξει σε καταγγελία.

Η ανακοίνωση

Στη χθεσινή κοινή ανακοίνωση τους, ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ ανέφεραν ότι «η ομαλή λειτουργία των εργασιακών σχέσεων είναι προς όφελος όλων και η προτροπή προς τα μέλη μας για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων είναι δεδομένη, αφού ως θεσμικοί φορείς αναγνωρίζουμε την αξία της συμφωνίας για την ανανέωση της σύμβασης, που αποτελεί θετική εξέλιξη για τη βιομηχανία.

Παράλληλα, η διαδικασία επίλυσης των εργασιακών διαφορών που εφαρμόζεται διαχρονικά από το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, γίνεται από όλες τις πλευρές σεβαστή και επιτρέπει την αποτελεσματική διαχείρισή των όποιων διαφωνιών, ενώ με αφορμή τη συνάντηση, ζητήθηκε η επίσπευση της εξέτασης μεμονωμένων εκκρεμοτήτων που βρίσκονται ενώπιον του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων.

Οι θετικές προοπτικές της κυπριακής οικονομίας και η θετική πορεία της αγοράς εργασίας, καθιστούν απαραίτητη την διαφύλαξη της εργασιακής ομαλότητας και σταθερότητας ώστε να επιβεβαιωθούν αυτές οι θετικές εκτιμήσεις, και για την επίτευξη αυτών των στόχων είναι απαραίτητη η θετική συμβολή όλων των πλευρών», αναφέρεται.