Με 6 προτάσεις για τη διαχείριση και αντιμετώπιση του μεταναστευτικού παρέθεσε σήμερα δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα το μεταναστευτικό η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου.

Η κ. Δημητρίου τόνισε ότι το μεταναστευτικό είναι ένα σοβαρότατο πρόβλημα και χρειάζονται πολιτικές και δράσεις σε πολλά επίπεδα και κατευθύνσεις για να καταφέρουμε την πλήρη και αποτελεσματική επίλυσή του.

Παρέθεσε τις εισηγήσεις ΔΗΣΥ για συγκεκριμένες διεκδικήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με προμετωπίδα τις ισχυρές αναφορές που έχουν επιτευχθεί και καταγραφεί στο προεκλογικό μανιφέστο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που υπεγράφη πρόσφατα. Παρατέθηκαν επίσης εισηγήσεις για περαιτέρω βελτίωση των εσωτερικών μας διαδικασιών.

 Το μεταναστευτικό μπορεί να αντιμετωπιστεί. Χρειάζεται αυστηρή διαχείριση του προβλήματος και όχι υποτίμησή του. Μετά βεβαιότητας τα εύηχα συνθήματα και οι ακραίες πολιτικές και συμπεριφορές, όχι μόνο δεν θα επιλύσουν το πρόβλημα αλλά θα οδηγήσουν σε πολλά άλλα αδιέξοδα.

Μεταξύ άλλων η πρόεδρος του ΔΗΣΥ πρότεινε τις εξης δράσεις:

  1. Ενιαίο Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσεις για τις γειτονικές χώρες και τις χώρες προέλευσης (μεταξύ άλλων και τον Λίβανο)
  2. Επαναξιολόγηση της συμφωνίας του Δουβλίνου με ίσο επιμερισμό ευθύνης και περισσότερη αλληλεγγύη στις χώρες πρώτης υποδοχής με μετεγκατάσταση μεταναστών
  3. Συνομολόγηση συμφωνίας σε επίπεδο ΕΕ με χώρες της Αφρικής και με άλλες τρίτες χώρες για συστηματική επανεισδοχή μεταναστών καθώς και για την παροχή αναπτυξιακής και ανθρωπιστικής βοήθειας
  4. Ενίσχυση της Frontex για την αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από την ΕΕ ότι η Κύπρος είναι το νοτιοανατολικότερο της σύνορο.
  5. Προαναχωρησιακά ευρωπαϊκά κέντρα εξέτασης στις χώρες προέλευσης
  6. Επαναξιολόγηση του καθεστώτος συγκεκριμένων περιοχών της Συρίας οι οποίες κρίνονται ως ασφαλείς