Οι δημόσιες δηλώσεις των Νίκου Χριστοδουλίδη και Ερσίν Τατάρ αποτυπώνουν τις στοχεύσεις των δύο πλευρών ενόψει της καθόδου της Μαρίας Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ. Οι δύο πλευρές έχουν αντίθετες επιδιώξεις: Η ε/κ πλευρά θέλει μέσα από την αποστολή Ολγκίν να επιτευχθεί πρόοδος ενόψει Γενεύης. Η τ/κ πλευρά θέλει ναυάγιο, γι’ αυτό και ανανεώνει τον κατάλογο των αιτιάσεων.

Η Ολγκίν φτάνει στην Κύπρο τέλος της εβδομάδας και θα έχει χωριστές τετ-α-τετ συναντήσεις με τους δύο ηγέτες. Πρώτα θα δει το Σάββατο τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη. Την Δευτέρα θα συναντηθεί στα κατεχόμενα με τον Ερσίν Τατάρ.

Στοχεύει σε πρόοδος

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επενδύει στις παρουσίες Ολγκίν και Γιοχάνες Χαν για την επίτευξη έστω και μικρής προόδου που θα δώσε την ευκαιρία στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να εξετάσει το ενδεχόμενο να προχωρήσει η διαδικασία στην επόμενη της φάση, που είναι οι απευθείας διαπραγματεύσεις.

  • Ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, Μενέλαος Μενελάου, υπενθύμισε (δηλώσεις στη Χαραυγή) πως στη συνάντηση της Γενεύης, τον περασμένη Μάρτιο, είχε αποφασιστεί ότι η αποστολή της Ολγκίν θα είναι να προετοιμάσει τα επόμενα βήματα σε συνέχεια των όσων είχαν προηγηθεί κατά την προηγούμενη περίοδο, Ιανουάριο-καλοκαίρι 2024.

Επόμενος σταθμός στο Κυπριακό είναι ο Ιούλιος και μια νέα άτυπη πενταμερής. Για να μπορέσει η διαδικασία να φτάσει στο σημείο όπου θα μπορεί να λεχθεί «ότι η προσπάθεια αποκτά μια πιο απτή και πιο ορατή προοπτική θα πρέπει να υπάρξει σαφής ένδειξη της αναγκαίας πολιτικής βούλησης από την τουρκική πλευρά για να εκκινήσει μια προσπάθεια εντός του συμφωνημένου ομοσπονδιακού πλαισίου», ανέφερε ο Μ. Μενελάου.

Επιδιώκει αδιέξοδο και ναυάγιο

Ο Ερσίν Τατάρ ουδέποτε συμβιβάστηκε με τα όσα είχαν συμφωνηθεί στη Γενεύη τον περασμένο Μάρτιο. Παρά το γεγονός ότι εμφανίστηκε δημοσίως να δηλώνει πως τα συμφωνηθέντα οφείλονται εν πολλοίς και στον ίδιο, εντούτοις εκείνο το οποίο είχε κατά νουν, πριν και κατά τη Γενεύη ήταν να αποδειχθεί πως η προσπάθεια δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Το κλίμα ωστόσο ήταν τέτοιο που δεν μπορούσε τότε να πετύχει το στόχο του, αλλά δεν τα έβαλε κάτω και συνέχισε έκτοτε να εργάζεται με μοναδικό γνώμονα το πως θα οδηγήσει σε πρώτη φάση την αποστολή Ολγκίν σε αδιέξοδο και εν συνεχεία τη όλη προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών σε ναυάγιο.

Ψάχνει για προφάσεις

Γνωστή η τακτική της τουρκικής πλευράς να σπρώχνει τα πράγματα προς ένα αδιέξοδο και ναυάγιο αλλά κατά τρόπο που να μην φορτώνεται η ίδια την ευθύνη. Έτσι αναζητεί δικαιολογίες μέσα από ενέργειες της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία ασκεί νομίμως τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Η τουρκική πλευρά βαφτίζει αυτά τα νομίμως ασκούμενα κυριαρχικά δικαιώματα ως προκλητικές ενέργειες. Το έπραττε στη διάρκεια της διαδικασίας ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, το πράττει σε σχέση με την αναζήτηση υδρογονανθράκων στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη, ενώ προσφάτως έβαλε στη λίστα και τα μέτρα που λαμβάνει η ΚΔ κατά των σφετεριστών ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα.

Περιμένει την Ολγκίν για να τα πει

Ο Ερσίν Τατάρ προγραμματίζει να δει την Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ στις 10.30 το πρωί της Δευτέρας, δύο 24ωρα μετά τη συνάντηση της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ ΟΗΕ με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

Πρόθεσή του δεν είναι να συζητήσει το πως θα προχωρήσει η διαδικασία στο Κυπριακό αλλά να πάει σε παιχνίδι επίρριψης ευθυνών κατά της ελληνοκυπριακής πλευράς. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα κατεχόμενα (πηγή Κίπρις/ΓΤΠ), τα οποία επικαλούνται πηγές προσκείμενες στο γραφείο Τατάρ, η επίσκεψη Ολγκίν πραγματοποιείται υπό τη σκιά της «επιθετικής» όπως χαρακτηρίζεται, πολιτικής της ελληνοκυπριακής πλευράς για τις ακίνητες περιουσίες.

  • Η προσέγγιση αυτή δείχνει και ποιες είναι οι προθέσεις του Τατάρ ενόψει της συνάντησης με Ολγκίν.

Να επικαλεστεί το θέμα των διώξεων κατά σφετεριστών προκειμένου να εκβιάσει την ελληνοκυπριακή πλευρά, ελπίζοντας ότι μέσω της απεσταλμένης του ΟΗΕ θα αναγκαστεί η Κυπριακή Δημοκρατία να σταματήσει τα νομικά μέτρα.

Τον ενοχλεί και ο Χαν

Ο κατοχικός ηγέτης δυσφορεί και για τον διορισμό του Γιοχάνες Χαν ως ειδικού απεσταλμένου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε δηλώσεις του απηύθυνε κάλεσμα «να αντιταχθούμε στα ύπουλα παιχνίδια που παίζονται από την άλλη πλευρά […] που θα μας παρασύρουν στη μοναξιά κάτω από μια ομοσπονδιακή στέγη και σε διάφορα παιχνίδια εντός της ΕΕ».