Εξετάσεις τετραμήνων και Παγκύπριες Εξετάσεις είναι δύο από τα σημαντικότερα κεφάλαια στην Εκπαίδευση, τα οποία δεν θα κλείσουν τόσο εύκολα καθώς απασχολούν έντονα όλους τους εκπαιδευτικού φορείς.

Συγκεκριμένα, για τις εξετάσεις τετραμήνων αναμένεται νέος γύρος εξελίξεων καθώς από τη μία, έχουν πέσει οι αλλαγές που προωθεί ο υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, (όπως αυτές αποκαλύφθηκαν σε ρεπορτάζ του «Φ» την περασμένη Δευτέρα) και μάλιστα, εν μέσω των αντιδράσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΠΣΕΜ και Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης κι από την άλλη, οι προθέσεις που υπάρχουν για συζήτηση και ενδεχόμενες δραστικές αλλαγές σε επίπεδο Βουλής. Μάλιστα, φαίνεται να διαδραματίζεται ένα έντονο παρασκήνιο στη Βουλή, με αφορμή πρόταση νόμου που έχει ήδη ετοιμάσει το ΑΚΕΛ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όπως έγινε χθες γνωστό, το ΑΚΕΛ έχει έτοιμη πρόταση νόμου, η οποία ξεκάθαρα προνοεί την κατάργηση του θεσμού των εξετάσεων τετραμήνων. Ο βουλευτής του κόμματος, Χρίστος Χριστοφίδης, ανέφερε ότι η εν λόγω πρόταση θα κατατεθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια, εάν κι εφόσον τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι έτοιμα να την υπερψηφίσουν. Κι αυτό, για να διασφαλιστεί ότι η πρόταση θα περάσει και ο θεσμός θα καταργηθεί. 

Εξάλλου, σήμερα στις 11:00π.μ. πραγματοποιείται η πορεία διαμαρτυρίας για τις εξετάσεις τετραμήνου, η οποία διοργανώνεται από τους οργανωμένους γονείς Μέσης Εκπαίδευσης και την ΠΣΕΜ, με τη συμμετοχή και της ΟΕΛΜΕΚ. Η πορεία θα αρχίσει από σημείο συγκέντρωσης στη λεωφόρο Αθαλάσσας, με προορισμό το Προεδρικό Μέγαρο. Εκεί, οι φορείς που συμμετέχουν θα στείλουν το μήνυμα ότι ο θεσμός όπως έχει εφαρμοστεί, τουλάχιστον κατά το πρώτο τετράμηνο της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, παρουσίασε σοβαρά προβλήματα, στρεβλώσεις και αδυναμίας. Ήδη, ΟΕΛΜΕΚ και ΠΣΕΜ κάνουν ξεκάθαρα λόγο για ανάγκη κατάργησης των εξετάσεων τετραμήνων, ενώ η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, έθεσε συγκεκριμένα αιτήματα στο υπουργείο Παιδείας ούτως ώστε ληφθούν διορθωτικά μέτρα, τόσο για τα αποτελέσματα του πρώτου τετραμήνου, όσο και για τις εξετάσεις του δεύτερου τετραμήνου οι οποίες είναι προγραμματισμένες για το Μάιο. Σε περίπτωση που τα αιτήματα αυτά δεν εισακουστούν, αναμένεται ξεκάθαρη θέση και από τους γονείς για κατάργηση του θεσμού. 

Εκτάκτως στην Επ. Παιδείας οι Παγκύπριες

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής συγκάλεσε σήμερα εκτάκτως συνεδρία με αντικείμενο συζήτησης θέμα που ενέγραψε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ, και το οποίο αφορά την ενημέρωση για τα αποτελέσματα των Παγκύπριων Εξετάσεων, τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά την προετοιμασία των μαθητών, καθώς και τα προβλήματα που δημιουργούνται σε απόφοιτους οι οποίοι θα πρέπει να παρακαθίσουν σε ανεξετάσεις. 

Όπως έχει διατυπωθεί το θέμα, η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί κυρίως στο θέμα των ανεξεταστέων μαθητών καθώς υπενθυμίζεται ότι, το υπουργείο Παιδείας με τροποποιητικό νομοσχέδιο επιθυμεί, μεταξύ άλλων, όπως οι μαθητές που μένουν από φέτος ανεξεταστέοι, δεν έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στις Παγκύπριες Εξετάσεις για πρόσβαση σε πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ελλάδας. Αυτό, μέχρι πέρσι δεν ίσχυε. 

Σημειώνεται, επίσης, ότι ο υπουργός Παιδείας έχει καταθέσει το τροποποιητικό νομοσχέδιο στη Βουλή με τη μορφή του κατ’ επείγοντος, επικεντρωμένο όμως στα σημεία που άμεσα πρέπει να τροποποιηθούν, ούτως ώστε να είναι εφικτή η διεξαγωγή των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης στις 10 Ιουνίου. 

Υπενθυμίζεται ότι πέραν από τα σημεία αυτά, το υπουργείο επιθυμεί τροποποίηση της νομοθεσίας που διέπει τις Παγκύπριες Εξετάσεις σε αρκετά άλλα σημεία, τα οποία προκαλούν τριβή μεταξύ φορέων και όπως έχει αποφασιστεί επί της παρούσης τουλάχιστον, θα συζητηθεί αργότερα. 

Ηλεκτρονική ψηφοφορία στις μαθητικές εκλογές

Εξάλλου, χθες η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας άρχισε την εξέταση των κανονισμών λειτουργίας των δημοσίων σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, σχετικά με το κατά πόσο θα δοθεί η δυνατότητα στον υπουργό Παιδείας να επιτρέπει τη διεξαγωγή μαθητικών εκλογών ή μέρους αυτών, με ηλεκτρονική ψηφοφορία, διασφαλίζοντας την προστασία και ασφάλεια των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, την αξιοπιστία, την προσβασιμότητα, την επαληθευσιμότητα και τη διαφάνεια αυτής, σε περίπτωση φυσικών καταστροφών ή πανδημίας ή καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης και εφόσον μαθητές αδυνατούν να συμμετέχουν στη διαδικασία των εκλογών με φυσική παρουσία. Η συζήτηση θα συνεχιστεί σε επόμενη συνεδρία.