Το μεταναστευτικό γίνεται πρώτο θέμα στην ατζέντα της προεκλογικής. Οι αυξημένες ροές του τελευταίου διαστήματος από τον Λίβανο, χτύπησαν καμπανάκι. Η σοβαρότητα του θέματος προκαλεί μία γενικότερη κινητοποίηση του πολιτικού συστήματος, καθώς η κατάσταση κρίνεται ως εξαιρετικά σοβαρή.

Την ίδια ώρα όμως, οι προεκτάσεις του ζητήματος αγγίζουν και την προεκλογική, καθώς δημιουργείται μία περιρρέουσα ανησυχίας στην κοινωνία που ευνοεί την ακροδεξιά ρητορική. Το όλο σκηνικό δημιουργεί μία ανησυχία ότι θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο το ΕΛΑΜ και την δυναμική την οποία καταγράφει. Ένα κεφάλαιο το οποίο αγγίζει όλα τα κόμματα, περισσότερα όμως απ’ όλα «πονεί» τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Αυτό αποτυπώνεται και από την αντίδραση του ΔΗΣΥ τις τελευταίες μέρες, βγαίνοντας δυναμικά μπροστά για το θέμα με την ίδια την πρόεδρο του κόμματος Αννίτα Δημητρίου. Σήμερα το πρωί μάλιστα έχει προγραμματιστεί δημοσιογραφική διάσκεψη της προέδρου του ΔΗΣΥ για το μεταναστευτικό, ενώ είχε προηγηθεί την προηγούμενη βδομάδα η συνάντηση της με την πρέσβειρα του Λιβάνου. Όπως πληροφορούμαστε, μάλιστα, μέσα στην όλη συζήτηση που έγινε σε ανώτατο επίπεδο ηγεσίας την προηγούμενη βδομάδα υπήρχε πρόθεση για ανάληψη πρωτοβουλίας με ταξίδι στο Λίβανο, το οποίο ωστόσο δεν προχώρησε λόγω της ανακοίνωσης του ταξιδιού αργότερα την ιδία μέρα, του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη.

Η Αννίτα Δημητρίου, ως Πρόεδρος της Βουλής, απέστειλε την Παρασκευή επιστολή διάβημα προς τους Προέδρους των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της ΕΕ με την οποία τους καλεί να ενώσουν τις φωνές τους για συλλογική και αποτελεσματική αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού.

Για το θέμα του μεταναστευτικού, επανήλθε και χθες η Πινδάρου με νέα γραπτή δήλωση, προαναγγέλλοντας τη σημερινή διάσκεψη τύπου.

«Θεωρούμε αναγκαία και καθοριστική την περαιτέρω ουσιαστική συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ορθώς έγινε τόσο με την Τουρκία, με την άσκηση πίεσης για ελέγχους στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, όσο και με την πρόσφατη συμφωνία με την Αίγυπτο», αναφέρεται, προσθέτοντας πώς η πρωτοβουλία προς τον Λίβανο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. «Πρέπει να έχει ως στόχο αφενός τη στήριξη του Λιβάνου από την ΕΕ προς συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών και αφετέρου την ενεργοποίηση της διακρατικής συμφωνίας που επαναβεβαιώθηκε το 2020.

Παράλληλα, οφείλουμε να ενεργοποιηθούμε όλοι για να επιτευχθεί η άμεση επανεξέταση του ειδικού καθεστώτος που ισχύει για τη Συρία».

Σημειώνεται ακόμα πώς από την πλευρά του ΔΗΣΥ, έχουν επιτύχει σοβαρές αναφορές στο προεκλογικό μανιφέστο του ΕΛΚ για αυστηρότερη διαχείριση του μεταναστευτικού και για περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Δεν περνά πάντως απαρατήρητο το γεγονός ότι από πλευράς ΔΗΣΥ, παρά τις αναφορές σε σκοτεινές δυνάμεις μισαλλοδοξίας και διάφορες άλλα σχόλια, αποφεύγεται η ονομαστική αναφορά στο ΕΛΑΜ. Η όλη πορεία του κόμματος προς την προεκλογική, συζητήθηκε και προχθές Κυριακή σε συνάντηση της ηγεσίας του ΔΗΣΥ με παλιά στελέχη κατά την οποία, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, έγινε αναφορά στην ανάγκη η ηγεσία του κόμματος να «χτυπά» το ΕΛΑΜ, το οποίο μάλιστα χαρακτηρίστηκε και από γνωστό παλιό στέλεχος της παράταξης, ως παρακλάδι της Χρυσής Αυγής.

Οι αναφορές Κουτσόφτα σε Δίπλαρο

Ο Κλεάνθης Κουτσόφτας, ο οποίος έστειλε επιστολή παραίτησης από το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ εκφράζοντας τη διαφωνία του για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε σε σχέση με τις τοπικές εκλογές, επανήλθε χθες με δηλώσεις του στον Αντ1. Υποστήριξε ότι ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος Ευθύμιος Δίπλαρος του είπε ότι θα μεσολαβήσει στο Προεδρικό για να παραμείνει πρόεδρος του ΟΝΕΚ ως αντάλλαγμα για απόσυρση του ενδιαφέροντος του για τη Δημαρχία Παραλιμνίου. Του προτάθηκε επίσης, η στήριξη για την αντιδημαχία.

Η επίσημη Πινδάρου δεν σχολίασε οτιδήποτε με πηγές να σημειώνουν πώς «ο καθένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται». Από πλευράς ΔΗΣΥ σημειώνουν ακόμα ότι οι διαδικασίες που εφαρμόστηκαν ήταν ομοιόμορφες και σύμφωνα με το Καταστατικό και Όσοι θέτουν τον εαυτό τους και τις προσωπικές τους φιλοδοξίες πάνω από την Παράταξη δεν έχουν θέση στον Δημοκρατικό Συναγερμό. «Να πάνε στο καλό και πολύ αργήσαμε».

Και η ΔΗΠΑ για μεταναστευτικό

Για το θέμα του μεταναστευτικού τοποθετήθηκε χθες και η ΔΗΠΑ με αφορμή την επίσκεψη Χριστοδουλίδη Στο Λίβανο, σημειώνοντας πώς η ενδυνάμωση της συνεργασίας ανάμεσα σε Κυπριακή Δημοκρατία και Λίβανο για την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού είναι ορθή και επιβεβλημένη.

«Χαιρετίζουμε τις ενέργειες του Προέδρου Χριστοδουλίδη και της κυβέρνησης ώστε η ηγεσία του Λιβάνου που οδήγησαν στην αναγνώριση την επιτακτική ανάγκη και να αναλάβει τη δέσμευση όπως εντατικοποιήσει τις προσπάθειες επιτήρησης προς εντοπισμό παράνομων κυκλωμάτων διακίνησης», αναφέρεται ανακοίνωση της ΔΗΠΑ και προστίθεται πώς προς την ορθή κατεύθυνση είναι και οι ενέργειες της κυβέρνησης για να ενισχυθεί η πολυεπίπεδη στήριξη της Ε.Ε προς το Λίβανο.

«Την ίδια ώρα, οφείλει ο διεθνής παράγοντας άμεσα να συζητήσει το ενδεχόμενο αποχαρακτηρισμού περιοχών της Συρίας που σήμερα δεν θεωρούνται ασφαλείς, έτσι ώστε η Κ.Δ και άλλες χώρες της Μεσογείου να μπορούν να προωθήσουν Σύρους παράνομους μετανάστες προς τη χώρα τους», αναφέρεται.