Η τακτική που ακολουθεί ο Ερσίν Τατάρ στις συναντήσεις και στο Κυπριακό ευρύτερα δεν βοηθά, ήταν το μήνυμα του Προέδρου Χριστοδουλίδη με το πέρας της σημερινής συνάντησης των δύο ηγετών στο Λήδρα Πάλας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την αποχώρησή του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε χαρακτηριστικά πως η «γιαβάς-γιαβάς» τακτική δεν βοηθά στο Κυπριακό.
Η τοποθέτηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη αλλά και η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών δείχνουν πως κάθε άλλο παρά έχουν γίνει βήματα προς τα εμπρός κατά τη σημερινή τους συνάντηση.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε εκτεταμένες δηλώσεις του για τη συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Ο ΠτΔ είπε ότι υπήρξε συμφωνία για 30 συγκεκριμένα κοιμητήρια που αρχίζει ο καθαρισμός και η αποκατάστασή τους. Δεκαπέντε στις κατεχόμενες περιοχές και δεκαπέντε στις ελεύθερες: «Υπήρξε κάποια μικρή πρόοδος στα θέματα του περιβάλλοντος».
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι εισέπραξε αρνητικές απαντήσεις από τον Ερσίν Τατάρ στο θέμα των οδοφραγμάτων.
Σύμφωνα με τον ΠτΔ υπήρξαν αρνητικές απαντήσεις από πλευράς Ερσίν Τατάρ:
- Σε πρόταση του για το θέμα των οδοφραγμάτων,
- Για να ανακοινωθεί σήμερα η εφαρμογή της συμφωνίας της Πύλας,
- Και το θέμα του επεξεργασμένου νερού στη Μια Μηλιά.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η προσπάθεια στο Κυπριακό θα συνεχιστεί και σημείωσε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για να υπάρξει περαιτέρω εμπλοκή της διεθνούς κοινότητας για να βοηθήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών.

Ανάλωσε το μισό χρόνο για τους σφετεριστές
Ο μισός από το χρόνο της συνάντησης των δύο ηγετών αναλώθηκε με τον Ερσίν Τατάρ να αναφέρεται στο θέμα των σφετεριστών και να διαμαρτύρεται γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Ο Ερσίν Τατάρ τόσο κατά τη συνάντηση, όσο και στις δηλώσεις του αναχωρώντας από το Λήδρα Πάλας, ζήτησε από τον Κόλιν Στιούαρτ να μεταφέρει τη διαμαρτυρία του προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σχολιάζοντας τις διαμαρτυρίες Τατάρ ανέφερε: «Απάντησα, πρώτον ότι στις 15 Οκτωβρίου όταν βρεθήκαμε στη Νέα Υόρκη οι τρεις μας με τον ΓΓ έθεσε το θέμα και ενώπιόν μας ο Γενικός Γραμματέας είπε ξεκάθαρα πως η εκτελεστική εξουσία δεν παρεμβαίνει προς της δικαστική εξουσία σε καμιά δημοκρατική χώρα. Επανέλαβα αυτό».
Το δεύτερο που ανέφερε στον κ. Τατάρ πως ένα από τα κράτη με το οποίο η Κύπρος έχει τις πιο στενές σχέσεις στην περιοχή είναι το Ισραήλ όπου βρισκόταν χθες: «Έγινε και διαδήλωση έξω από το προεδρικό μέγαρο, από συγγενείς και συνεργάτες του κ. Αϊκούτ. Και η απάντησή μου είναι ξεκάθαρη: είμαστε μια δημοκρατική χώρα και δεν παρεμβαίνουμε προς τη δικαστική εξουσία».
Η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών
Σε δήλωση του εκπροσώπου του ΟΗΕ στην Κύπρου που κυκλοφόρησε ευθύς μετά τη συνάντηση σημειώνεται μεταξύ άλλων πως:
- «Οι δύο ηγέτες εγκαινίασαν την Τεχνική Επιτροπή για τη Νεολαία. Καλωσόρισαν τα μέλη της επιτροπής και ενθάρρυναν την επιτροπή να προωθήσει το διάλογο και τις πρωτοβουλίες που αφορούν θέματα που αφορούν τη νεολαία.
- Στη συνέχεια, συναντήθηκαν και χαιρέτισαν και εκτίμησαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί για την αποκατάσταση των νεκροταφείων και ανέθεσαν στην Τεχνική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς να προχωρήσει στην υλοποίηση των εργασιών της. Συμφώνησαν επίσης για νέες πρωτοβουλίες σχετικά με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν για την αποναρκοθέτηση, την ηλιακή ενέργεια και τα σημεία διέλευσης».
Τέλος αναφέρθηκε πως «οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να συνεχίσουν να εξετάζουν τακτικά τα θέματα και συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά σύντομα». Ο μη καθορισμός νέας ημερομηνίας είναι ένα ακόμα δείγμα του αποτελέσματος.

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε η κατ’ ιδίαν συνάντηση των ηγετών συμφωνήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη. Την είχε αναφέρει κατά την προηγούμενη τους συνάντηση τον Απρίλη.

Πριν από τις μεταξύ τους συνομιλίες οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν με τα μέλη της τεχνικής επιτροπής για τη νεολαία, η οποία συστάθηκε πρόσφατα και σήμερα είχε την πρώτη της επίσημη συνάντηση.
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα “Χ” το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο ανέφερε ότι ο Κόλιν Στιούαρτ μαζί με τους Νίκο Χριστοδουλίδη και Ερσίν Τατάρ καλωσόρισαν τα μέλη της νεοδημιουργηθήσας τεχνικής επιτροπής για τη νεολαία η οποία πραγματοποίησε σήμερα την πρώτη τη συνάντηση στο Λήδρα Πάλας.

Όταν υπάρχει πολιτική βούληση
Υπάρχουν πολλά που μπορούν να ανακοινωθούν αν υπάρχει πολιτική βούληση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναχωρώντας το πρωί της Δευτέρας από το Προεδρικό Μέγαρο για να μεταβεί στον χώρο της συνάντησής του με τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, στο Λήδρα Πάλας.
Αν υπάρχει πολιτική βούληση, υπάρχουν σήμερα πολλά που μπορούν να ανακοινωθούν. Πηγαίνω όπως πάντα με θετική προδιάθεση, είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, εκφράζοντας τη χαρά του για τη θετική ανταπόκριση του Ερσίν Τατάρ στο αίτημά του για συνάντηση τετ-α-τετ.
«Υποσχεθήκαμε στον Γενικό Γραμματέα (Σ.Σ. του ΟΗΕ) ότι πρέπει να υπάρξουν αποτελέσματα προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού» σημείωσε, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι κατά τη διάρκεια του τετ-α-τετ τους θα ξεκαθαρίσει περισσότερο το σκηνικό.
Στις 12 Μαΐου αναλαμβάνει επισήμως η Ολγκίν
Αναφερόμενος στην επικείμενη κάθοδο της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι, σύμφωνα με ενημέρωση της οποίας έτυχε, το συμβόλαιό της ισχύει από τις 12 Μαΐου, άρα θα επισκεφθεί την Κύπρο μετά τη 12η Μαΐου, «οπότε θα υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία εδώ, στην Τουρκία, στην Ελλάδα, στη Βρετανία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
- «Τις αμέσως επόμενες ημέρες και ώρες θα υπάρχουν εξελίξεις, θα είναι θετικές και θα μας βοηθήσουν στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε ενόψει και της διευρυμένης συνόδου στα τέλη Ιουλίου» τόνισε.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι ζήτησε από την κ. Ολγκίν να βρίσκεται στην Κύπρο, να έχει τακτικές συναντήσεις και να έχει επαφή με την Τουρκία. «Ήταν εδώ ο κ. Ερντογάν, δεν χρειάζεται να το πω εγώ. Δεν προσπαθώ με κανένα τρόπο να υποβαθμίσω τον ρόλο των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας, αλλά ακούσατε δημόσια τον ίδιο τον κ. Ερντογάν» επεσήμανε, σημειώνοντας ότι «η συνεχής επαφή με την Τουρκία είναι απαραίτητη, αν θα προχωρήσουμε μπροστά».
«Μετέφερα αυτή τη θέση και προηγουμένως στον ΓΓ του ΟΗΕ και γενικότερα στα ΗΕ την ανάγκη της συνεχούς παρουσίας και των επαφών (Σ.Σ. της κ. Ολγκίν) έτσι ώστε στη διευρυμένη σύνοδο του Ιουλίου να υπάρξουν αποτελέσματα», συμπλήρωσε.