Έφυγε σήμερα Δευτέρα από τη ζωή από ανακοπή, σε ηλικία 85 ετών, ο δημοσιογράφος και λογοτέχνης Λεωνίδας Μαλένης, στιχουργός του άτυπου εθνικού ύμνου της Κύπρου «Χρυσοπράσινο φύλλο», που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης. 

Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου στις 12μ. από τον Ναό Αγίου Γεωργίου Αγλαντζιάς, όπου είχε τελεστεί και ο γάμος του και βάπτισε και τις κόρες του Μαρίνα και Λέα. Συλλυπητήρια στον Ιερό Ναό από τις 11π.μ. Η ταφή θα γίνει στο Νέο Κοιμητήριο Αγλαντζιάς.

Γεννήθηκε το 1937 στη Λευκωσία. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο το 1955. Μετά από σπουδές στις ΗΠΑ στις Δημόσιες Σχέσεις, επέστρεψε στην Κύπρο και  εισήλθε στο δημοσιογραφικό επάγγελμα. Εργάστηκε αρχικά στην εφημερίδα Έθνος.

Μεταξύ 1957 και 1961 εργάστηκε ως συντάκτης και αρχισυντάκτης στο περιοδικό Τάιμς οφ Σάυπρους. Το 1961 προσελήφθη ως βοηθός μορφωτικός λειτουργός στο γραφείο Τύπου της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Λευκωσία. Το 1962 πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου παρακολούθησε ειδικά μαθήματα και μετά επέστρεψε στην Κύπρο όπου συνέχισε την εργασία του στην αμερικανική πρεσβεία, στο Αμερικανικό Κέντρο στη Λευκωσία (πολιτιστικό ίδρυμα της πρεσβείας).

Μεταξύ 1969 και 1971 εργάστηκε ως διευθυντής εταιρείας εισαγωγής κινηματογραφικών ταινιών. 

Από το 1960 άρχισε μια μακρά και ποικιλόμορφη συνεργασία με το Ραδιοφωνικό  Ίδρυμα Κύπρου, ως παρουσιαστής προγραμμάτων (ραδιόφωνο και τηλεόραση), ως ηθοποιός σε ραδιοφωνικές εκπομπές, ως σεναριογράφος, στιχουργός, μεταφραστής θεατρικών έργων κλπ. Η συνεργασία αυτή κράτησε μέχρι το 1998, οπότε ο Λεωνίδας Μαλένης άρχισε συνεργασία με την τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ιδιωτικού σταθμού «Αντένα».

Έγραψε ποιήματα, διηγήματα, θεατρικά έργα, κριτική βιβλίου και θεάτρου κ.α. Ποιήματά του, όπως το γνωστότατο «Χρυσοπράσινο Φύλλο», μελοποιήθηκαν από τον Μίκη Θεοδωράκη. Επίσης ποιήματά του μελοποιήθηκαν από τον Γιώργο Κοτσώνη, τον Γιώργο Θεοφάνους και άλλους Κυπρίους συνθέτες. 

Ο Λεωνίδας Μαλένης εξέδωσε τη συλλογή «Πέντε Διηγήματα» (με εικονογράφηση του ιδίου) το 1958. Το 1962 εξέδωσε, μαζί με τον Πάνο Ιωαννίδη, το βιβλίο Cyprus Highlights (shortstories, poems, essays, drama, art). Έγραψε επίσης άρθρα με το ψευδώνυμο Λ. Καραγιάννης και επιθεωρησιακά νούμερα με το ψευδώνυμο Άλκης Μαρίνος. Περιελήφθη σε πολλές ανθολογίες.

Στον θεατρικό τομέα, ασχολήθηκε βασικά με τη συγγραφή θεατρικών μονόπρακτων. Μεταξύ των έργων του που παρουσιάστηκαν στην τηλεόραση ή ανεβάστηκαν στη σκηνή, αναφέρουμε τα ακόλουθα: «Η Ελένη και τα φίδια», «Θάνατος και Ανάσταση της Παυλίνας», «Ο Κύριος Γεωργίου·  Αληλούια – Αληλούια», «Τηλεφώνημα από το Ντουμπάι».

Έγραψε επίσης το θεατρικό έργο «Ο τοίχος γύρω από τον Παράδεισο», μια κοινωνική σάτιρα, που ανεβάστηκε το 2009 από το Σατιρικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Δέσποινας Μπεμπεδέλη.

Ο Λεωνίδας Μαλένης διετέλεσε γραμματέας και πρόεδρος της Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου, μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου και μέλος της πολιτιστικής επιτροπής του Δήμου Λευκωσίας.

Συλλυπητήριες ανακοινώσεις   

 

Συλλυπητήρια ανακοίνωσε εξέδωσε το Υφυπουργείο Πολιτισμού εκφράζοντας τη θλίψη του για το θάνατο του Λεωνίδα Μαλένη, «ενός ενεργού μέλους του πολιτιστικού γίγνεσθαι του τόπου μας για πάνω από μισό αιώνα».

Σημειώνεται ότι το ποίημά του «Χρυσοπράσινο Φύλλο» μελοποιήθηκε από τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη και έκτοτε «έχει ταυτιστεί στη συλλογική συνείδηση ολόκληρου του Ελληνισμού με την ιστορία, τη μοίρα αλλά και τις ομορφιές της πατρίδας μας».

