Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ταξιδεύει και φέτος στην Κύπρο από τις 6 μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου με προβολές οκτώ βραβευμένων ταινιών σε Λεμεσό, Λευκωσία, Λάρνακα και Πάφο, προσφέροντας στους σινεφίλ την ευκαιρία να απολαύσουν αξιόλογες ταινίες μικρού μήκους με ελεύθερη είσοδο.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, το κορυφαίο Ελληνικό φεστιβάλ στο είδος του, το οποίο πραγματοποιείται κάθε Σεπτέμβρη, «ταξιδεύει» με τις ταινίες του σε όλη την Ελλάδα, την Κύπρο αλλά και άλλες χώρες του κόσμου προβάλλοντας και διαδίδοντας το έργων των νέων κινηματογραφιστών.

Όπως κάθε χρόνο, εκπρόσωποι του Φεστιβάλ και συντελεστές των βραβευμένων ταινιών θα βρίσκονται στην Κύπρο, στο πλαίσιο των προβολών για συζήτηση με το κοινό. Οι φετινοί φιλοξενούμενοι από το Φεστιβάλ Δράμας είναι ο Παναγιώτης Ιωσηφέλης – Head Programmer  Εθνικού Σπουδαστικού, ο Βαλεντίν Στέισκαλ – σκηνοθέτης της ταινίας  «5 Pm Seaside» και ο Θάνος Τοκάκης– σκηνοθέτης της ταινίας «Tokakis ή What’s my name».

 

Ανάμεσα στις ταινίες που θα προβληθούν συμπεριλαμβάνεται η πολυβραβευμένη κυπριακή ταινία «Δάφνη» της Τώνιας Μισιαλή, με πρωταγωνίστρια τη Νιόβη Χαραλάμπους, η οποία απέσπασε το Βραβείο Γυναικείας  Ερμηνείας του Φεστιβάλ Δράμας.

 

Αναλυτικά θα προβληθούν οι ταινίες:

  • «Δάφνη» (Τώνια Μισιαλή) 18’
  • «Γιάμα» (Ανδρέας Βακαλιός) 15’
  • «Pendulus» (Δημήτρης Γκότσης) 18’
  • «Το Βανκούβερ» (Άρτεμις Αναστασιάδου) 23’
  • «5 PM Seaside» (Valentin Stejskal)26’
  • «Tokakis ή What’s my name» (Θάνος Τοκάκης) 21’
  • «Toxic Magnus» (Νάσος Γκατζούλης) 10’
  • «Όχι αύριο» (Αμέρισα Μπάστα) 20’

Την ευθύνη της διοργάνωσης έχουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υφυπουργείου Πολιτισμού, το Θέατρο Ριάλτο και το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, με τη συνεργασία του Ομίλου Φίλων Κινηματογράφου Λευκωσίας, των Κινηματογραφικών Λεσχών Λάρνακας και Λεμεσού και της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Πάφου. Είσοδος ελεύθερη. Με αγγλικούς υπότιτλους.

Προβολές 

  • Λεμεσός, Θέατρο Ριάλτο 6 & 7/2, 20:30 – 77777745 rialto.com.cy
  • Λευκωσία, Κινηματογράφος Πάνθεον 7 & 8/2, 20:30 – 96420491
  • Πάφος, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών 6 & 7/2, 20:00 – 99426673 / 26818560
  • Λάρνακα, Δημοτικό Θέατρο «Σκάλα» 6/2, 20:30 – 9943479 larnakacinema.com

Οι ταινίες 

  • «5pm Seaside», του Βαλεντίν Στέισκαλ, 26’   

Χρυσός Διόνυσος, Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στον Αντώνη Τσιοτσιόπουλο. Στα 40α γενέθλια του ο Νίκος, ένας μοναχικός οδηγός φορτηγού, φτάνει σε μια απομακρυσμένη παραλία. Είναι εκεί για να συναντήσει τον παλιό του έρωτα, Χρήστο, τον οποίο έχει να δει από όταν ήταν μαζί στο στρατό.

O Valentin Stejskal είναι σκηνοθέτης και κινηματογραφιστής µε έδρα την Αθήνα, όπου μετακόμισε το 2019. Έχει γεννηθεί στη Βιέννη, ενώ πήρε πτυχίο στον Κινηματογράφο & Media στο Γκρατς της Αυστρίας το 2014. Έχει δουλέψει στον κινηματογράφο, στο θέατρο και στη διοργάνωση φεστιβάλ και ως ανεξάρτητος κινηματογραφιστής και σκηνοθέτης έχει κάνει 13 ταινίες μικρού μήκους.

