Σε γραπτή δήλωση προχώρησε ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, απαντώντας στις επικρίσεις του ΑΚΕΛ για το ευρωπαϊκό εργαλείο χρηματοδότησης SAFE, κάνοντας λόγο για «ανυπόστατους ισχυρισμούς» και «παραπλανητική πληροφόρηση».

Αυτούσια η απάντηση:

«Προς αποκατάσταση της αλήθειας και εις απάντηση ανυπόστατων ισχυρισμών του ΑΚΕΛ, επιθυμούμε να παραθέσουμε τα ακόλουθα:

  • Πρώτον, διευκρινίζουμε ότι η πρόσβαση στον δανεισμό που υπάγεται κάτω από τον SAFE θα είναι διαθέσιμη αποκλειστικά και μόνο για τα κράτη μέλη της EE.
  • Δεύτερον, σε σχέση με την όποια δυνητική συμμετοχή εταιρειών υποψηφίων προς ένταξη και τρίτων χωρών στις κοινές προμήθειες, αυτή είναι εφικτή μόνο υπό την προϋπόθεση σύναψης ειδικής διμερούς Συμφωνίας της χώρας αυτής με την ΕΕ. Για να συναφθεί μια τέτοια συμφωνία απαιτείται η ομόφωνη έγκριση του Συμβουλίου, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει δεσμευτεί για τη νομική βάση που θα χρησιμοποιήσει για αυτές τις Συμφωνίες, που θα είναι το Άρθρο 212 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ. Αυτή η δέσμευση καταγράφηκε και στα πρακτικά της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων κατά την έγκριση του Κανονισμού. Επιπλέον, έχουν εισαχθεί περιορισμοί ως προς το ποσοστό συμμετοχής εταιρειών υποψήφιων / τρίτων χωρών στις κοινές προμήθειες (να μην υπερβαίνει το 35%).
    Δυστυχώς, το ΑΚΕΛ δεν έχει μελετήσει καν ή αντιληφθεί ότι πρόκειται περί δύο διαφορετικών πτυχών, παρόλα αυτά εξάγει αυθαίρετα και εσφαλμένα συμπεράσματα.
  • Επιπλέον, ως Κυπριακή Δημοκρατία έχουμε διασφαλίσει εντός του Κανονισμού, αναφορές ότι το SAFE δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει κοινές προμήθειες όταν μέρη/υλικά τους προέρχονται από τρίτη χώρα που απειλεί τα συμφέροντα ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ και των κρατών μελών της.

Ως εκ τούτου, καλούμε το ΑΚΕΛ να συμπεριφερθεί υπεύθυνα σε ένα τόσο σημαντικό θέμα. Να μην αναπαράγει ψευδείς και παραπλανητικές ειδήσεις που ξεπερνούν τα όρια του λαϊκισμού και που δεν θα το ωφελήσουν σε τίποτα στην προεκλογική εκστρατεία που ήδη έχει αρχίσει εδώ και καιρό.
Συνεπώς, το ΑΚΕΛ θα πρέπει να ενημερώνεται υπεύθυνα πρώτα για τόσο σοβαρά θέματα και μετά να τοποθετείται».

ΑΚΕΛ: Επικίνδυνη εξέλιξη η εμπλοκή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα

Προηγουμένως, το ΑΚΕΛ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία τόνισε πως η εμπλοκή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα είναι επικίνδυνη εξέλιξη και καλούσε την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη να εξηγήσει ποια θα είναι η στάση της στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ την ερχόμενη Τρίτη όπου θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία.

Η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ:

«Η ΕΕ κλειδώνει τη συμμετοχή της Τουρκίας και των πολεμικών της βιομηχανιών στα προγράμματα της ευρωπαϊκής άμυνας, κάνοντας αρχή με τη δυνατότητα συμμετοχής σε ποσοστό μέχρι και 35% στα 150 δις ευρώ του Ταμείου SAFE. Την ώρα δηλαδή, που η Τουρκία είναι δύναμη κατοχής σε Κύπρο, Συρία, Ιράκ και παράγοντας αποσταθεροποίησης στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το ιμπεριαλιστικό δόγμα της Γαλάζιας Θάλασσας, η ΕΕ τής ανοίγει τις πόρτες της ευρωπαϊκής άμυνας όπου μάλιστα θα έχει και κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ. Το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ότι η εξέλιξη είναι επικίνδυνη και συνιστά παραλογισμό: οι λαοί της Ευρώπης θα πληρώνουν την Τουρκία για να βοηθήσει τάχα στην ευρωπαϊκή άμυνα, την ώρα που αυτή κατέχει παράνομα έδαφος ενός κράτους-μέλους.

  • Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη οφείλει να εξηγήσει ποια θα είναι η στάση της στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ την ερχόμενη Τρίτη όπου θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία; Έχουν ικανοποιηθεί οι δικλείδες ασφαλείας που ισχυρίζεται ότι έθεσε; Πώς τελικά έχουν διασυνδεθεί τα ευρωτουρκικά με το Κυπριακό, όταν η Τουρκία παίρνει τέτοια οφέλη χωρίς να έχει κάνει κανένα βήμα στο Κυπριακό;
  • Ο δε ΔΗΣΥ που πανηγύριζε πρόσφατα για το Ψήφισμα του ΕΛΚ για το Κυπριακό πρέπει να απαντήσει αν είναι ικανοποιημένος από την στάση των δυνάμεων του ΕΛΚ στα ευρωπαϊκά όργανα. Είναι οι δυνάμεις της ευρωπαϊκής Δεξιάς, -με προεξάρχουσα την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν- που πρωτοστατούν για να μπει η Τουρκία στην ευρωάμυνα.
  • Εκτεθειμένο είναι και το παράρτημα της Χρυσής Αυγής, το ΕΛΑΜ, που παρουσίαζε ως ίνδαλμα τους Συντηρητικούς και τη Μελόνι της Ιταλίας, η οποία συνομολογεί συμφωνίες με τον Ερντογάν για κοινοπραξίες των πολεμικών τους βιομηχανιών, ώστε να εισέλθει και με αυτό τον τρόπο η Τουρκία στα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Το ΑΚΕΛ, εξ αρχής αντιτάχθηκε στο πρόγραμμα RearmEU -που αποτελεί κλιμάκωση της στρατιωτικοποίησης της ΕΕ παράλληλα με φτωχοποίηση των λαών της Ευρώπης- καθώς και στην εμπλοκή της Τουρκίας και άλλων ΝΑΤΟϊκών κρατών. Υπενθυμίζουμε ότι ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ ήταν ο μόνος από τους Κύπριους ευρωβουλευτές που καταψήφισε τη σχετική αναφορά στο ReArmEurope κατά την ψηφοφορία επί της Λευκής Βίβλου για το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας. Το ελάχιστο που θα έπρεπε να κάνει η ΕΕ είναι η επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Αυτό ζητά επανειλημμένα η Αριστερά στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά εμποδίζεται από τις κυρίαρχες δυνάμεις -δεξιά, ακροδεξιά, σοσιαλδημοκράτες και φιλελεύθερους- που προφανώς θέτουν τα γεωπολιτικά συμφέροντα και τις πολεμικές βιομηχανίες πάνω από τις αρχές του διεθνούς δικαίου».

Το ΑΚΕΛ επανήλθε στο θέμα με νεότερη ανακοίνωση, λέγοντας πως η κυβέρνηση προφανώς δεν έχει αντιληφθεί τι συμβαίνει με την εμπλοκή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα.

Αυτούσια η ανακοίνωση-απάντηση:

«Η απάντηση της κυβέρνησης εντείνει τις ανησυχίες μας και προκαλεί ερωτηματικά αν έχει τελικά αντίληψη για όσα προωθούνται σε σχέση με την εμπλοκή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα. Καλούμε το Προεδρικό και τους αρμόδιους της κυβέρνησης να διαβάσουν το συντομότερο δυνατόν τα σχετικά έγγραφα. Σύμφωνα με αυτά:

  • Η Τουρκία αποκτά πρόσβαση στα 150 δις ευρώ του ταμείου SAFE σε ποσοστό μέχρι και 35%, μέσα από τα δάνεια που θα λαμβάνουν κράτη-μέλη που θα αγοράζουν εξοπλισμούς από την τουρκική στρατιωτική βιομηχανία. 
  • Η σύναψη συμφωνίας ασφάλειας απαιτείται για την πρόσβαση και στο υπόλοιπο Ταμείο, πέραν δηλαδή του 35%. Βέβαια, ακόμα και για αυτό, η Τουρκία έχει βρει τρόπους πρόσβασης μέσα από τις κοινοπραξίες που συνάπτει με γερμανικές και ιταλικές βιομηχανίες όπλων.
  • Έχει λάβει η Κύπρος οποιαδήποτε δέσμευση από την ΕΕ ή τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις -π.χ την Ιταλία ή τη Γερμανία- ότι δεν θα επιτρέπεται η αγορά πολεμικού υλικού από την Τουρκία επειδή απειλεί τα συμφέροντα ασφάλειας της Κύπρου; Διότι, δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από καμιά τοποθέτησή τους.

Αν η κυβέρνηση δεν τα αντιλαμβάνεται όλα αυτά, είναι προβληματικό. Αν όμως τα αντιλαμβάνεται και είναι ικανοποιημένη με αυτές τις εξελίξεις, τότε είναι διπλά ανησυχητικό.

Σε κάθε περίπτωση, το ΑΚΕΛ θέτει στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη το εξής απλό ερώτημα: αποδέχεται ή όχι αυτές τις πρόνοιες; Και αν όχι, τι προτίθεται να πράξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο το επόμενο διάστημα. Ο κυπριακός λαός σίγουρα αντιλαμβάνεται ότι αποτελεί επικίνδυνο παραλογισμό, να πληρώνουν οι λαοί της Ευρώπης την Τουρκία για να βοηθήσει τάχα στην ευρωπαϊκή άμυνα, την ώρα που αυτή κατέχει παράνομα έδαφος ενός κράτους-μέλους».