Εντύπωση προκαλεί η απουσία ονομάτων υπεραγορών, πέραν από τις Υπεραγορές Αλφαμέγα και τον Σκλαβενίτη, από τον κατάλογο των επιχειρήσεων της εφοδιαστικής αλυσίδας που κατέγραψαν κρούσματα κορωνοϊού μεταξύ των μελών του προσωπικού τους.
 
Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι κρούσματα κορωνοϊού είχαν μόνο οι συγκεκριμένες υπεραγορές. Υπενθυμίζεται ότι βάσει διατάγματος του υπουργείου Υγείας, θα έπρεπε οι εργαζόμενοι σε υπεραγορές, φρουταρίες, αρτοποιεία και κρεοπωλεία, να υποβληθούν σε εξετάσεις για να λάβουν πιστοποιητικό εξέτασης για τον κορωνοϊό μέχρι τις 28 Απριλίου. Ωστόσο κάποιοι εργοδότες το καθυστερούν, ενώ άλλοι αρνούνται να καλύψουν το κόστος των εξετάσεων για το προσωπικό τους. Σημειώνεται μάλιστα και η πρόσφατη αναφορά σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας για επιχειρήσεις που φοβούνταν τη διαδικασία υποβολής εξετάσεων για το προσωπικό τους, εκφράζοντας ανησυχία για δυσφήμηση των επιχειρήσεών τους σε περίπτωση που εντοπίζονταν κρούσματα του ιού.
 
Οι Υπεραγορές Αλφαμέγα, που επιβεβαιώσαν κρούσματα κορωνοϊού μεταξύ των μελών του προσωπικού τους, τουλάχιστον με βάση όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, είχαν υποβάλει αυτοβούλως τους εργαζόμενους σε διαγνωστικές εξετάσεις, αναλαμβάνοντας και το οικονομικό κόστος. Εύλογα, λοιπόν προκύπτει το ερώτημα, γιατί δεν υποχρέωσε το υπουργείο Υγείας ευθύς εξαρχής όλες τις υπεραγορές και επιχειρήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας να υποβάλουν το προσωπικό τους σε διαγνωστικές εξετάσεις. Τίθεται επίσης το ερώτημα γιατί δόθηκε τόσο μεγάλο χρονικό περιθώριο, δεκαπέντε ημερών συγκεκριμένα, για την πραγματοποίηση των εξετάσεων αυτών. Είναι στατιστικά αδύνατον να είχαν κρούσματα μόνο οι δύο υπεραγορές που ανακοινώθηκαν. Προκαλεί μάλιστα τα αισθήματα κάθε πολίτη να λέγεται επισήμως ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν ήθελαν να υποβάλουν το προσωπικό τους σε εξετάσεις και να μην κατονομάζονται.
 
Τους πολίτες δεν τους απασχολεί ο ανταγωνισμός μεταξύ υπεραγορών. Τους απασχολεί η υγεία τους και ποιες επιχειρήσεις τους σέβονται και ποιες όχι. Δεν είναι δυνατόν να μιλά σε επίσημη ανακοίνωση το υπουργείο Υγείας στις 15 Απριλίου για εταιρείες που αρνούνταν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα των 20 χιλιάδων εργαστηριακών εξετάσεων, επειδή μπορεί να είχαν αρνητικό αντίκτυπο στη φήμη τους από πιθανό επιβεβαιωμένο κρούσμα και να μην μας λέει ποιες είναι αυτές οι εταιρείες.
 
Ασφαλώς και οι υπεραγορές, τα αρτοποιεία και οι φρουταρίες ήταν αναμενόμενο να έχουν κρούσματα, ως οι επιχειρήσεις που παρέμειναν ανοικτές για να εξυπηρετούν τις ανάγκες της κοινωνίας και το μοναδικό σημείο συνάθροισης λόγω των περιοριστικών μέτρων. Αυτό που δεν είναι αποδεκτό είναι να προσπαθούν κάποιοι να ξεγελάσουν τους πολίτες στο βωμό της φήμης και του κέρδους και σε βάρος της δημόσιας υγείας.