Σκηνοθεσία: Valentin Stejskal, Σενάριο: Valentin Stejskal, Γλυκερία Πατραµάνη, Φωτογραφία: Samir Ljuma, Μοντάζ: Martin Ivanov, Ήχος: Στέλιος Κουπετώρης , Σχεδιασµός Ήχου: Fabio Schurischuster, Σκηνικά, Ενδυµατολογία: Δήµητρα Σουρλαντζή, Ερµηνευτές: Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Κίµωνας Κουρής, Παραγωγή: Alisa Frischholz, Ioanna Petinaraki, Valentin Stejskal, Samir Ljuma

  • «Τοκάκης ή What’s My Name» του Θάνου Τοκάκη, 21′

Βραβείο Σεναρίου. Βραβείο  Ενδυματολογίας στην Μάρλι Αλειφέρη. Ο Θάνος Τοκάκης ξεκινά μια stand-up comedy περιοδεία στην επαρχία προκειμένου να δείξει στον κόσμο πόσο σπουδαίος ηθοποιός είναι. Εκεί έρχεται αντιμέτωπος με το κοινό που δεν μπορεί να ξεχάσει την τηλεοπτική του εμφάνιση αλλά και με τον ίδιο του τον εαυτό που τον πιέζει να φτάσει στην επιτυχία. Μέχρι τελικής πτώσεως.

O Θάνος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Δουλεύει κυρίως ως ηθοποιός και σκηνοθέτης. Ως σεναριογράφος έχει γράψει την μικρού μήκους ταινίας «Καουμπόης». Το 2011 τιμήθηκε με το Βραβείο Χορν και το 2020 με το Βραβείο Β’ Ανδρικού ρόλου από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία, Σενάριο: Θάνος Τοκάκης, Φωτογραφία: Σίμος Σαρκετζής, Μοντάζ: Γιώργος Γεωργόπουλος, Πρωτότυπη Μουσική: Νίκος Παπαιωάννου, Ήχος: Φώντας Κοντόπουλος, Σχεδιασμός Ήχου: Δημήτρης Μυγιάκης, Σκηνικά: Πηνελόπη Βαλτή, Κινούμενα Σχέδια: Νίκος Κελλης, Ερμηνευτές: Θάνος Τοκάκης, Κωνσταντίνος Βασιλάκης, Παναγιώτης Μουντάκης, Μιχάλης Μωράγιαννης, Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος, Αθανάσιος Θρουβάλας, Παραγωγή: Μαρίνα Δανέζη, Τάσος Κορωνάκης (Laika Productions EE)

  • «Toxic Magnus», του Νάσου Γκατζούλη, 10’ 

Βραβείο Ντοκιμαντέρ. Μετά από μια χρόνια μάχη με τη μανία του πατέρα του να τον μετατρέψει σε παραδοσιακό ανδρικό πρότυπο, μια αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας του Μάγκνους θα τον οδηγήσει να γίνει σύμβουλος ζωής. 

Ο Νάσος Γκατζούλης σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος πτυχίου MFA for Directing του American Film Institute. Δουλεύει στο Λος Άντζελες ως σκηνοθέτης και μοντέρ σε διαφημιστικά και βιντεοκλίπ. Οι μικρού μήκους ταινίες του έχουν συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ ανά τον κόσμο.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία, Μοντάζ, Ήχος, Σχεδιασμός Ήχου: Νάσος Γκατζούλης, Σενάριο Νάσος Γκατζούλης, Μάγκνους Γκουντμάνσεν, Φωτογραφία: Γιέσπερ Ντούελουντ Χάνσεν, Πρωτότυπη Μουσική: Μπγιορν Σβιν, Μπιτγουορμς, Μίξη Ήχου: Κώστας Φυλακτίδης, Ερμηνευτές: Μάγκνους Γκουντμάνσεν, Παραγωγή: Νάσος Γκατζούλης

  • «Όχι αύριο» της Αμέρισσας Μπάστα, 20′​​​​​​​ 

Βραβείο Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδος (Ο.Κ.Λ.Ε.). Ο Μιχάλης έχει μόλις 24 ώρες για να επαναπροσδιορίσει τη ζωή του και να ξαναφτιάξει τις σχέσεις του με τους κοντινούς του ανθρώπους. Το ίδιο βράδυ γνωρίζει μια κοπέλα. Το μόνο που εύχεται είναι να μην έρθει ποτέ το επόμενο πρωί.

