Από συμπληγάδες αναμένεται να περνούν τα νομοθετήματα της νέας Κυβέρνησης στη Βουλή, καθώς η εκλογή Νίκου Χριστοδουλίδη άλλαξε τις ισορροπίες στο Κοινοβούλιο. Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναγνωρίζοντας πως η Βουλή δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, στην πρώτη τοποθέτησή του έτεινε χείρα συνεργασίας σε όλα τα κόμματα.

Πλέον η αντιπολίτευση έχει υπερδιπλάσιες ψήφους στη Βουλή, καθώς για πρώτη φορά τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ με 32 βουλευτές βρίσκονται, τουλάχιστο για την ώρα, απέναντι στη νέα Κυβέρνηση. Από την άλλη, οι ψήφοι των 16 βουλευτών του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ, που στηρίζουν το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν είναι αρκετοί από μόνοι τους για να περνούν τον σκόπελο της Βουλής.

Υπάρχουν και οι τρεις ψήφοι από τους βουλευτές του ΕΛΑΜ, οι τρεις των Οικολόγων βουλευτών, καθώς και οι δύο ψήφοι των ανεξάρτητων βουλευτών Ανδρέα Θεμιστοκλέους και Κωστή Ευσταθίου. Φυσικά, δεν μπορεί να παραγνωριστεί ο κατακερματισμός του ΔΗΣΥ, λόγω των εσωκομματικών τριγμών, παρόλο που ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου την Κυριακή είχε δηλώσει πως ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να λογαριάζει στη στήριξη του ΔΗΣΥ για την προκοπή του τόπου. Συνεπώς, με αυτά δεδομένα, στις περιπτώσεις που ο Συναγερμός θα δίνει τη θετική του ψήφο στα νομοθετήματα, προηγουμένως θα τα εμβολιάζει με τις θέσεις του. Ουσιαστικά, θα τους αλλάζει τα φώτα και η Κυβέρνηση, μη έχοντας άλλη επιλογή, θα προχωρεί σε υποχωρήσεις, για να περνούν τα νομοθετήματα από τη Βουλή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δύσκολη η εξίσωση για πλειοψηφίες στη Βουλή

Η οικονομία τους ενώνει 

Πάντως, σε πολλά θέματα της οικονομίας, αυτά που ενώνουν το ΔΗΣΥ με τη νέα Κυβέρνηση είναι περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν. Σε κάποια οικονομικά ζητήματα, η νέα Κυβέρνηση θα αποτελεί συνεχιστή της πορείας που χάραξε η Κυβέρνηση Αναστασιάδη. Για παράδειγμα, για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, μέσω του οποίου η χώρα θα λάβει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή €1.1 δισ., είναι δεδομένο πως θα προωθηθούν  οι μεταρρυθμίσεις και τα έργα τα οποία έχει δεσμευθεί η Κύπρος. Φυσικά, για κάποια νομοθετήματα τα οποία σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης, τα σημερινά κυβερνώντα κόμματα όταν ήταν στην αντιπολίτευση είχαν εκφράσει κάποιες επιφυλάξεις, με αποτέλεσμα να μην εγκριθούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Επιπρόσθετα, σε κάποια άλλα οικονομικά ζητήματα, παρόλο που τα δύο μέρη διαφωνούν σε κάποια σημεία, θα καταβληθεί προσπάθεια  να χτιστούν γέφυρες επικοινωνίας, για την εξεύρεση μιας φόρμουλας με την οποία θα συνταυτίζονται οι απόψεις τους. Το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη νέα Κυβέρνηση θα αποτελεί ο ετήσιος κρατικός προϋπολογισμός, καθώς ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ με τις τροπολογίες τους θα μπορούν να τον κάνουν αγνώριστο.

Θολό το τοπίο και για τους υπόλοιπους 

Καθοριστικές θα είναι οι 8 ψήφοι των βουλευτών του ΕΛΑΜ, των Οικολόγων και των δύο ανεξάρτητων βουλευτών. Το μεν ΕΛΑΜ, παρόλο που ψήφισε κατά συνείδηση, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του είναι δεδομένο πως στήριξαν την υποψηφιότητα του νέου Προέδρου. Θετική στάση πιθανόν να τηρούν για κάποια ζητήματα και οι τρεις βουλευτές του κόμματος στο Κοινοβούλιο. Στην περίπτωση που διαφωνούν, θα καταθέτουν τροπολογίες , οι οποίες συνήθως δεν γίνονται αποδεκτές από τα υπόλοιπα κόμματα, κάτι που πιθανό θα οδηγεί τους ΕΛΑΜίτες σε καταψήφιση των νομοσχέδιων. Οι Οικολόγοι, από την άλλη, όπως πράττουν μέχρι σήμερα, θα τοποθετούνται ανάλογα των θεμάτων και θέσεων που έχουν για κάθε ζήτημα. Υπενθυμίζεται πως δύο βουλευτές στην κοινοβουλευτική ομάδα του κινήματος τήρησαν διαφορετική στάση στις εκλογές. Η Αλεξάνδρα Ατταλίδου τάχθηκε ανοικτά υπέρ του Ανδρέα Μαυρογιάννη και ο Σταύρος Παπαδούρης στήριξε την υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη. Ο κ. Ιεοπέμπτου δεν τοποθετήθηκε δημόσια. Τέλος, ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους (που στήριξε Χριστοδουλίδη) και ο Κωστής Ευσταθίου αναμένεται να τοποθετούνται αναλόγως των θεμάτων. 

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Πιέσεις και από το ΑΚΕΛ… αλλά

Το στρατόπεδο του ΑΚΕΛ, παρόλο που και αυτό θα επιχειρήσει να εφαρμόσει την τακτική των πιέσεων προς την Κυβέρνηση, σε πολλά ζητήματα θα είναι δύσκολο τα δύο μέρη να βρουν κοινό κώδικα επικοινωνίας. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ιδεολογικές διαφορές και φιλοσοφία που έχουν σε σειρά θεμάτων. Το κόμμα της αριστεράς, όπως έπραττε και κατά τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη, δεν θα δίνει λευκή επιταγή στη νέα Κυβέρνηση. Όταν έχει επιφυλάξεις, θα απαιτεί αλλαγές στα νομοσχέδια. Επιπρόσθετα , μέσω προτάσεων νόμου θα προωθεί  και νομοθετικές ρυθμίσεις τις οποίες  δεν ευνοεί η Κυβέρνηση.