Δρ. Γεώργιος Α. Δεϊρμεντζόγλου/Δρ. Ειρήνη Βλάσση

Η τεχνολογία εξελίσσεται διαρκώς και από τα «έξυπνα» τηλέφωνα (smartphones) φτάσαμε στην εποχή των «έξυπνων» πόλεων (smart cities) και του «έξυπνου» τουρισμού (smart tourism). Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων έχει από ένα «έξυπνο» τηλέφωνο, αλλά πόσοι από αυτούς γνωρίζουν και μπορούν να αξιοποιήσουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι «έξυπνες» πλέον πόλεις;

«Έξυπνη» είναι η πόλη η οποία με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας προσφέρει στους πολίτες και τους επισκέπτες της υπηρεσίες που κάνουν την καθημερινότητα πιο εύκολη με έναν αποτελεσματικό και βιώσιμο τρόπο. Αυτές οι υπηρεσίες αφορούν διάφορους τομείς όπως είναι η μετακίνηση, η διαχείριση ενέργειας και απορριμμάτων, η ύδρευση κ.λπ. Ένα τέτοιο παράδειγμα θα μπορούσε να είναι μία ψηφιακή εφαρμογή η οποία θα παρουσιάζει σε πραγματικό χρόνο την πορεία των λεωφορείων και την ακριβή ώρα άφιξής τους ώστε να διευκολύνονται οι μετακινήσεις.

Μαζί με τις «έξυπνες πόλεις», έρχεται και ο «έξυπνος» τουρισμός. Αντίστοιχα με τις πόλεις, ο «έξυπνος» τουρισμός αφορά προορισμούς που παρέχουν, μέσω ψηφιακών εργαλείων, προϊόντα και υπηρεσίες στους τουρίστες με σκοπό να βελτιωθεί η ταξιδιωτική τους εμπειρία. Γίνεται κατανοητό ότι όσο πιο «έξυπνη» είναι μία πόλη, τόσο περισσότερες νέες δυνατότητες δίνει στον τουρισμό της, καθώς οι επισκέπτες θα μπορούν να αξιοποιούν ένα μεγάλο κομμάτι από τις υπηρεσίες των πολιτών.

Πριν από ένα χρόνο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τις 100 πόλεις που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις μέχρι το 2030». Σε αυτές τις 100 πόλεις υπάρχουν έξι από την Ελλάδα (Αθήνα, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη και Τρίκαλα) και μία από την Κύπρο (Λεμεσός). Παράλληλα, η πόλη της Πάφου μαζί με την Σεβίλλη ανακηρύχθηκαν «Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες Έξυπνου Τουρισμού 2023».

Καθώς η Ελλάδα και η Κύπρος μπαίνουν δυναμικά στο «παιχνίδι» του ψηφιακού μετασχηματισμού, κι ενώ αρκετές από τις υπηρεσίες μίας «έξυπνης» πόλης απαιτούν ψηφιακές δεξιότητες για τη χρήση τους, το μεγάλο ερώτημα που δημιουργείται είναι κατά πόσο οι Ευρωπαίοι πολίτες κατέχουν αυτές τις δεξιότητες. Μήπως οι «έξυπνες» πόλεις γίνονται αρκετά πιο «έξυπνες» από εμάς;

Παρόλο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει σαν στόχο μέχρι το τέλος του 2030 τουλάχιστον το 80% των Ευρωπαίων πολιτών να έχει τις βασικές ψηφιακές δεξιότητες, η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται αρκετά κάτω από αυτόν τον στόχο μέχρι τώρα. Σύμφωνα με τον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI), λιγότερο από το 60% των πολιτών των δύο χωρών έχει τις συγκεκριμένες δεξιότητες, ενώ άλλες οκτώ χώρες βρίσκονται κάτω από το 50% (European Commission – DESI, 2021). Αυτό μεταφράζεται ως ανάγκη αρκετών χωρών της Ευρώπης για εκπαίδευση των πολιτών τους με γνώσεις και δεξιότητες που αφορούν τον ψηφιακό κόσμο.

Στα προγράμματα του Τμήματος Οικονομίας και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος δίνουμε μεγάλη έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό και τις ψηφιακές δεξιότητες παρέχοντας στους φοιτητές μας όλες τις απαραίτητες γνώσεις και τα εργαλεία για να μπορέσουν να ξεχωρίσουν στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον.