Ένας διακεκριμένος και διεθνούς εμβέλειας χορευτής και χορογράφος, βασικό στέλεχος του θρυλικού Χοροθεάτρου του Βούπερταλ της Πίνα Μπάους, είναι ο Δάφνις Κόκκινος που διορίστηκε στη θέση του διευθυντή της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ).

Στην ανακοίνωση προέβη την Τρίτη η Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας Λίνα Μενδώνη. Η προκάτοχός του, Βίκυ Μαραγκοπούλου, της οποίας η θητεία έληξε στις 3 Ιουλίου, είχε υποβάλλει την παραίτησή της για προσωπικούς λόγους.

Ο Δάφνις Κόκκινος «είναι μια πολύ καλή μεταγραφή από το εξωτερικό και δείχνει ότι υπάρχουν Έλληνες που αγαπούν τον ελληνικό πολιτισμό» είπε η υπουργός Πολιτισμού. Ο νέος διευθυντής της ΚΣΟΤ είναι και γνήσιο παιδί της κρατικής σχολής, αφού από εκεί ξεκίνησε τις σπουδές του. 

Πέρασε τα τελευταία 27 χρόνια χορεύοντας για την ομάδα της Πίνα Μπάους, ενώ υπήρξε βοηθός της ως υπεύθυνος προβών του Χοροθέατρου του Βούπερταλ (Tanztheater Wuppertal). Δραστηριοποιείται διεθνώς ως δάσκαλος χορού και διευθύνει workshops σε Ελλάδα, Τουρκία, Κορέα, Ιταλία, Σουηδία και Χιλή. Συνεργάστηκε με την Εθνική Λυρική Σκηνή. 

Ο Δάφνις Κόκκινος γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης και είναι το έκτο αγόρι της οικογένειάς του. Όταν ήταν 15 χρονών, πήγε σε μία σχολή μπαλέτου στο Ηράκλειο, όπου ήταν το μοναδικό αγόρι και εργαζόταν σκληρά. Οι μητέρες των συμμαθητριών του απαίτησαν από τη δασκάλα να φύγει από τη σχολή και τόσο για δική της λύπη όσο και ακόμα μεγαλύτερη δική του αναγκάστηκε να τα  παρατήσει.

Περίμενε να τελειώσει το λύκειο, ώστε να μπορέσει να πάει στην Αθήνα και να γραφτεί σε μία σχολή χορού, πριν δώσει εξετάσεις στην ΚΣΟΤ, πράγμα που έγινε έπειτα από δύο χρόνια. Η απόφαση ήταν εύκολη γιατί ήταν το μοναδικό που επιθυμούσε.

Ως δευτεροετής φοιτητής είδε για πρώτη φορά στο Ηρώδειο το «Café Müller» και την «Ιεροτελεστία της άνοιξης» του Στραβίνσκι σε χορογραφία Πίνα Μπάους. Ήταν τόσο αποκαλυπτικό, σοκαριστικό και υπέροχο για αυτόν, που ήταν σίγουρος ότι εκεί ήθελε να ανήκει. Έτσι, όταν τελείωσε την Κρατική και αφού χόρεψε για έναν χρόνο στα χορικά της «Ζουζού Νικολούδη», πήρε το τρένο Αθήνα-Βούπερταλ και σε τρεις μέρες βρισκόταν στη Γερμανία, για να σπουδάσει στο Έσσεν, σε σχολή όπου η χορεύτρια που θαύμαζε κατείχε τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή.

Από το 1993 έως και σήμερα, χορεύει στο Tanztheater Wuppertal. Το 2002, έγινε βοηθός της θρυλικής χορογράφου και μετά τον θάνατο της, το 2009, Υπεύθυνος Προβών του χοροθεάτρου. Ταξιδεύει ανά τον κόσμο, ερμηνεύοντας επί σκηνής ή προετοιμάζοντας έργα της Μπάους, όπως τα «Iphigenie aufTauris», «Sacre du printemps», «Kontakthof» , «Arien». Συμμετείχε ως ερμηνευτής στις ταινίες «Ηabla con ella» του Πέδρο Αλμοδόβαρ, «Pina» του Βιμ Βέντερς και ως χορογράφος στο φιλμ «Zenne the Dancer». Η πρώτη του προσωπική δουλειά, με τίτλο «Addio Αddio Αmore» είναι αφιερωμένη στην «Pina Bausch».

Μενδώνη για Εθνικό Μητρώο Καλλιτεχνών

Η Λίνα Μενδών στη συνέντευξη Τύπου όπου εκτός από τον απολογισμό πεπραγμένων ενός έτους αναφέρθηκε στα τρέχοντα, μεταξύ των οποίων:

– Ο στόχος για την επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που παραμένει σταθερός, τη λειτουργία του με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και τη σχέση του και την άμεση σύνδεσή του με το Ακροπόλ (αύριο το πρωί στη Βουλή είναι η δεύτερη ανάγνωση και την Πέμπτη η συζήτηση στην Ολομέλεια για τη δημιουργία του νέου φορέα).

– Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου«για τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων Μουσείων». Το φθινόπωρο το σχέδιο νόμου στην Βουλή.

– Σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες το σχέδιο νόμου για την ανασυγκρότηση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων.

– Ολοκληρώθηκε η μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας του έργου για το Τατόι και θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες.Επίσης εκπονούνται οι μελέτες για την αποκατάσταση των κτιρίων όπως και του κτιρίου του πρώην ανακτόρου που θα παρουσιαστούν στην τελική τους μορφή τον Μάιο του 2021. Για την αναστήλωση των κτιρίων εξασφαλίστηκαν 15εκατ. ευρώ από το τρέχον ΕΣΠΑ και επιπλέον με άλλο κονδύλι ΕΣΠΑ θα χρηματοδοτηθεί η ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου που έχει βρεθεί στον χώρο του πρώην ανακτόρου.

Για τον αριθμό εγγεγραμμένων στο Εθνικό Μητρώο Καλλιτεχνών που ανακοινώθηκε την περίοδο της πανδημίας και το δικαίωμα καλλιτεχνών και τεχνικών στο επίδομα κορονοϊού, η Λ. Μενδώνη ερωτώμενη σχετικά, απάντησε: «Προφανώς χρειάζονται κάποιες διορθώσεις, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας. Αυτή τη στιγμή στο Μητρώο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, έχουν εγγραφεί 6.500 εργαζόμενοι στον Πολιτισμό, ως τις 9 Ιουλίου έκαναν αίτηση επιδόματος 1.648 και έχουν πληρωθεί 1.245. Υπάρχει μια αντίφαση. Εξίσου και με όσους έχουν ασφαλιστική ικανότητα, που σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, οι δικαιούχοι είναι 23.152. Μέχρι τις 9 Ιουλίου είχαν κάνει αίτηση μόλις 365. Ζητήσαμε από το υπουργείο Εργασίας παράσταση έως τις 31/7».

Πηγή: philenews, ellines.com, ΑΠΕ- ΜΠΕ