Μια πολύ σημαντική δωρεά παγκόσμιου ενδιαφέροντος ανακοίνωσε σήμερα ο επιχειρηματίας και συλλέκτης Δημήτρης Δασκαλόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Καπνεργοστάσιο της Βουλής των Ελλήνων. Ένα µεγάλο σύνολο σηµαντικών έργων σύγχρονης τέχνης από τη συλλογή του δωρίζεται σε τέσσερα μεγάλα δημόσια µουσεία 3 χωρών σε 2 ηπείρους. Περισσότερα από 350 έργα από 142 καλλιτέχνες αποτελούν τη δωρεά, εκ των οποίων 140 προορίζονται για το ΕΜΣΤ, περίπου 100 σε κοινή δωρεά στα Guggenheim και MCA Chicago και 110 για την Tate. Μια ιδιωτική συλλογή µετατρέπεται σε δηµόσιο αγαθό µέσω µεγάλων δηµόσιων ιδρυµάτων σε Αθήνα, Σικάγο, Νέα Υόρκη και Ηνωµένο Βασίλειο.

Ο διαμοιρασμός των έργων μεταξύ των αποδεκτών υπήρξε αντικείμενο προσεκτικής επεξεργασίας έτσι ώστε κάθε υποσύνολο της συνολικής δωρεάς να είναι αντιπροσωπευτικό του πνεύματος της συλλογής και να εκφράζει το μήνυμα της, καθώς και να είναι συμβατό με τις υπάρχουσες συλλογές των μουσείων χωρίς να δημιουργεί επικαλύψεις. Τα μουσεία είχαν επίσης την ευκαιρία να κάνουν την τελική δική τους επιλογή από τον ευρύτερο κατάλογο έργων που τους προσφέρθηκε αρχικά.

Παράλληλα ανακοινώθηκε από τον συλλέκτη ότι αρκετά έργα που περιλαμβάνονται στη δωρεά προς τα ξένα μουσεία, κυρίως μεγάλες εγκαταστάσεις, θα παρουσιαστούν σε μια έκθεση το επόμενο διάστημα στο χώρο του Καπνεργοστασίου.

 

 

 

Η συλλογή ∆ασκαλόπουλου ξεκίνησε την πορεία της πριν από 28 χρόνια, το 1994. Αποτελεί ένα ευρύ σύνολο έργων σύγχρονης τέχνης από κορυφαίους καλλιτέχνες της διεθνούς εικαστικής σκηνής των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, οι οποίοι διέπλασαν και εξακολουθούν να διαπλάθουν τις επόµενες καλλιτεχνικές γενιές. Τα έργα της συλλογής αντικατοπτρίζουν τους καίριους προβληµατισµούς της τέχνης και ταυτόχρονα αφορούν οικουµενικά, αρχέγονα και διαχρονικά θέµατα, όπως η ανθρώπινη οντότητα ως πηγή δηµιουργίας, αλλά και ως πεδίο υπαρξιακής, κοινωνικής και ιδεολογικής πάλης. Κεντρική θέση σε αυτή κατέχουν οι εγκαταστάσεις και τα γλυπτά µεγάλων διαστάσεων, αλλά και το σχέδιο, το κολάζ, ο κινηµατογράφος και το βίντεο.

Σε αυτήν περιλαµβάνονται σηµαντικοί καλλιτέχνες όπως: Marina Abramović, Kutluğ Ataman, Matthew Barney, Louise Bourgeois, Βλάσης Κανιάρης, Helen Chadwick, Paul Chan, Bruce Conner, Abraham Cruzvillegas, Robert Gober, David Hammons, Mona Hatoum, Isaac Julien, Γιάννης Κουνέλλης, Στάθης Λογοθέτης, Sarah Lucas, Paul McCarthy, Steve McQueen, Ana Mendieta, Marisa Merz, Annette Messager, Wangechi Mutu, Ernesto Neto, Rivane Neuenschwander, Cornelia Parker, Pipilotti Rist, Dieter Roth, Doris Salcedo, Kiki Smith, Paul Thek.

 

 

Ο ∆ηµήτρης ∆ασκαλόπουλος ανέφερε ότι έχει σταματήσει να συλλέγει έργα εδώ και πολύ καιρό και επισήμανε: «Η ενασχόληση μου με την τέχνη ήταν εκείνη ενός λάτρη της και δεν περιορίστηκε στα πλαίσια του χτισίματος της συλλογής. Είχε κύριο χαρακτηριστικό την συνεχή επιδίωξη της επαφής με την ομορφιά της τέχνης και της χαράς και έμπνευσης που αυτή η επαφή προκαλεί. Η δική μου συλλογή πραγματεύεται το αρχέγονο και διαχρονικό ζήτημα της ανθρώπινης κατάστασης. Εξερευνά πως οι καλλιτέχνες αντιμετωπίζουν το ανθρώπινο σώμα ως πηγή δημιουργίας αλλά και ως πεδίο υπαρξιακών, κοινωνικών και ιδεολογικών μαχών. __Όταν μια συλλογή έχει επαρκώς εκφράσει το νόημα της, όταν η θεματολογία της και το πνεύμα της είναι εμφανή, τότε πρέπει να σταματά να μεγαλώνει, γιατί τότε η προσθήκη έργων αποτελεί ανούσια συνάθροιση αντικειμένων».

Ο ίδιος συμπληρώνει: «Θεωρώ ότι ο συλλέκτης έχει ευθύνη απέναντι στα έργα της συλλογής του και τους καλλιτέχνες: έχει την ηθική υποχρέωση να φροντίζει για το µέλλον της συλλογής του µε την ίδια έγνοια και προσοχή που επένδυσε για τη δηµιουργία της. Η τέχνη αποκτά νόηµα και επιρροή µόνο µέσα από τη συνδιαλλαγή της µε το κοινό. Γι’ αυτό η τέχνη περισσότερο από ιδιοκτήτες, χρειάζεται κοινωνούς. Αυτό το σκεπτικό µε οδήγησε στην απόφαση να δωρίσω το µεγαλύτερο µέρος της συλλογής µου σε σηµαντικά µουσεία σύγχρονης τέχνης. Μέσω της δωρεάς, τα έργα θα είναι προσβάσιµα στο ευρύ κοινό, θα έχουν την απαραίτητη φροντίδα ώστε να διατηρηθούν για τις µελλοντικές γενιές και θα παραµείνουν σε διάλογο µε την τέχνη του µέλλοντος».

 

 

 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρευρέθηκε στην εκδήλωση και ανέφερε«Η συλλογή Δασκαλόπουλου είναι ένα καλειδοσκόπιο συναισθημάτων, η διαδρομή μιας ολόκληρης ζωής, που με μεγάλη γενναιοδωρία μοιράζεται ο συλλέκτης με μουσεία όλου του κόσμου, που αποδέχονται με χαρά αυτή την δωρεά. Εύχομαι και ελπίζω η συγκεκριμένη πράξη του να βρει μιμητές, γιατί στη χώρα μας έχουμε πολύ σημαντικούς συλλέκτες. Τους καλώ να παραδειγματιστούν από αυτή τη γενναιόδωρη χειρονομία και να προβληματιστούν για το παρόν και το μέλλον των συλλογών τους. Να σκεφτούν τους νέους, που θα επισκεφτούν για πρώτη φορά το ΕΜΣΤ και ξαφνικά θα ξεκλειδώσει η τέχνη μέσα στη ψυχή τους συναισθήματα και εικόνες που θα αλλάξουν τη ζωή τους».

Η Λίνα Μενδώνη, υπουργός Πολιτισµού και Αθλητισµού υπογράμμισε«Η Αθήνα, µετά από δεκαετίες αναµονής, εγκαινίασε πριν δύο χρόνια τη λειτουργία του δικού της Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, πληρώνοντας ένα µεγάλο κενό στις µουσειακές της υποδοµές. Σήµερα, το ΕΜΣΤ υποδέχεται τη µοναδική δωρεά του ∆ηµήτρη ∆ασκαλόπουλου, ενός συλλέκτη µε βαθιά γνώση και αγάπη για την Τέχνη. Μια δωρεά δεκάδων έργων, η οποία όχι απλώς ενισχύει ουσιαστικά τις συλλογές του ΕΜΣΤ, αλλά του δίνει την ώθηση και το πλεονέκτηµα να καθίσταται συνοµιλητής σηµαντικών ανάλογων κορυφαίων µουσείων διεθνώς, να µπορεί να δροµολογεί µαζί τους πολύτιµες συνέργειες και συνεργασίες. Έτσι, η προσφορά του δωρητή δεν αφορά µόνον στο Μουσείο και στον χώρο του Πολιτισµού. Αφορά στην ίδια την πρωτεύουσα, καθώς ενισχύει εµµέσως την ανταγωνιστικότητα των παρεχόµενων πολιτιστικών υπηρεσιών της. Αφορά στην ίδια τη χώρα, καθώς συμβάλλει στην εξωστρέφεια της Ελλάδας, και στην διεθνή προώθηση ελλήνων δημιουργών».

 

 

 

Ο Richard Armstrong, ∆ιευθυντής του Μουσείου και Ιδρύµατος Solomon R. Guggenheim τόνισε: «Στη διάρκεια της διακεκριµένης φιλανθρωπικής του σταδιοδροµίας, ο ∆ηµήτρης ∆ασκαλόπουλος έχει επιδείξει µια βαθιά πίστη στη δύναµη της τέχνης να διευρύνει τη συλλογική φαντασία και να θίγει θεµελιώδη ερωτήµατα της σύγχρονης ζωής. Η πεποίθησή του ότι η ανθρώπινη δηµιουργικότητα µπορεί να ενδυναµώσει τη ζωή των πολιτών και πρέπει να είναι προσβάσιµη σε όλους, είναι το θεµέλιο τόσο για την πρωτοπόρα δουλειά του µε τον ΝΕΟΝ όσο και για τη θητεία του ως trustee του Μουσείου Guggenheim. Αυτή η εξαιρετική δωρεά από την Συλλογή του στο Μουσείο Guggenheim και το Μουσείο MCA Chicago θα συµβάλλει στη σηµαντική διεύρυνση των αφηγήσεων µέσα από τις µόνιµες συλλογές µας».