Στις χώρες της ΕΕ με τον χαμηλότερο αριθμό ψηφοφόρων στις επικείμενες Ευρωεκλογές, που έχουν οριστεί για τις 6-9 Ιουνίου 2024, μετά τη Μάλτα και το Λουξεμβούργο, συγκαταλέγεται η Κύπρος, σύμφωνα με την Eurostat, αφού διαθέτει μόλις 700 χιλιάδες άτομα με δικαίωμα ψήφου (0,7 εκατ.).

Την ίδια ώρα, η Κύπρος συμπεριλαμβάνεται στην τριάδα – και συγκεκριμένα στην προτελευταία θέση – με τους λιγότερους νέους ψηφοφόρους, δηλαδή άτομα που έχουν συμπληρώσει την ηλικία ψήφου από τις τελευταίες ευρωπαϊκές εκλογές του 2019 κι έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους.

Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) ζήτησε από τις εθνικές στατιστικές υπηρεσίες των κρατών-μελών της ΕΕ μια ειδική συλλογή δεδομένων σχετικά με τον αριθμό των ατόμων που έχουν δικαίωμα ψήφου.

Όπως αναφέρει η Eurostat, oι εθνικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι, κατά την ημερομηνία των εκλογών, ο υψηλότερος αριθμός ψηφοφόρων αναμένεται στη Γερμανία (64,9 εκατομμύρια άτομα), στη Γαλλία (49,7 εκατομμύρια) και στην Ιταλία (47 εκατομμύρια), ενώ τα χαμηλότερα νούμερα αναμένονται στη Μάλτα (0,4 εκατομμύρια), στο Λουξεμβούργο (0,5 εκατομμύρια) και στην Κύπρο (0,7 εκατομμύρια).

Όσον αφορά τους νέους ψηφοφόρους (άτομα που έχουν συμπληρώσει την ηλικία ψήφου από τις τελευταίες ευρωπαϊκές εκλογές του 2019), οι υψηλότεροι αριθμοί αναμένονται στη Γερμανία (5,1 εκατομμύρια άτομα), στη Γαλλία (4 εκατομμύρια) και στην Ιταλία (2,8 εκατομμύρια), ενώ οι χαμηλότεροι αριθμοί αναμένονται στη Μάλτα (20.000 άτομα), στην Κύπρο (37.000) και στην Εσθονία (70.000). Τα υψηλότερα ποσοστά νέων ψηφοφόρων, ατόμων που για πρώτη φορά θα ψηφίσουν αναλογικά με τον πληθυσμό, αναμένονται στο Βέλγιο, τη Γαλλία και τη Γερμανία, με 9,7%, 8,0% και 7,9% του συνόλου των ψηφοφόρων αντίστοιχα.