Το πρώτο στο είδος του πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Λευκωσίας, παρουσιάζει το Κέντρο Αριστείας CYENS.

Το «The Boundary Crosser» έχει ανοίξει νέους δρόμους στον τομέα της συνεργασίας μεταξύ καλλιτεχνών και ατόμων από τον τομέα της τεχνολογίας.

Σε μια περίοδο 5 μηνών, 7 καλλιτέχνες, τόσο με έδρα την Κύπρο όσο και διεθνείς καλλιτέχνες, συνεργάστηκαν με τα ερευνητικά εργαστήρια του CYENS για να δημιουργήσουν νέα έργα τέχνης και να εξερευνήσουν τρόπους αλληλεπίδρασης μεταξύ τεχνών και τεχνολογιών αιχμής. Οι καλλιτέχνες συμμετείχαν επίσης σε διαδικασίες Creative Placemaking, και είχαν συνεχή επαφή με την πόλη και τους ανθρώπους της, την κοινότητα του CYENS και την τοπική καλλιτεχνική σκηνή.

Το έργο των καλλιτεχνών, χάρη στην αλληλεπίδραση με το έργο των ερευνητικών ομάδων του CYENS, δημιούργησε νέες δυνατότητες για δημιουργικότητα, συμμετοχή και διάλογο, μέσω της εξερεύνησης της Τεχνητής Νοημοσύνης, της Εικονικής Πραγματικότητας, της Τεχνητής Πραγματικότητας, των Δικτύων και των Δεδομένων, των οπτικοποιήσεων και άλλων.

Οι καλλιτέχνες και ερευνητικές ομάδες:

Museum Research Lab: η εικαστικός και σκηνογράφος Μελίτα Κούτα (Κύπρος) ασχολήθηκε με το αρχείο του Βρετανού ζωγράφου και δημοσιογράφου, Γκλυν Χιουζ ο οποίος έζησε στην Κύπρο. Η Κούτα δημιούργησε μια οπτικοποιημένη απόδοση και ένα ηχητικό τοπίο βασισμένο στα λογοτεχνικά έργα του Hughes, ως μια ολοκληρωμένη και ρευστή εμπειρία στο έργο του καλλιτέχνη.

Deep Camera Research Lab: ο εικαστικός καλλιτέχνης Αμπσάρ Πλατίσα (Ινδονησία) δημιούργησε το πρωτότυπο ενός συστήματος που χρησιμοποιεί ένα μοντέλο ανίχνευσης εικόνων τεχνητής νοημοσύνης για την κίνηση βακτηρίων, προκειμένου να διεξάγει μηχανικές αλληλεπιδράσεις στα κλειστά συστήματα των πρωτοτύπων. Κάθε μικροσκοπική κίνηση που ανιχνεύεται από το μοντέλο στις στάχτες που συλλέγονται από δασικές πυρκαγιές στην Άλασσα της Κύπρου, θα στέλνει ένα ηλεκτρικό σήμα που θα ενεργοποιεί την κίνηση του συστήματος.

LEAR Research Lab: οι εικαστικοί και digital artists Αν Φέρες και Λουκ Κονρόι (Ολλανδία) δημιούργησαν ένα εικονικό-ψηφιακό σενάριο, που αφηγείται την ιστορία του Άμπελ Τάσμαν, του Ολλανδού ναυτικού που «ανακάλυψε» την Τασμανία, με βάση το ψηφιακό εργαλείο αφήγησης που ανέπτυξε η ομάδα του LEAR. Οι καλλιτέχνες ανέπτυξαν επίσης μοναδικά γραφικά και εμπειρίες αλληλεπίδρασης, για να βελτιώσουν την εμπειρία του χρήστη.

ITICA Research Lab: ο εικαστικός καλλιτέχνης Δημήτρης Οικονόμου (Κύπρος) δημιούργησε μια πολυμεσική διαδραστική εγκατάσταση, βασισμένη στην εμπειρία της Πράσινης Γραμμής στη Λευκωσία, με επίκεντρο ένα κεντρικό έργο τέχνης που δημιούργησε ο καλλιτέχνης, το οποίο συμπληρώνεται από ηχητικά τοπία και διαδραστική βίντεο-εγκατάσταση.

Smart Networked Systems Research Lab: ο μουσικός/συνθέτης Τσόνγκλιαν Γιου (Αυστρία/ Κίνα) δημιούργησε το «Data Psychic», μια performance με φορητή μουσική συσκευή που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας του στο CYENS, και στόχο έχει να επισημάνει ότι οι άνθρωποι είναι αδιαχώριστοι από την τεχνική υποδομή. Η φορητή συσκευή συνδέει και συλλέγει τη δραστηριότητα του δικτύου μιας συγκεκριμένης περιοχής, ως μια μοναδική μουσική εμπειρία που παράγεται από το ειδικά σχεδιασμένο σύστημα.

VEUPNEA Research Lab: η εικαστικός καλλιτέχνης και επιμελήτρια Κινάρι Σαράιγια (Ινδία / Ηνωμένο Βασίλειο) δημιούργησε μια εικονική/φυσική εγκατάσταση, βασισμένη στις ιστορίες που γεννιούνται στο εικονικό περιβάλλον με βάση μια μυθική ινδική προσωπικότητα και πνεύμα που χορεύει, ενώ το πρότυπο έχει ως βάση του την ίδια την καλλιτέχνιδα. Η Saraiya δημιούργησε επίσης μια διαδραστική κατασκευή όπου ο χρήστης θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να αλληλεπιδράσει με την ιστορία, δίνοντας κίνηση στις φιγούρες. 

Ambient Analytics Research Lab: ο μουσικός/ συνθέτης Αταμάν Κινίς (Κύπρος) δημιούργησε το έργο «Island Digits», μια συλλογή ηλεκτρονικών συνθέσεων που παρουσιάζουν την εξερεύνηση της ηχητικοποίησης δεδομένων ή του τρόπου με τον οποίο τα δεδομένα παράγουν ήχο. Το έργο κατέγραψε διάφορες περιβαλλοντικές παραμέτρους δεδομένων της Κύπρου, με σκοπό να προβάλει περιβαλλοντικά ζητήματα μέσω οπτικοακουστικών υλοποιήσεων.

Την επιμέλεια του residency είχε η Ελλάδα Ευαγγέλου (Musem Lab), ενώ το γενικότερο συντονισμό του έργου είχαν η Θεοπίστη Στυλιανού-Λάμπερτ (Museum Lab) και ο Κλεάνθης Νεοκλέους (ITICA).

Ο όρος «The Boundary Crosser» χρησιμοποιείται με βάση το βιβλίο του Lewis Hyde, «Trickster makes the World: How Disruptive Imagination Creates Culture» (1998), καθώς και μέσω του ορισμού και των πρακτικών του National Endowment of the Arts (ΗΠΑ), του COST Project Dynamics of Placemaking, του έργου The Stove Network στη Σκωτία κ.ά.