Βαθύτατη θλίψη εκφράζουν η Διοίκηση, η Διεύθυνση και τα στελέχη του ΡΙΚ για τον θάνατο του συγγραφέα, δημοσιογράφου, ηθοποιού και παρουσιαστή Λεωνίδα Μαλένη, ο οποίος μέσα από τα προγράμματα του στη δημόσια ραδιοτηλεόραση άφησε εποχή και υπήρξε πρωτοπόρος και φωτεινός φάρος για τις επόμενες γενιές. Ο θάνατος του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στον πολιτισμό, τη δημοσιογραφία και τη ραδιοτηλεόραση.

«Στη συνείδηση όλων μας είναι ο δημιουργός ενός αριστουργήματος που αφορά την πατρίδα μας. Ένα από τα ποιήματα του,  το ‘Χρυσοπράσινο Φύλλο’ συνιστά ιστορία για τον τόπο μας και χιλιοτραγουδήθηκε από όλους, όταν ο τεράστιος Μίκης Θεοδωράκης μελοποίησε τους στίχους του Λεωνίδα Μαλένη» σημειώνεται.

Στο ΡΙΚ άφησε παρακαταθήκες. Ήταν η φρέσκα πρόταση και η νέα εποχή. Η συνεργασία του με το ΡΙΚ ήταν ιδιαίτερη.  Από το 1960 άρχισε μια μακρά και ποικιλόμορφη συνεργασία με το ραδιόφωνο και την τηλεόραση , ως παρουσιαστής προγραμμάτων, ηθοποιός σε ραδιοφωνικές εκπομπές,  σεναριογράφος, στιχουργός, μεταφραστής θεατρικών έργων κλπ.

«Αναπαύσου εν ειρήνη Λεωνίδα Μαλένη στο ‘Χρυσοπράσινο Φύλλο’ που τόσο αγάπησες» προσθέτει η συλλυπητήρια ανακοίνωση. 

Η Πρόεδρος και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής και το προσωπικό του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για το θάνατο του Λεωνίδα Μαλένη. Ο ΘΟΚ είχε συνεργαστεί μαζί του στην παράσταση του έργου «Δύσκολος» του Μενάνδρου με την οποία συμμετείχε στο Φεστιβάλ Επιδαύρου το 1985 (μετάφραση- Χορικά), στο έργο «Συνάντηση» της Ειρένας Ιωαννίδου Αδαμίδου το 1999 (στίχοι τραγουδιών) και στην παράσταση «Χειροκροτήματα-50 χρόνια επιθεώρηση» το 2000 (στίχοι). Ο Μαλένης διετέλεσε και μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του ΘΟΚ από το 1980 έως το 1982.

«Ο Λεωνίδας Μαλένης υπήρξε ένας χαρισματικός και πολυσχιδής άνθρωπος που υπηρέτησε με υπέρμετρη αφοσίωση και συνέπεια τη δημοσιογραφία και τον πολιτισμό του τόπου, αφήνοντας πλούσια και πολυεπίπεδη δράση και έργο» αναφέρει ανακοίνωση του ΘΟΚ, ο οποίος εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στη σύζυγό του Αδριανή Μαλένη, τις θυγατέρες του Μαρίνα Μαλένη, Λέα Μαλένη και σε όλους τους οικείους του.

Συλλυπητήριες ανακοινώσεις εξέδωσαν επίσης η Ένωση Ηθοποιών Κύπρου, η Κλαδική Καλλιτεχνών ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ και το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, καθώς επίσης κόμματα και άλλοι φορείς. 

Το ΚΚΔΙΘ αποχαιρετά τον Λεωνίδα Μαλένη εκφράζοντας τα ειλικρινή του συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράσταση του προς όλη την οικογένειά του και σημειώνοντας ότι αποτέλεσε άξιο πρεσβευτή του πολιτισμού «καταφέρνοντας με τη σύνθετη δράση του να αγγίξει όλα τα στρώματα της κυπριακής κοινωνίας και να δώσει χρώμα και μορφή στο νησί μας, αποτυπώνοντας την ταυτότητα, την ιστορία και τον λαό της Κύπρου μέσα από τους εμβληματικούς του στίχους στο ‘Χρυσοπράσινο φύλλο».

Η σχέση του Λεωνίδα Μαλένη με το ΚΚΔΙΘ ξεκινά από τη δημιουργία του ΚΚΔΙΘ το 1977, με τη συμβολή του ως ένα από τα ιδρυτικά του μέλη και διατελώντας στη θέση «Κοσμήτορας» στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΚΔΙΘ (1977-1979). Επιπλέον, το θεατρικό έργο του Λεωνίδα Μαλένη, «Ο τοίχος γύρω από τον Παράδεισο», που παρουσιάστηκε το 2009 από το Σατιρικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Δέσποινας Μπεμπεδέλη, συμμετείχε στην πρώτη διοργάνωση της Εβδομάδας Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα που πραγματοποιήθηκε την ίδια χρονιά στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν.

«Η πολυσχιδής δραστηριότητα, το πλούσιο έργο και η πολύπλευρη προσφορά του Λεωνίδα Μαλένη στα δρώμενα της χώρας μας, αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη» τονίζεται.

philenews με πληροφορίες απο την Polignosi