Το διαχρονικό πρόβλημα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού ανέδειξε η πρώτη έκθεση καριέρας στον τομέα της Φιλοξενίας, που άρχισε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα, με πρωτοβουλία του Υφυπουργείου Τουρισμού.

Στο πλαίσιο της χθεσινής πρώτης μέρας της έκθεσης, μέσω των χαιρετισμών που έγιναν, των παρουσιάσεων αλλά και συζητήσεων σε πάνελ, επαναβεβαιώθηκε πως η ξενοδοχειακή βιομηχανία θα αντιμετωπίσει και φέτος ως πρόβλημα και πρόκληση την έλλειψη προσωπικού, 

καθώς οι γ.δ. του ΠΑΣΥΞΕ και του ΣΤΕΚ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης και Χρυσαίμιλη Ψηλογένη αντίστοιχα, αναφέρθηκαν στο πλαίσιο συζήτησης στις δυσκολίες που εξακολουθούν να υπάρχουν για προσέλκυση εργαζομένων, ιδιαίτερα μετά την πανδημία, αλλά και στην ανάγκη αντιμετώπισης του ζητήματος, έστω με κάλυψη των αναγκών από το εξωτερικό, όπως έγινε πέρσι.

Το πρόβλημα δεν έκρυψε ούτε ο υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος στον χαιρετισμό του που διάβασε ο γ.δ. του Υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Ζαχαριάδης στο συνέδριο, με το οποίο άνοιξε η έκθεση με θέμα: «Έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα της φιλοξενίας» . Όπως ανέφερε ο υπουργός, με βάση στοιχεία της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας που γνωστοποιήθηκαν από ξενοδοχεία για το έτος 2022 ήταν σχεδόν τριπλάσιος από τον μηνιαίο μέσο όρο του αριθμού των ανέργων που ήταν εγγεγραμμένοι στο αρχείο ανέργων. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας κατά το 2022 ήταν 7.689, ενώ ο μέσος όρος των εγγεγραμμένων ανέργων στην οικονομική δραστηριότητα των ξενοδοχείων ανήλθε για το 2022 σε 2.650 άτομα. Οι αντίστοιχοι αριθμοί κατά το 2021 ήταν 6.915 κενές θέσεις εργασίας και 4.622 άνεργοι. 

Μέτρα προσέλκυσης/παραμονής

Όσον αφορά στις ενέργειες του Υπουργείου Εργασίας για ενίσχυση της ελκυστικότητας του κλάδου για τους εργαζόμενους, που ομολογουμένως είναι ένας δύσκολος κλάδος με βάρδιες κτλ, κάτι που συμβάλλει στο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, ο υπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη νομοθέτηση σημαντικών όρων απασχόλησης στα ξενοδοχεία. Νομοθεσία που ενισχύει και τη συλλογική σύμβαση  στα ξενοδοχεία που, όπως καταγγέλλεται από τις συντεχνίες δεν εφαρμόζεται καθολικά, με το συνδικαλιστικό κίνημα να αποδίδει και σε αυτό το γεγονός το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού. Ο υπουργός ανέφερε επίσης χθες πως στο πλαίσιο των μέτρων που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας για ενθάρρυνση της παραμονής στην εργασία, για βελτίωση των επαγγελματικών δεξιοτήτων των εργαζομένων στην τουριστική βιομηχανία και, κατ’ επέκταση, για αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου, εντάσσονται και τα Σχέδια Κατάρτισης Εργαζομένων σε ξενοδοχειακές μονάδες και σε κέντρα αναψυχής. Κύριοι στόχοι των Σχεδίων αυτών, εξήγησε, είναι η βελτίωση των επαγγελματικών δεξιοτήτων των εργαζομένων στην τουριστική βιομηχανία.

Σε δικό του χαιρετισμό, ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος ανέφερε ότι βασική προτεραιότητα του μεσοπρόθεσμου πλάνου δράσης της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού 2023-2025 είναι και το έμψυχο δυναμικό. «Αν θέλουμε να μιλάμε για προσέλκυση περισσοτέρων ατόμων σε αυτό τον τομέα, είναι καλά να ξεκινήσουμε από το rebranding του τομέα της φιλοξενίας», σημείωσε, διευκρινίζοντας πως η φιλοξενία γενικότερα δεν είναι μόνο ξενοδοχεία, δεν είναι μόνο εστιατόρια αλλά το φάσμα είναι ευρύτατο. Στο πλαίσιο αυτό, όπως γράψαμε ξανά, το υφυπουργείο έχει μέσα στις προτεραιότητες του και την εκπαίδευση όλων όσων ασχολούνται με την φιλοξενία.

Εξάλλου, στο πλαίσιο αυτό διοργανώθηκε και η 1η  Έκθεση Καριέρας στον τομέα της Φιλοξενίας στο ξενοδοχεία Χίλτον, που θα είναι ανοικτή για τους ενδιαφερόμενους και σήμερα. Σκοπός της έκθεσης  είναι να φέρει σε επαφή τους εργοδότες, τους επαγγελματικούς συνδέσμους και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα με ενδιαφερόμενους που επιθυμούν να ενημερωθούν για τις ευκαιρίες απασχόλησης, καριέρας,  εκπαίδευσης και κατάρτισης στον τομέα της φιλοξενίας.