To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
Γιώργος Κασσιανός: Έτοιμος για τον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Οινοχόων
ΑΡΧΙΚΗDOWN TOWNGOING OUT • Γιώργος Κασσιανός: Έτοιμος για τον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό...
  02 Νοεμβρίου 2019, 6:30 πμ  
Για αρκετές μέρες ο οινικός κόσμος θα έχει την προσοχή του στραμμένη στην Κύπρο, όπου τον Μάιο του 2020 θα διεξάγεται στο νησί μας και θα προβάλλεται ζωντανά σε όλο τον κόσμο, ο Πανευρωπαϊκός Διαγωνισμός Οινοχόων. Ο πρόεδρος του  Παγκύπριου Συνδέσμου Οινοχόων μας προσκαλεί να λάβουμε μέρος, ο καθένας με τον τρόπο του σε αυτή τη «γιορτή του κρασιού» με τη διεθνή ακτινοβολία!
 
Τι είναι ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Οινοχόων και ποιος είναι ο σκοπός του;
Ο σύνδεσμος ιδρύθηκε το 2002 και αριθμεί σήμερα περισσότερα από 200 μέλη που απασχολούνται σε χώρους εστίασης, κάβες, οινοποιεία και οπουδήποτε διακινείται ο οίνος, τα ευγενή παράγωγά του και άλλα οινοπνευματώδη ποτά. Από την ίδρυσή του ο σύνδεσμός μας, που είναι μη κερδοσκοπικός, έθεσε ως βασικό στόχο και σκοπό του την προσφορά υπηρεσιών ποιότητας στους χώρους εστίασης. Προς τούτο φροντίζει ώστε τα μέλη του να έχουν την απαραίτητη επιμόρφωση, να προβάλουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το κυπριακό κρασί και τα ευγενή παράγωγά του, να προβάλουν κρασιά ξένων παραγωγών και άλλα οινοπνευματώδη, να εμπνέουν εμπιστοσύνη στους καταναλωτές ντόπιους και ξένους, να συμβάλουν στην αύξηση των πωλήσεων στους χώρους εργασίας, να χειρίζονται με χάρη και δεξιοτεχνία τον οίνο και άλλα οινοπνευματώδη και να αποτελούν σημαντικές προσωπικότητες συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός ευχάριστου και απολαυστικού περιβάλλοντος στους χώρους εστίασης. Πέραν τούτου ο σύνδεσμος σε συνεργασία με παραγωγούς, κάβες, εισαγωγείς, δήμους, υπουργεία και άλλους παρεμφερείς οργανισμούς συμβάλλει στην επιμόρφωση του καταναλωτή ώστε να πίνει γνωστικά και ποιοτικά, προβάλλοντας ταυτόχρονα τον οίνο και τα άλλα ποτά τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.
 
Τι θα γίνει τον Νοέμβριο του 2020; Πώς τα κατάφερε η Κύπρος να είναι υποψήφια για τη διοργάνωση του Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού και να κερδίσει;
Στη Γενική Συνέλευση  που έγινε τον Ιούνιο του 2017, στο Bordeaux, υποβάλαμε επίσημα πρόταση προς την Παγκόσμια Ένωση Οινοχόων (ASI), όπως το φθινόπωρο του 2020 οργανώσουμε στην Κύπρο τον επόμενο Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό. Κερδίσαμε παμψηφεί εκτοπίζοντας τον κύριο ανταγωνιστή μας, την Ισπανία. Το κυπριακό λόμπι είναι αρκετά δυνατό μέσα στην ASI και οι περισσότεροι επιθυμούν ο επόμενος Πανευρωπαϊκός Διαγωνισμός να γίνει στην Κύπρο, σε έναν «εξωτικό προορισμό», με οινικό ενδιαφέρον όπως χαρακτηρίζουν το νησί μας. Έτσι μας δόθηκε το πράσινο φως.
   
