Οι αυλές στα παραδοσιακά σπίτια της Βάβλας θα ανοίξουν και φέτος για να υποδεχτούν τους μουσικούς και το κοινό, στο πλαίσιο του δεύτερου «Μουσικού Περίπατου». Τρεις από τους συντελεστές της διοργάνωσης, ο Λευτέρης Μουμτζής, η Σόφη Φετοκάκη και ο Γιώργος Βενιζέλος, μοιράζονται μαζί μας τις εμπειρίες τους από τη ζωή στην ύπαιθρο και μιλούν για την επιτυχία που είχε η πρωτοβουλία τους για πολιτιστική αποκέντρωση.

Μέσα του Μάη του 2023, απόγευμα Σαββάτου. Οι μουσικοί πήραν τις θέσεις τους στις πανέμορφες εσωτερικές αυλές των πετρόκτιστων σπιτιών της Βάβλας με τα γεράνια και τους βασιλικούς, και με τη δύση του ήλιου μάγεψαν το κοινό με τις υπέροχες φωνές και μελωδίες τους. Νέοι ταλαντούχοι τραγουδοποιοί χάρισαν μια μοναδική βραδιά στο κοινό, που παράλληλα είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στα πλακόστρωτα δρομάκια του χωριού της ορεινής Λάρνακας και να ανακαλύψει τα όμορφα παραδοσιακά σπίτια. «Ο μουσικός περίπατος στη Βάβλα» ξεπέρασε κάθε προσδοκία των διοργανωτών και σημείωσε μεγάλη επιτυχία, με αποτέλεσμα ο κοινοτάρχης του χωριού Γιώργος Παττίχης να προτείνει τη θεσμοθέτηση της εκδήλωσης. Έτσι, στις 25 του Μάη θα απολαύσουμε τον δεύτερο «Μουσικό Περίπατο», ο οποίος διοργανώνεται από το Σωματείο Ανάπτυξης Βάβλας με κύριο χρηματοδότη το Κοινοτικό Συμβούλιο του χωριού.

Στον πυρήνα των διοργανωτών είναι μια ομάδα μουσικών και άλλων νέων που εγκαταστάθηκαν τα τελευταία χρόνια στη Βάβλα, αναζητώντας μια άλλη ποιότητα ζωής έξω από τα κέντρα των πόλεων. Ανάμεσα τους και ο τραγουδοποιός Λευτέρης Μουμτζής, από τους βασικούς εμπνευστές της εκδήλωσης, ο οποίος ζει στο χωριό τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Όπως μας, είπε η ιδέα για να ζήσει σε κάποιο χωριό γυρόφερνε καιρό στο μυαλό του, ώσπου κατέληξε στη Βάβλα. «Αυτό που απολαμβάνω είναι το αίσθημα ότι ανήκω σε μια κοινότητα. Δηλαδή δεν είμαι απλώς ένας τύπος που έρχεται εδώ, κοιμάται και είναι ξεκομμένος από τους γείτονές του. Αγκαλιάστηκα αμέσως από ανθρώπους του χωριού διαφόρων ηλικιών. Απολαμβάνω τη φύση, την ησυχία και την ηρεμία. Υπάρχει μια ομορφιά και μια ποιότητα ζωής. Είναι υπέροχα να δημιουργείς εδώ. Το πλεονέκτημα της Βάβλας είναι ότι σε μισή ώρα μπορεί να είσαι στη Λευκωσία ή στις άλλες πόλεις. Δεν έχουμε μπακάλικο, αλλά σε δέκα λεπτά μπορούμε να πάμε στην Χοιροκοιτία για να ψωνίσουμε».

