Η Ολλανδία, με πέραν των 17 εκατομμυρίων κατοίκων, αποτελεί την πιο πυκνοκατοικημένη χώρα της Ευρώπης. Η δημιουργία νέων εδαφών και η εξεύρεση στέγης, δεν έπαψε ποτέ να την απασχολεί. Μια νέα πρόταση της είναι τα «τυπωμένα» σπίτια.
Σε κάποιες χώρες του τρίτου κόσμου ήδη είχε εισαχθεί η πειραματική εγκατάσταση σπιτιών τυπωμένων σε 3D εκτυπωτή ως μια προσπάθεια απάμβλυνσης των στεγαστικών προβλημάτων. Στην Ευρώπη ωστόσο είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο σπίτι αδειοδοτείται και αποκτά τους πρώτους κατοίκους.
Πριν δυο βδομάδες, λοιπόν, αποτέλεσε είδηση το γεγονός της μεταστέγασης ενός ζευγαριού σε σπίτι κατασκευασμένο σε εκτυπωτή, στην ολλανδική πόλη Αϊντχόβεν. Πρόκειται για ένα ζευγάρι συνταξιούχων, της 70χρονης Ελίζ Λουτζ και του 67χρονου Χάρι Ντέκερ, οι οποίοι ενοικίασαν το εν λόγω σπίτι προς 800 ευρώ το μήνα, στα πλαίσια ενός προγράμματος που εκπονήθηκε από το δήμο της πόλης και το πανεπιστήμιο σε συνεργασία με την εταιρεία Weber Benelux, η οποία έχει στα σκαριά άλλα πέντε σπίτια στο πλαίσιο ενός πιλοτικού -κατ’ αρχήν- προγράμματος.
Οι πρώτες εντυπώσεις; «Είναι όμορφο», λέει η Ελίζ. «Σου δίνει την αίσθηση ενός καταφυγίου, νιώθεις ασφαλής», προσθέτει ο σύζυγος ο οποίος κάνει ιδιαίτερη μνεία στην εξαιρετική ακουστική του σπιτιού όταν ακούει μουσική ή μιλά. Αλλά κι όταν δεν ακούει μουσική, απολαμβάνει τη σιωπή που παρέχουν οι μονωμένοι τοίχοι. «Αν είσαι μέσα δεν ακούς τίποτα από έξω», λέει.
Το σπίτι στο Αϊντχόβεν αποτελείται από 24 στοιχεία από σκυρόδεμα, τα οποία εκτυπώνονται από μια μηχανή που ψεκάζει το ένα στρώμα σκυροδέματος πάνω στο άλλο προτού προστεθούν οι τελευταίες πινελιές, συμπεριλαμβανομένης μιας οροφής. Τα στρώματα προσδίδουν μια ραβδωτή υφή στους τοίχους του σπιτιού τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. «Συνολικά χρειαστήκαμε 120 ώρες για να το εκτυπώσουμε, αλλά αν δεν κάναμε διαλείμματα η διαδικασία θα έπαιρνε μόλις πέντε ημέρες, αφού ο εκτυπωτής δεν χρειάζεται να σταματήσει για να ξεκουραστεί, να φάει ή να κοιμηθεί», εξήγησε εκπρόσωπος της εταιρείας.
Η κατοικία έχει εμβαδό 94 τ.μ. και εσωτερικά δεν διαφέρει σε τίποτα από ένα συνηθισμένο σπίτι, ενώ εξωτερικά παραπέμπει σε βράχο που τον σκάλισε ο άνεμος λόγω του τρόπου κατασκευής του. Συγκεκριμένα, ένας τρισδιάστατος εκτυπωτής σαν τεράστιος ρομποτικός βραχίονας στρώνει ένα ειδικά διαμορφωμένο τσιμέντο, που έχει την υφή χτυπημένης κρέμας. Το τσιμεντένια τεμάχια είναι «τυπωμένο» σύμφωνα με το σχεδιασμό ενός αρχιτέκτονα, προσθέτοντας το ένα στρώμα πάνω στο άλλο ώστε να δημιουργηθεί ένας τοίχος και να αυξηθεί η αντοχή του. «Δεν χρειαζόμαστε καλούπια και έτσι χρησιμοποιείται λιγότερο τσιμέντο», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.
Αν το πείραμα πετύχει, θεωρείται πως θα φέρει επανάσταση στον κατασκευαστικό κλάδο. Θα μειώσει όχι μόνο το κόστος και τον χρόνο κατασκευής, αλλά και τις περιβαλλοντικές ζημιές λόγω της χρήσης πολύ λιγότερων υλικών. Εκτός των άλλων, αυξάνει επίσης τις δυνατότητες τοποθέτησης ασύρματων αισθητήρων απευθείας στους τοίχους, ώστε να δημιουργείται ένα «έξυπνο σπίτι», ενσωματώνοντας όλα τα απαραίτητα χειριστήρια φωτισμού, θέρμανσης και ασφάλειας. Η τεχνοτροπία αυτή παρέχει επίσης της ευελιξία για… σπίτια κατά παραγγελία αφού οι άνθρωποι θα μπορούν να κατασκευάσουν σπίτια που ταιριάζουν στα δικά τους γούστα, δυνατότητα που δεν είχαν με το μπετόν.
Η εταιρεία Weber Benelux, στα πλαίσια του πιλοτικού αυτού προγράμματος, ετοιμάζει το επόμενο βήμα που είναι ένα τριώροφο κτήριο και αισιοδοξεί πως τα επόμενα πέντε χρόνια η τεχνολογία της εκτύπωσης θα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της οικιστικής βιομηχανίας. Καθηγητής δε του Πολυτεχνείου του Αϊντχόβεν, που συμμετέχει στο πείραμα, υπολογίζει πως με την τεχνοτροπία αυτή η χρήση υλικών μειώνεται κατά 30%.
Εκτός από την Ολλανδία, κι άλλες χώρες πειραματίζονται στον συγκεκριμένο τομέα. Στις ΗΠΑ μια νέα γενιά νεοφυών επιχειρήσεων είναι μεταξύ των εταιρειών που προσπαθούν να προωθήσουν στην αγορά κατοικίες φτιαγμένες από εκτυπωτές 3D. Τα τελευταία δύο χρόνια επίσης, έχουν κατασκευαστεί ακίνητα, εν μέρει από τρισδιάστατη εκτύπωση, στη Γαλλία και τα νέα έργα πολλαπλασιάζονται σε όλο τον κόσμο.
Φιλελεύθερα, 16.5.2021.