Ποια είναι η σχέση σας με τον ASI;
Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Οινοχόων είναι μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης Οινοχόων και μέλη του συμμετέχουν τακτικά σε συνέδρια και Γενικές Συνελεύσεις της καθώς και σε Πανευρωπαϊκούς και Παγκόσμιους Διαγωνισμούς, προβάλλοντας έτσι την Κύπρο και το κρασί της. Επίσης, οργανώνει  Παγκύπριο Διαγωνισμό για την ανάδειξη του Καλύτερου Οινοχόου της Κύπρου, ο οποίος/α εκπροσωπεί την Κύπρο σε Πανευρωπαϊκούς και Παγκόσμιους Διαγωνισμούς, όπως και τον Καλύτερο Νεαρό Οινοχόο. Από την ίδρυσή του οργάνωσε 8 Παγκύπριους Διαγωνισμούς, 4 Best Young Sommelier,  συμμετείχε σε 10 Πανευρωπαϊκούς Διαγωνισμούς και σε 6 Παγκόσμιους όπου μέλη του διαγωνίστηκαν με τους καλύτερους Οινοχόους του κόσμου προβάλλοντας διεθνώς το νησί μας.
 
Πώς θα καταφέρουμε να οργανώσουμε μια τέτοια τεράστια διοργάνωση;
Υπολογίζεται πως το ποσό που θα χρειαστεί είναι γύρω στις €410.000, ποσό που από μόνοι μας δεν είναι δυνατό να καλύψουμε. Για να γίνει αυτό κατορθωτό χρειαζόμαστε ισχυρούς και αξιόπιστους χορηγούς. Μέχρι στιγμής, εκδήλωσαν ενδιαφέρον το Υπουργείο Γεωργίας και Εμπορίου, το Υφυπουργείο Τουρισμού και φυσικά ο ιδιωτικός τομέας και πιο συγκεκριμένα ο Σύνδεσμος Οινοποιών Κύπρου που θα στηρίξει την προσπάθειά μας. Το κέρδος για την Κύπρο θα είναι τεράστιο από πολλές απόψεις.  Φυσικά έχει εκδηλωθεί και ενδιαφέρον από το εξωτερικό.
 
Από ποια άποψη θα κερδίσει η Κύπρος;
Περισσότεροι από 50 δημοσιογράφοι (η αφρόκρεμα των οινογράφων της Ευρώπης), οι καλύτεροι Οινοχόοι της Ευρώπης και του κόσμου, πλήθος ειδικών που θα απαρτίζουν τις κριτικές επιτροπές, Master of Wine & Master Sommeliers  και λάτρεις του κρασιού από όλο τον κόσμο θα βρίσκονται στη Λεμεσό και θα επισκεφτούν σε διάστημα πέντε ημερών την οινική Κύπρο. Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όπως τηλεοπτικά κανάλια, ραδιοφωνικοί σταθμοί και διάφορα έντυπα θα παρουσιάσουν τον διαγωνισμό, προβάλλοντας έτσι την Κύπρο και  τις ομορφιές της, τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, την κυπριακή κουζίνα και προπάντων το κυπριακό κρασί.  Αυτό από μόνο του λέει πολλά.
 
Πώς ακριβώς διεξάγεται ο διαγωνισμός;
Στον αγωνιστικό τομέα η πρώτη φάση στα προημιτελικά, αρχίζει με ένα δύσκολο γραπτό, τυφλή δοκιμασία και πρακτικά τεστ το απόγευμα.  Βάσει της βαθμολογίας, μια μικρή ομάδα θα διαγωνιστεί στα ημιτελικά τη δεύτερη μέρα με ακόμη ένα γραπτό και πιο δύσκολη πρακτική εξάσκηση.  Θα ξεχωρίσουν οι τρεις όπου θα διαγωνιστούν μπροστά σε κοινό ζωντανά.  Ο τελικός θα έχει ζωντανή κάλυψη και αναμένεται πως θα τον παρακολουθήσουν 1,5 εκ. κόσμος. Για αρκετές μέρες ο οινικός κόσμος θα έχει την προσοχή του στραμμένη στην Κύπρο.
 
Περιοδικό Taste, τεύχος 134.
  Φλωρεντία Κυθρεώτου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...