Ο σκηνοθέτης και δραματουργός Γιάννης Μόσχος αναδείχθηκε νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου στην Ελλάδα, σε συνέχεια της ανοιχτής διαδικασίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος και κατόπιν σχετικής γνωμοδότησης της Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης και Επιλογής.
Η διαδικασία ακολουθήθηκε για πρώτη φορά για την επιλογή του καλλιτεχνικού διευθυντή.
Να σημειωθεί πως η επιλογή αυτή του 50χρονου σκηνοθέτη έρχεται μία πολύ δύσκολη στιγμή για το Εθνικό Θέατρο, καθώς τον Φεβρουάριο του 2021 παραιτήθηκε ο τότε καλλιτεχνικός του διευθυντής, Δημήτρης Λιγνάδης, (ο οποίος παραμένει προφυλακισμένος στις φυλακές Τρίπολης για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης) και στο ενδιάμεσο διάστημα είχε αναλάβει η Έρι Κύργια μεταβατική καλλιτεχνική διευθύντρια.
Ο Γιάννης Μόσχος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι Διδάκτωρ Θεατρικών Σπουδών του Τμήματος Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και πτυχιούχος του Τμήματος Θεάτρου και της Φαρμακευτικής Σχολής του ίδιου πανεπιστημίου.
Έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το Θέατρο του Νότου Αμόρε, το Εμπρός, το Θέατρο Πόρτα, την Πειραματική Σκηνή της “Τέχνης” Θεσσαλονίκης, το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας κ.ά. Έχει σκηνοθετήσει θεατρικά αναλόγια για το Εθνικό Θέατρο, το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου, το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Ινστιτούτο Goethe. Έχει διδάξει μεταξύ άλλων στο Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ, στην Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης «Εμπρός-Θεατροεργαστήριον» και στην Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης Δήμου Αγίας Βαρβάρας «Ιάκωβος Καμπανέλλης». Έχει μεταφράσει και διασκευάσει πλήθος έργων. Την περίοδο 2001-2004 ήταν διευθυντής παραγωγής στο Θέατρο του Νότου (Αμόρε) ενώ την περίοδο 2003-2005 συνεργαζόταν στην Καλλιτεχνική Διεύθυνση του ίδιου θεάτρου.
Το καλοκαίρι που μας πέρασε σκηνοθέτησε για λογαριασμό του Εθνικού Θεάτρου τις Φοίνισσες του Ευριπίδη στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και σε άλλα σημαντικά θέατρα της χώρας.
Το ιστορικό της επιλογής
Σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο (παρ. 13 του άρ. 3 του Ν. 2273/1994 (Α’ 233), όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 1 του άρ. 76 του Ν. 4795/2021 (Α’ 62)), η Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης και Επιλογής κοινοποίησε το τελικό πρακτικό στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ με αιτιολογημένη και εξατομικευμένη εισήγηση σχετικά με την κρίση της (“Τελικός Κατάλογος Υποψηφίων”), με βάση το οποίο η υποψηφιότητα του Γιάννη Μόσχου, προκρίθηκε για την πλήρωση της θέσης του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου για τριετή θητεία. Η πολιτική ηγεσία έκανε δεκτή την εισήγηση, την αξιολόγηση και την κατάταξη της Επιτροπής.
Η Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης και Επιλογής
- Νίκος Αλιβιζάτος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πρόεδρος της Επιτροπής)
- Μαριάννα Κάλμπαρη, σκηνοθέτης, ηθοποιός, Καλλιτεχνική Διευθύντρια Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν
- Ξένια Καλογεροπούλου, ηθοποιός, συγγραφέας παιδικών θεατρικών έργων
- Εύα Μανιδάκη, αρχιτέκτων-μηχανικός, σκηνογράφος
- Ρένη Πιττακή, ηθοποιός
«Νέα εποχή στους κρατικούς Πολιτιστικούς Οργανισμούς»
Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη έκανε λόγο για μια νέα εποχή για τους κρατικούς Πολιτιστικούς Οργανισμούς, σημειώνοντας ότι την πρακτική που εγκαινιάστηκε με το Εθνικό Θέατρο, ακολουθείτε πλέον και για τους άλλους φορείς. «Ο Γιάννης Μόσχος ανεδείχθη μέσα από μια απόλυτα διαφανή, δημοκρατική και αξιοκρατική διαδικασία. Οι προσωπικότητες του Προέδρου και των μελών της Ειδικής Επιτροπής, τους οποίους ευχαριστώ θερμά για το καθόλου εύκολο έργο τους- εγγυήθηκαν την διαδικασία, που για πρώτη φορά θεσμοθετήθηκε στη χώρα μας. Πολλά συγχαρητήρια και ευχές στο νέο καλλιτεχνικό διευθυντή. Η επιτυχία στο έργο του είναι άμεσα συνυφασμένη με το κύρος του θεσμού τον οποίον θέλησε να υπηρετήσει».
Η Λ. Μενδώνη ευχαρίστησε τη μεταβατική καλλιτεχνική διευθύντρια Έρι Κύργια, «η οποία τίμησε με την παρουσία και το έργο της το Εθνικό Θέατρο, σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη και φορτισμένη».
Για μια νέα εποχή διαφάνειας και λογοδοσίας στις κρατικές θεατρικές σκηνές έκανε λόγο από την πλευρά του ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης,. Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί σύντομα και στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