Η Αμέρισσα Μπάστα ζει στην Αθήνα και εργάζεται στο χώρο της επικοινωνίας και των εκδόσεων. Έχει σπουδάσει Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κι έχει Master στην Πολιτιστική Διαχείριση, ενώ αυτό το διάστημα φοιτά στο Μεταπτυχιακό Δημιουργικής Γραφής και Σεναρίου του ΑΠΘ. Έχει σκηνοθετήσει  7 ταινίες μικρού μήκους. Η πρώτη της ταινία μεγάλου μήκους βρίσκεται στο στάδιο της προπαραγωγής.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία, Σενάριο: Αμέρισσα Μπάστα,  Φωτογραφία: Γιώργος Βαλσαμής, Μοντάζ: Πάνος Βουτσαράς,  Ήχος : Στέφανος Ευθυμίου, Σχεδιασμός Ήχου: Βάλια Τσέρου , Κώστας Βαρυμπομπιώτης, Σκηνικά : Κυριακή Τσίτσα, Ενδυματολογία: Σοφία Κοτσίκου , Κατερίνα Χαλιώτη, Τάσος Δήμας, Ερμηνευτές: Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Γιάννης Τσορτέκης, Σταύρος Τσουμάνης, Κωνσταντίνος Σειραδάκης, Natalia Swift, Παραγωγή : Soul Productions, 2Herons Productions, Δημήτρης Νάκος, Authorwave, Topspot, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

  • «Δάφνη» της Τώνιας Μισιαλή, 18’​​​​​​​ 

Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στην Νιόβη Χαραλάμπους. Η Δάφνη αλλάζει τον ένα σεξουαλικό σύντροφο μετά τον άλλον, αλλά δεν φαίνεται να είναι ικανοποιημένη, τουλάχιστον όχι με αυτό που πίστευε ότι χρειαζόταν. Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει για να νιώσει λίγη στοργή;

Η Τώνια είναι σεναριογράφος και σκηνοθέτης, μέλος των ΕΑΚ, EFA και απόφοιτη του Berlinale Talents. Οι ταινίες της έχουν επιλεγεί και βραβευθεί σε διακεκριμένα φεστιβάλ και εργαστήρια. Το ντεμπούτο της, «Παύση», κατατάχθηκε ως μία από τις «20 πιο τολμηρές ταινίες του 2019», βραβεύθηκε με το FIPRESCI, απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και διανεμήθηκε παγκοσμίως.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία, Σενάριο: Τώνια Μισιαλή, Φωτογραφία: Γιώργος Ραχματούλιν, Μοντάζ: Αιμίλιος Αβραάμ  Πρωτότυπη Μουσική: Χρίστος Κυριακούλλης, Delirium Elephants, Ήχος/Σχεδιασμός Ήχου: Χρίστος Κυριακούλλης, Σκηνικά: Κρίστη Πολυδώρου, Ενδυματολογία: Μάριος Μέσσιος Ερμηνευτές: Νιόβη Χαραλάμπους, Αντώνης Κατσαρής, Φοίβος Παπακώστας, Παραγωγή: Τώνια Μισιαλή – Bark Like A Cat Films. 

  • «Γιάμα» του Ανδρέα Βακαλιού, 15′

Έπαινος της  Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών (GSC) απονέμεται στην Φίλη Ολσέφσκι. 25η Μαρτίου. Ένα κορίτσι βάζει μια μικρή φωτιά και λέει ένα μικρό ψέμα για τον Βλαντ. Τα μικρά ψέματα ξεφεύγουν εύκολα. Το ίδιο και οι μικρές φωτιές.

Ο Ανδρέας Βακαλιός γεννήθηκε στη Βουδαπέστη και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Ψηφιακές Τέχνες (MFA) στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Είναι απόφοιτος του Talents Sarajevo και έχει λάβει το βραβείο Artworks, του Προγράμματος Στήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Κατέχει μια πλήρη συλλογή από Αστερίξ. Κάνει ταινίες.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία, Σενάριο: Ανδρέας Βακαλιός, Φωτογραφία: Φίλη Ολσέφσκι , Μοντάζ: Γαβριέλα Γερολέμου, Πρωτότυπη Μουσική: Λευτέρης Ζερβάκης, Ήχος: Παναγιώτης Παπαγιαννόπουλος, Σχεδιασμός Ήχου: Αντώνης Κουτελιάς, Σκηνικά: Εύα Γουλάκου, Ερμηνευτές: Μαρία Καραντινάκη, Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Στέφανος Δαμιανίδης, Blerim Dhampiraj, Παραγωγή: Γιάννης Καρπούζης.

  • «Pendulus» του Δημήτρη Γκότση, 18’ 

Βραβείο Ήχου στον Βασίλη Γεροδήμο , Βραβείο Κοινού, Βραβείο τεχνικής αρτιότητας της Ένωσης Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης – Οπτικοακουστικού Τομέα (Ε.Τ.Ε.Κ.Τ.-Ο.Τ.), Βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.). Ο 24χρονος Άρμπι έχει μεγαλώσει στην Αθήνα. Μετά τα γεγονότα της βραδιάς του ποδοσφαιρικού αγώνα Σερβίας-Αλβανίας ο Άρμπι θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα παρευρεθεί στον γάμο των συγγενών του, αν θα  διεκδικήσει το κορίτσι που του αρέσει, εάν είναι Αλβανός ή Έλληνας.

Ο Δημήτρης Γκότσης γεννήθηκε στην Αθήνα. Η μικρού́ μήκους ταινία του, «Spectrum», διακρίθηκε με Ειδική́ μνεία στο Interfilm Berlin SFF το 2015. Τον Απρίλιο του 2019 απέσπασε το βραβείο Ίρις Ντοκιμαντέρ Μικρού́ Μήκους της EAK για το ντοκιμαντέρ «Τέταρτος Τοίχος». Η «Βύθιση» είναι το πρώτο του ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Γκότσης Δημήτρης, Σενάριο: Κώστας Γεραμπίνης , Φωτογραφία: Γιώργος Κόκκαλης, Μοντάζ: Χρήστος Γιαννακόπουλος , Πρωτότυπη Μουσική : Κυριάκος Μουστάκας , Ήχος : Βασίλης Γεροδήμος, Σχεδιασμός Ήχου: Στέφανος Δουβίτσας, Σκηνικά : Βασίλης Κυριακίδης, Ερμηνευτές: Δημήτρης Καπουράνης , Κλέα Διαμάντη, Γιάννης Εγγλέζος , Γιώργος Κατσης, Νίκος Γκέλια, Αναστάσης Κοζτίνε, Γενοβέφα Ρέδη, Παραγωγή: Νικήτας Ραφαήλ

  • «Το Βανκούβερ» της Άρτεμης Αναστασιάδου, 23’ 

Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας στον Βασίλη Κουτσογιάννη. Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής. Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου. Δύο αδέλφια, ένα ξόρκι, πληγωμένα τοπία κι ένα αναπόφευκτο φευγιό. Πρόκειται για μια ιστορία μετανάστευσης ή για το χρονικό μιας εξαφάνισης;

H Σκηνοθέτης και σεναριογράφος κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε θέατρο στην Καλών Τεχνων του ΑΠΘ και σκηνοθεσία κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο του Ωστιν, Τέξας. Η τελευταία της ταινία film I am Mackenzie κέρδισε το βραβείο της καλύτερης μικρού μήκους του Τέξας στο SXSW2019, και το βραβείο Τώνια Μαρκετάκη στο Φεστιβάλ της Δράμας.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Άρτεμις Αναστασιάδου, Σενάριο: Άρτεμις Αναστασιάδου , Φωτογραφία: Serafin Spitzer, Μοντάζ: Σπύρος Κόκκας , Μουσική: Χρήστος Μπάρμπας, Ηχος: Βασίλης Αθανασόπουλος , Σχεδιασμός ήχου: Περσεφόνη Μήλιου , Βαγγέλης Φάμπας, Σκηνικά: Μαρία Έυα Μαυρίδου, Ερμηνευτές: Μαργιάννα, Βασίλης Κουτσογιάννης , Παραγωγή: Μικροφίλμ / Microfilm, Ευάγγελος Φάμπας