Όταν στην εξίσωση μπήκε το θέμα της αυτόματης εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους, το σενάριο μετακίνησης έδρας από τη Λευκωσία στην Πάφο ξεχάστηκε, καθώς με την αυτόματη εγγραφή ουσιαστικά αποκαθίσταντο οι πληθυσμιακές ισορροπίες μεταξύ των επαρχιών. Στην πορεία, όμως, τα δεδομένα αλλάζουν και πάλι, καθώς η Βουλή, εν τη σοφία της, αποφάσισε όπως η αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, όπως και η ψήφος στα 17 έτη, εφαρμοστούν από τις προεδρικές εκλογές και όχι από τις βουλευτικές.

Αυτό σημαίνει ότι η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους θα γίνεται όπως και τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή κατόπιν αίτησης των ενδιαφερομένων. Ως εκ τούτου, και το ενδιαφέρον εγγραφής στους καταλόγους αναμένεται να κυμανθεί στα επίπεδα των προηγούμενων ετών, και κατά συνέπεια είναι πολύ πιθανόν να μην ανατραπούν οι πληθυσμιακές ισορροπίες που διαμορφώθηκαν μετά τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τότε, ενδεχομένως λόγω της αμφίρροπης αναμέτρησης για την προεδρία του Επαρχιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του μεγάλου ενδιαφέροντος, καταγράφηκε μαζική ροή νέων ψηφοφόρων στην επαρχία Πάφου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξουν οι πληθυσμιακές ισορροπίες, με βάση τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους κάθε επαρχίας.

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα στον εκλογικό κατάλογο, μία έδρα από τη Λευκωσία μεταφέρεται στην επαρχία Πάφου.

Στις 2 Οκτωβρίου οριστικοποιείται

Με βάση και την ψήφιση της πρόσφατης πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ, ο αριθμός των εδρών κάθε επαρχίας θα οριστικοποιηθεί στις 2 Οκτωβρίου, ;όμως οι εγγραφές νέων ψηφοφόρων για τις βουλευτικές εκλογές μπορούν να συνεχιστούν μέχρι τις 2 Απριλίου.. Μετά την οριστικοποίηση του αριθμού των εδρών, θα πρέπει να αναθεωρηθεί και ο σχετικός κατάλογος με τον αριθμό εδρών κάθε επαρχίας, ο οποίος δημοσιεύεται. Ως εκ τούτου, θα απαιτηθεί σχετική τροποποίηση από πλευράς Βουλής.

Εάν τελικά επικρατήσει το σενάριο αυτό –δηλαδή η μείωση του αριθμού των εδρών της Λευκωσίας και η αύξηση των εδρών της Πάφου–, τότε στην πρώτη περίπτωση ο αριθμός των εδρών θα μειωθεί από 20 σε 19, και στη δεύτερη θα αυξηθεί από 4 σε 5.

Θα πάρει έδρα το ΕΛΑΜ ή το Άλμα;

Το σενάριο μεταφοράς μίας έδρας από τη Λευκωσία στην Πάφο ενδέχεται να έχει αντίκτυπο στις ισορροπίες δυνάμεων στη Βουλή. Η επαρχία Πάφου διαθέτει τέσσερις έδρες. Διαχρονικά, τις κατανέμονται τα τέσσερα παραδοσιακά κόμματα: ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ. Με την αύξηση των εδρών, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η επιπλέον έδρα θα αποδοθεί σε άλλο κομματικό σχηματισμό. Ούτως ή άλλως, μπορεί να υπάρξει ανατροπή λόγω αποτελέσματος, με απώλεια έδρας για κόμματα που σήμερα διατηρούν εκπροσώπηση.

Η νέα έδρα ενδέχεται να καταλήξει στο ΕΛΑΜ, που παρουσιάζει δυναμική, ή στο Άλμα. Δεν αποκλείεται επίσης να την κατακτήσει άλλο κόμμα, εφόσον προκύψει στην πορεία νέα πολιτική πρόταση ικανή να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά. Σημειώνεται ότι, με βάση τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, το ΕΛΑΜ είχε λάβει μεγαλύτερο ποσοστό από το ΔΗΚΟ, ενώ ποσοστό κοντά στο 20% είχε ψηφίσει τον Φειδία Παναγιώτου.

Τι σημαίνει η απώλεια για τη Λευκωσία;

Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί με τη Λευκωσία και τι συνεπάγεται η απώλεια έδρας. Εκ των πραγμάτων, η μείωση του αριθμού εδρών στη Λευκωσία σημαίνει λιγότερες έδρες προς κατανομή. Σήμερα, στη Λευκωσία ο ΔΗΣΥ διατηρεί 5 έδρες (από την πρώτη κατανομή), το ΑΚΕΛ 6 (η 6η λόγω υπολοίπου ψήφων από άλλες επαρχίες, στην 3η κατανομή), το ΔΗΚΟ 3, το ΕΛΑΜ 1, η ΕΔΕΚ 1 (εκλέχθηκε ο Κωστής Ευσταθίου, ο οποίος μετά τη διαγραφή του συνεχίζει ως μεμονωμένος σοσιαλιστής βουλευτής), η ΔΗΠΑ 2 και οι Οικολόγοι 2. Η μία εξ αυτών είναι της Αλεξάνδρας Ατταλίδου, η οποία, μετά την αποχώρησή της από τους Οικολόγους, συνεχίζει ως ανεξάρτητη βουλευτής και έχει δηλώσει πολιτικά την ένταξή της στο VOLT.

Η εγγραφή

στον εκλογικό

κατάλογο

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για εγγραφή στον μόνιμο εκλογικό κατάλογο, ο οποίος παρέχει το δικαίωμα συμμετοχής σε όλες τις εθνικές εκλογές και απόκτηση εκλογικού βιβλιαρίου, ο/η αιτητής/αιτήτρια πρέπει απαραίτητα να είναι:

> Kύπριος/α πολίτης,

> Να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του/της και

> Να είναι μόνιμος/μη κάτοικος Κύπρου τους τελευταίους έξι (6) μήνες πριν την υποβολή της αίτησης.

Δικαίωμα εγγραφής στον εκλογικό κατάλογο έχουν και οι νέοι που συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους μέχρι και την ημερομηνία διεξαγωγής των εκάστοτε εκλογών, νοουμένου ότι η αίτηση για εγγραφή υποβληθεί στα πλαίσια της τελευταίας τριμηνίας πριν τις εκλογές, όπως επίσης και οι Τουρκοκύπριοι κάτοχοι δελτίου ταυτότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με διεύθυνση στις ελεύθερες περιοχές.

Για τις ηλικίες μέχρι 25 ετών, οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν και ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου.