Η Ολίβια ντε Χάβιλαντ, η πρωταγωνίστρια της ταινίας «Όσα παίρνει ο άνεμος», πέθανε την Κυριακή στο Παρίσι όπου διέμενε τις τελευταίες δεκαετίες, σε ηλικία 104 ετών, ανακοίνωσε η εκπρόσωπός της. Ήταν η τελευταία εν ζωή σταρ της Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ. 

«Η Ολίβια ντε Χάβιλαντ πέθανε ήσυχα από φυσικά αίτια» δήλωσε η Αμερικανίδα ατζέντης της Λίζα Γκόλντμπεργκ σε ανακοίνωση για τον θάνατο της ηθοποιού που απέσπασε κατά τη διάρκεια της καριέρας της δύο βραβεία Όσκαρ Α’ Γυναικείου ρόλου.

Η Ντε Χάβιλαντ είχε τον ρόλο της Μέλανι στην ταινία «Όσα παίρνει ο άνεμος», καθώς και για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις ταινίες «Κάπτεν Μπλαντ» του 1935, «Ρομπέν των δασών» του 1938 και «Ο λάκκος με τα φίδια» του 1947. Για τον ρόλο της Μέλανι Χάμιλτον έλαβε την πρώτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ και τη μοναδική για Β’ Γυναικείο Ρόλο. Τα δύο της Όσκαρ ήρθαν τελικά για τους ρόλους της στις ταινίες «Δωσ’ μου πίσω το παιδί μου» (To Each His Own- 1946) και «Η Κληρονόμος» (The Heiress- 1950).

Ξεχώρισε επίσης στις ταινίες «Η επέλαση της ελαφράς ταξιαρχίας», «Περιπέτεια του μεσονυχτίου», «Όχι σαν ξένος», «Ένα φως στο σκοτάδι», «Το μυστικό της Σάρλοτ», «Κραυγή τα μεσάνυχτα», «Τζάμπο τζετ στο τρίγωνο του διαβόλου», «Το σμήνος». 

Η Ολίβια ντε Χάβιλαντ (Olivia Mary de Havilland) γεννήθηκε την 1η Ιουλίου 1916, στο Τόκιο της Ιαπωνίας, από Βρετανούς γονείς. Η αδελφή της, Τζόαν, που αργότερα έγινε διάσημη ως Τζόαν Φοντέιν, γεννήθηκε τον επόμενο χρόνο. Ο σκηνοθέτης Μαξ Ράινχαρντ εντόπισε το ταλέντο της παρακολουθώντας την να παίζει σε σχολική θεατρική παράσταση στο «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Σαίξπηρ. Την έπεισε να στραφεί στην ηθοποιία και το 1935 η ντε Χάβιλαντ ήταν πρωταγωνίστρια στην ομώνυμη ταινία. Την ίδια χρονιά νυμφεύεται τον διάσημο ηθοποιό Ερολ Φλιν. Έγινε Αμερικανίδα υπήκοος το 1941.

Στην 2η υποψηφιότητά της για Όσκαρ, Α’ γυναικείου ρόλου αυτή τη φορά, έχασε το χρυσό αγαλματάκι από την αδελφή της, Τζόαν Φοντέιν. Οι σχέσεις μεταξύ της Ολίβια και της μικρότερης αδελφής δεν ήταν ποτέ αγαστές και επιδεινώθηκαν το 1941, όταν και οι δύο προτάθηκαν για το Όσκαρ. Η αμοιβαία δυσαρέσκεια και η ζήλια τους κλιμακώθηκαν μετά τη νίκη της Φοντέιν στις «Υποψίες» (Suspicion- 1941) του Άλφρεντ Χίτσκοκ.  H ντε Χάβιλαντ κέρδισε μετά δύο Όσκαρ.

Η Τζόαν Φοντέιν είχε γράψει στο απομνημονεύματά της, ότι η αδερφή της ήταν σωματικά, ψυχολογικά και συναισθηματικά κακοποιημένη όταν ήταν μικρή. Υπάρχει η εμβληματική φωτογραφία της Τζόαν με το χέρι της να απλώνεται για να συγχαρεί την Ολίβια στα παρασκήνια μετά την κατάκτηση του Όσκαρ το 1950 και την Ολίβια να την αγνοεί. Παρ’ όλα αυτά, στο τέλος της ζωής, η Φοντέν έδωσε μια συνέντευξη στην οποία αρνήθηκε όλους τους ισχυρισμούς που την ήθελαν αποξενωμένη με την αδερφή της. 

Σε συνέντευξη για τα 100α της γενέθλια της το 2016, η Ολίβια μίλησε για τη σχέση της με την Τζόαν λέγοντας ότι η διαμάχη συνεπάγεται συνεχιζόμενη εχθρική συμπεριφορά μεταξύ δύο μερών. «Δεν μπορώ να σκεφτώ ούτε μία περίπτωση όπου να ξεκίνησα μια εχθρική συμπεριφορά». Η Ολίβια παραδέχτηκε πάντως ότι μερικές φορές ήταν «αμυντική» και πρόσθεσε: «Από την πλευρά μου, ήταν πάντα αγάπη, αλλά μερικές φορές από απόσταση και, τα τελευταία χρόνια, αποκομμένη».

Όπως γράφει το περιοδικό «Hollywood Reporter», εκτός από τα δύο βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Επιστημών, η καριέρα της Ντε Χάβιλαντ περιλαμβάνει μια νίκη επί του συστήματος των κινηματογραφικών στούντιο του Χόλιγουντ και μια μακροχρόνια αντιπαλότητα με την αδελφή της, η οποία έφυγε στα 96 της το 2013.

Κατά κάποιο τρόπο, η Φοντέιν είχε την τελευταία λέξη στη διαμάχη που την είχε ακολουθήσει για όλη της τη ζωή, ακόμη και με το θάνατό της. Ενώ προωθούσε το 1978 την αυτοβιογραφία της «No Bed of Roses» είπε: «Η Ολίβια ανέκαθεν έλεγε ότι ήμουν πρώτη σε όλα: παντρεύτηκα πρώτη, πήρα Όσκαρ πρώτη, έγινε μητέρα πρώτη. Αν πεθάνω, θα γίνει έξαλλη, γιατί πάλι θα φτάσω εκεί πρώτη!»

Πηγή: ΑΠΕ/ ethnos.gr/ philenews