Πώς όμως γεννήθηκε η ιδέα για τον «Μουσικό Περίπατο»; «Αυτή την ιδέα την παίδευα με την κ. Μάρω Κραμβή, τη γειτόνισσα μου, η οποία είναι πρωτεργάτης του Συνδέσμου Ανάπτυξης Βάβλας που μετονομάστηκε σε Σωματείο. Είναι από τη Λάρνακα, αλλά αγαπά πολύ το χωριό και διατηρεί ένα πολύ φροντισμένο σπίτι. Από τους βασικούς συντελεστές της διοργάνωσης ήταν και η Σόφη Φετοκάκη. Ήρθε να με επισκεφθεί και επέλεξε τελικά να μείνει στο χωριό με τον σύντροφο και το παιδί τους. Η αρχική μας ιδέα ήταν να βάλουμε ζωντανή μουσική στις υπέροχες αυλές των σπιτιών. Αυτή την ιδέα την συζητούσαμε από την περίοδο του κορωνοϊού, τελικά καταφέραμε να την υλοποιήσουμε το 2023 στο πλαίσιο του προγράμματος Πολιτιστικής Αποκέντρωσης του υφυπουργείου Πολιτισμού. Είχαμε μια αγωνία για το αν θα πετύχει το εγχείρημα. Στοχεύαμε στα 300 άτομα και τελικά ήρθαν γύρω στα 1.000».
Κάθε καλοκαίρι οργανώνονται πολλά μουσικά φεστιβάλ. Όμως ο «Μουσικός Περίπατος» είχε την ιδιαιτερότητα ότι έδωσε στο κοινό την ευκαιρία να απολαύσει μουσική στις αυλές των σπιτιών, και αυτό, όπως λέει ο Λευτέρης Μουμτζής, ήταν κάτι πρωτότυπο που άρεσε πολύ. «Ο κόσμος ενδιαφέρεται για την ύπαιθρο τα τελευταία χρόνια. Επίσης στη Βάβλα είχαμε αρκετούς επισκέπτες ξαναήρθαν και άλλες φορές μετά το φεστιβάλ γιατί τους άρεσε στο χωριό. Η πολιτιστική αποκέντρωση φέρνει τον κόσμο πιο κοντά στη φύση». Όπως τονίζει ο Λευτέρης, ήταν σημαντικό το ότι ο κοινοτάρχης του χωριού Γιώργος Παττίχης και η σύζυγος του αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή την εκδήλωση και είναι μέσα στην ομάδα που έχει ενεργό ρόλο στην υποστήριξη του φεστιβάλ.
H μουσικός Σόφη Φετοκάκη, η οποία συμμετέχει στην ομάδα που διοργανώνει τον «Μουσικό Περίπατο», ζει στη Βάβλα τα τελευταία τρία χρόνια με τον σύντροφο της Γιώργο Βενιζέλο και την μικρή κόρη τους Αμαρυλλίς. «Η ζωή στο χωριό μάς προσφέρει πράγματα που δεν τα βρίσκουμε αλλού. Απολαμβάνουμε την ομορφιά της φύσης, την ησυχία και την ηρεμία. Ο Σύνδεσμος Ανάπτυξης έκανε πολλή δουλειά για να διατηρηθούν τα σπίτια και τα πλακόστρωτα. Μου αρέσει που λειτουργούμε ως κοινότητα και οργανώνουμε διάφορες εκδηλώσεις. Είμαστε μια ομάδα από άτομα κάθε ηλικίας που δουλεύουμε εξ αποστάσεως. Δεν είναι πάντα εύκολη η συνεργασία. Ο καθένας έρχεται από διαφορετικά πεδία. Όμως είμαστε θετικοί και ανοιχτοί στην επικοινωνία και τη συνεργασία με τους κατοίκους», σχολιάζει. Αυτή την περίοδο η Σόφη κάνει μια έρευνα στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Ελσίνκι για παιδαγωγικά θέματα που αφορούν τις τέχνες. Επίσης παρουσιάζει δικά της έργα στην Κύπρο και το εξωτερικό που έχουν σχέση με τη μουσική, με κοινωνική θεματολογία.

Η ίδια μας αναφέρει επίσης ότι στο πλαίσιο του «Μουσικού Περίπατου» προβάλλεται η δουλειά του εικαστικού Πασχάλη Αναστάση, ο οποίος ζει και δημιουργεί πολλά χρόνια στη Βάβλα. Μια άλλη διαφορά σε σχέση με άλλα φεστιβάλ είναι, όπως σημειώνει, ότι το συγκεκριμένο έχει προσελκύσει ανθρώπους διαφόρων ηλικιών, παιδιά, εφήβους και ενήλικες. «Ο “Μουσικός Περίπατος” είναι μια σημαντική συνεισφορά στη μουσική σκηνή της Κύπρου. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι συμμετέχουν και κάτοικοι της κοινότητας στη διοργάνωση της εκδήλωσης. Αν ζεις στο χωριό πρέπει να πας στην πόλη για να δεις πολιτισμό, σπάνια έρχεται ο πολιτισμός σε εσένα. Ο Μουσικός Περίπατος όμως έχει την αντίθετη φιλοσοφία, δεν φέρνει αλλά δημιουργεί τον πολιτισμό στο χωριό».

Στην οργανωτική ομάδα της εκδήλωσης συμμετέχει και ο Γιώργος Βενιζέλος, ο οποίος είναι πολιτικός επιστήμονας. Όπως μας εξήγησε, είναι πιο προσιτή οικονομικά η ζωή στο χωριό και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που τους ώθησε να φύγουν από την πόλη. «Με την αύξηση των ενοικίων στις πόλεις είναι αδύνατο να ζήσει κάποιος. Εδώ έχουμε τη δυνατότητα να ζούμε σε σπίτι με αυλή» [G.V1] λέει. Ο Γιώργος σημειώνει ακόμη ότι, εκτός από τους μουσικούς, ανάμεσα στους νέους που ζουν στη Βάβλα υπάρχουν και κάποιοι από άλλα επαγγελματικά πεδία, όπως ο ίδιος και ένα ζευγάρι που ασχολείται με το περιβάλλον, οι οποίοι συμβάλλουν με τον δικό τους τρόπο στην ανάπτυξη του χωριού. Για την διοργάνωση του περσινού «Μουσικού Περίπατου» σχολιάζει: «Πέρσι είχαμε μεγάλο άγχος για την προσέλευση του κοινού. Και ήταν μεγάλη ικανοποίηση που υπήρχε τόση ανταπόκριση. Ήταν πολύ σημαντικό επίσης ότι ο κόσμος σεβάστηκε την κοινότητα και δεν άφησε σκουπίδια».
Ελεύθερα 19.5.2024