Απόψε στη Ρωμαϊκή Αγορά στην Αθήνα εκτελείται το μεγαλεπήβολο και πρωτοποριακό επετειακό έργο του Μάριου Ιωάννου Ηλία «Ελευθερία/ Liberty», που εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. 

Ο Κύπριος συνθέτης συνεργάζεται με τα Μουσικά Σύνολα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΡΤ για το έργο το οποίο ηχογραφείται και μαγνητοσκοπείται από εδάφους και αέρος για λογαριασμό της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Εντάσσονται μουσικά στοιχεία που για πρώτη φορά παρουσιάζονται στα πλαίσια ενός μουσικού έργου. Αξιοσημείωτο για την παρτιτούρα του έργου το ογκώδες της μέγεθος και το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνει 111.511 νότες, έχει έκταση 233 σελίδες, ύψος 75 εκατοστά, 81 ξεχωριστά μουσικά μέρη και διάρκεια μιας ώρας. 

Το σκεπτικό πίσω από το έργο, δηλώνει στο philenews ο Μάριος Ηλία, έχει αφετηρία την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Όπως παρατηρεί, ο αγώνας για ελευθερία, συνάμα η αξία της, είτε είναι εθνική, πολιτική, κοινωνική, ψυχολογική, πνευματική ή ηθική, παραμένει στις αρχές του 21ου αιώνα επίκαιρη.

«Από την αρχαία Ελλάδα και τον Επιτάφιο λόγο του Περικλή μέσα από τη διασωθείσα Ιστορία του Θουκυδίδη, ‘το εύδαιμον το ελεύθερον, το δ’ ελεύθερον το εύψυχον’ (ευτυχισμένοι είναι οι ελεύθεροι και ελεύθεροι είναι οι γενναίοι), τον πρόδρομο και πρωτεργάτη του Νεοελληνικού Διαφωτισμού Ρήγα Φεραίο, ‘όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά’, αλλά και Ευρωπαίων διανοούμενων όπως ο Αλμπέρ Καμύ, ο οποίος επισκέφθηκε την Ελλάδα το 1955 στα πλαίσια ενός διαλόγου με θέμα την ‘ενδεχόμενη αυτοκτονία της Ευρώπης’, «η Ελευθερία δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια ευκαιρία για να γίνουμε καλύτεροι», επισημαίνει.  

«Αναδιφώντας το παρελθόν, ενατενίζουμε το μέλλον. Το πνεύμα της αγωνιστικότητας για την κατάκτηση της ελευθερίας, συγχρόνως η αξία της συλλογικής μνήμης μέσα από την ιστορία του Ελληνισμού, είναι τα εφόδια για τη διασφάλιση του ευγενούς ιδεώδους της ελευθερίας, συνάμα της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας».