To Top
13:36 Σάββατο
18 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Ο εχθρός απέναντι και μέσα μας
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Ο εχθρός απέναντι και μέσα μας
  17 Νοεμβρίου 2019, 10:15 πμ  
Προτού επιχειρήσουμε να αλλάξουμε τη χώρα και να την κάνουμε Εσθονία ή Δανία, κόμβο τεχνολογίας, κέντρο καινοτομίας και πολλοά άλλα που ακούγοντια εντυπωσιακά, ας αρχίσουμε από τα στοιχειώδη.
 
Από τότε που ο Πρόεδρος Βασιλείου είπε ότι η Κύπρος μπορεί να γίνει Σιγκαπούρη θα πέρασαν κάπου τριάντα χρόνια. Έκτοτε, διατυπώθηκαν αρκετές άλλες φιλόδοξες απόψεις για το μέχρι που μπορεί να φθάσει η χώρα. Ακούσαμε για παράδειγμα ότι η Κύπρος μπορεί να γίνει Εσθονία, η οποία έχει τα πρωτεία στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ή ότι με λύση του Κυπριακού το νησί μας «μπορεί να γίνει για την Τουρκία ό,τι και το Χονγκ Κονγκ για την Κίνα», ότι θα έχουμε «οικονομικό μπουμ» και πολλά άλλα.
 
Η πιο πρόσφατη διακήρυξη προέρχεται από τον τέως πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνο Χριστοφίδη, επικεφαλής της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Νέο Κύμα – Η άλλη Κύπρος», ο οποίος λέει ότι η χώρα μας μπορεί να γίνει η Δανία της Μεσογείου «με ένα εντυπωσιακό κοινωνικό κράτος από τη μια και μια σύγχρονη επιχειρηματικότητα από την άλλη». Όλα τα πιο πάνω ακούγονται ενδιαφέροντα, πολλές φορές λέγονται και με λίγη δόση υπερβολής, μιας και είναι ανέξοδα. Δυστυχώς, ο χρόνος απέδειξε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι διακηρύξεις παραμένουν πηχυαίοι τίτλοι και δεν έχουν καμιά συνέχεια. 

Από αρμόδια χείλη λέχθηκε, κατά καιρούς, ότι η Κύπρος μπορεί να γίνει κόμβος υπηρεσιών, υγείας, ενέργειας, τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τεχνολογίας, έρευνας, καινοτομίας, και πολλά άλλα, τα οποία εκτός από όραμα απαιτούν πολιτική απόφαση, γνώση, προγραμματισμό και κεφάλαια, στοιχεία που είναι δυσεύρετα στη χώρα μας. Προτού αρχίσουμε ο καθένας να λέει τι μπορεί να γίνει η Κύπρος, θα πρέπει να δούμε τι ακριβώς είναι αυτή η χώρα και πώς μπορεί να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο.
 
Δεδομένο είναι ότι η Κύπρος είναι ένας πολύ καλός τουριστικός προορισμός, ένα σύγχρονο ναυτιλιακό κέντρο και μια χώρα με υψηλή ποιότητα υπηρεσιών. Το τι μπορεί να γίνει εξαρτάται από τις δυνατότητες που διαθέτει, αλλά, κυρίως, από το όραμα των ανθρώπων της με πρώτους εκείνους στους οποίους εκχωρούμε την εξουσία ώστε να αποφασίζουν για εμάς. Οτιδήποτε κι αν αποφασίσουμε να την κάνουμε, το πρώτο που οφείλουμε στη χώρα είναι να τη σεβαστούμε και να την προστατεύσουμε από έναν ακόμη εχθρό, ο οποίος είναι εντός των τειχών και ενδεχομένως να αποδειχθεί εξίσου καταστροφικός όσο και ο Αττίλας, που διακυβεύει την ύπαρξή της. Ο εχθρός αυτός δεν είναι άλλος από τον κακό μας εαυτό, με την αδιαφορία του, την επιπολαιότητά του, την ανευθυνότητά του. Απόδειξη των πιο πάνω είναι το νέο πλήγμα που δέχθηκε η φήμη της χώρας με την πρόσφατη ιστορία με τα διαβατήρια. 

Αντί, λοιπόν, να σπαταλούμε φαιά ουσία για το τι μπορεί να γίνει η χώρα, ας αρχίσουμε με τα στοιχειώδη: Να φτιάξουμε πεζοδρόμια, χώρους στάθμευσης, ένα δίκτυο δημοσίων μεταφορών της προκοπής, να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες στην παιδεία και την υγεία και μετά ας γίνουμε κέντρο τεχνολογίας και κόμβος καινοτομίας. Και για να γίνουμε και λίγο επίκαιροι καταλήγουμε με το εξής: Εάν το χαλλούμι που είναι το κατεξοχήν εξαγωγικό μας προϊόν λίγο έμεινε να το χάσουμε, τότε το πρώτο που θα πρέπει να κάνουμε είναι να σοβαρευτούμε.
 
Μέχρι τότε, καλύτερα να μην επιχειρήσουμε να αλλάξουμε τη χώρα γιατί δεν μας περνά να την κάνουμε Δανία ή Εσθονία. Για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει πρώτα αλλάξουμε οι ίδιοι. Όχι πως είναι τέλειοι οι Δανοί και οι Εσθονοί, αλλά δεν νομίζω να ανέχονται όσα και όσους ανεχόμαστε εμείς.
 
Φιλgood, τεύχος 247.
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...