Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα, στο Ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, η μετακίνηση του πυραύλου Arianne 5 που μεταφέρει δύο δορυφόρους – τον Hellas Sat 4 και ένα Ινδικό δορυφόρο, από την βάση τελικής συναρμολόγησης στην βάση εκτόξευσης.
Οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδανικές και δεν δημιούργησαν προβλήματα.
Η διαδικασία μετακίνησης, του συνόλου πέραν των 800 τόνων πυραύλου με τους δορυφόρους, αλλά και της βάσης του εκτοξευτήρα έγινε κάτω από αυστηρές συνθήκες ασφάλειας και αφού προηγουμένως ελικόπτερα της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας υπερίπταντο της περιοχής, ενώ αποκλείστηκε η κίνηση οχημάτων σε μεγάλη περίμετρο.
Αμέσως μετά, το απόγευμα, ξεκίνησε η διασπορά πολλών δεκάδων Γάλλων κομάντος σε περιοχές της ζούγκλας της Γαλλικής Γουιάνας, που ασφαλίζουν σε μεγάλη απόσταση την περίμετρο της Διαστημικής βάσης ArianeSpace.
Τώρα, η προσοχή στρέφεται κυρίως στους μετεωρολόγους, αφού το δικό τους ΟΚ δίνεται σε τακτά διαστήματα κατά την διάρκεια της ημέρας, ενώ το τελευταίο ΟΚ θα δοθεί μερικά λεπτά πριν ξεκινήσει η διαδικασία εκτόξευσης.
Σύννεφα με ηλεκτρική φόρτιση σε ακτίνα δέκα χιλιομέτρων, καταιγίδα με κεραυνούς και ισχυροί πλευρικοί άνεμοι σε υψόμετρο μέχρι και 6.000 μέτρων, είναι αιτία αναβολής της εκτόξευσης από μερικά λεπτά μέχρι και 24 ώρες.
Τη Δευτέρα, ο επικεφαλής της Hellas Sat, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, είχε άτυπες συναντήσεις με εκπροσώπους όλων των εμπλεκόμενων οργανισμών, στις οποίες ενημερώθηκε για την ολοκλήρωση των ελέγχων, των οποίων από πλευράς του ελλαδοκυπριακού δορυφορικού οργανισμού, ηγήθηκε ο επικεφαλής του έργου Hellas Sat 4, Κενδέας Καραντώνης, ο οποίος βρίσκεται από μέρες για τον σκοπό αυτό στην Γαλλική Γουιάνα.
Τη Δευτέρα επίσης, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες ελέγχου και δόθηκε το ΟΚ για την εκτόξευση από διάφορα κέντρα, τόσο στο Κουρού, όσο και στο Ντένβερ των ΗΠΑ (όπου είναι το κέντρο ελέγχου της κατασκευάστριας Lockheed Martinε) και σε Κοφίνου στην Κύπρο και Κορωπί στην Αθήνα (όπου είναι τα κέντρα ελέγχου της Hellas Sat), οι διαδικασίες τηλεμετρίας κατά την εκτόξευση του δορυφόρου.
Από την στιγμή της εκτόξευσης, το βασικό εργαλείο τηλεμετρίας, είναι μία τεράστια κεραία σε λόφο κοντά στην βάση εκτόξευσης, που παρακολουθεί τα δεδομένα του πυραύλου. Δεύτερη παρακολουθεί τα δεδομένα του δορυφόρου από την στιγμή που θα απελευθερωθεί στο διάστημα.
Ακολούθως αναλαμβάνουν διαδοχικά κέντρα τηλεμετρίας σε Βραζιλία, Αφρική, πλωτό κέντρο στον Ειρηνικό και συνολικά πέντε τέτοια κέντρα στην περίμετρο της γης. Εν μικρό κενό – «τυφλό σημείο» όπως ονομάζεται, που δημιουργεί πάντοτε αγωνία, υπάρχει κατά την πτήση του δορυφόρου πάνω από την Αυστραλία.
Αν όλα πάνε καλά, στο κέντρο τηλεμετρίας η παράδοση θέλει άνοιγμα σαμπάνιας και τοποθέτηση του φελλού σε ράφι, που έχει ήδη περισσότερους από 240 τέτοιους φελλούς.
Η εκτόξευση, όπως είναι γνωστό, είναι ορισμένη για τις 23.01 απόψε το βράδυ. Ήδη καθ’ οδό για την Γαλλική Γουϊάνα για να παρακολουθήσουν από κοντά το σημαντικό γεγονός, βρίσκονται η υπουργός Μεταφορών, Βασιλική Αναστασιάδου και ο γ. διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας και Ψηφιακός Πρωταθλητή της Κύπρου, Στέλιος Χειμώνας.
Επίσης για πρώτη φορά την εκτόξευση θα παρακολουθήσει και μικρή ομάδα αριστούχων φοιτητών σε συναφείς με τον κλάδο σπουδές, ως προσκεκλημένοι του εκτελεστικού διευθυντή της Hellas Sat, Χριστόδουλου Πρωτοπαπά.
Στην είσοδο του διαστημικού κέντρου Arianespace στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, είναι από μέρες -από την άφιξη του δορυφόρου Hellas Sat 4 πριν ένα μήνα- οι σημαίες στην Κύπρου και της Ελλάδας. Δίπλα στην kυπριακή σημαία, η σημαία της Ινδίας στην οποία ανήκει ο δεύτερος δορυφόρος που θα εκτοξευθεί με τον ίδιο πύραυλο, όπως και η σημαία της Σαουδικής Αραβίας, αφού ο Hellas Sat 4 συνεργάζεται στενά στον δορυφόρο αυτό με το Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογίας «Βασιλιάς Αμπτουλάχ» της χώρας.
Από το Διαστημικό Κέντρο «Κουρού», της Γαλλικής Γουϊάνας, λίγες ώρες πριν την εκτόξευση του Hellas Sat 4, η υπουργός Μεταφορών, Βασιλική Αναστασιάδου ανέφερε πως πως είναι μια μεγάλη μέρα για τον Hellas Sat, την Κύπρο και την Ελλάδα, καθώς μετά από πολλές προσπάθειες και τέσσερα χρόνια σκληρής δουλειάς, ο Hellas Sat 4 είναι έτοιμος για εκτόξευση.
Η υπουργός Μεταφορών τόνισε πως πρόκειται για ένα αξιομνημόνευτο βήμα, σε ό,τι αφορά τις διαστημικές προοπτικές της χώρας μας, καθώς θα επαυξήσει τη χωρητικότητα του Hellas Sat, προσφέροντας πάρα πολλές δυνατότητες για προσφορά τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε Ευρώπη, Αφρική και Ασία.
«Πέραν της πολιτικής και εμπορικής σημασία της εκτόξευσης του Hellas Sat είμαστε πολύ συγκινημένοι για το γεγονός ότι οι σημαίες της Κύπρου και της Ελλάδας, θα ταξιδέψουν μαζί με τον δορυφόρο στο διάστημα. Είναι μια μέρα περηφάνιας για όλους μας. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στη πτήση Ariane VA 247», κατέληξε η κα. Αναστασιάδου.