Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει αναδείξει πολλές δυσάρεστες αλήθειες, σχετικά με τη συνολική ετοιμότητα της κοινωνίας μπροστά σε γεγονότα χαμηλής πιθανότητας αλλά με μεγάλο αντίκτυπο, ειδικά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τέτοια γεγονότα, που δεν είναι δηλαδή ιδιαίτερα πιθανό να συμβούν, μπορεί να είναι από θέματα που αφορούν αποκλειστικά την ετοιμότητα για την πανδημία (όπως η εγχώρια ικανότητα να παράγουμε ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό, αναπνευστήρες, απολυμαντικά και εμβόλια), έως θέματα που είναι πολύ λιγότερο εσωτερικά, όπως η ικανότητα των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων να λειτουργούν ανεξάρτητα από τις διάφορες πιέσεις που δέχονται.

Η ικανότητα των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων να λειτουργούν ανεξάρτητα από τις διάφορες πιέσεις που δέχονται υπερβαίνει κατά πολύ το ζήτημα της προμήθειας χαρτιού υγείας που αντιμετωπίστηκε κατά την πρώτη φάση της πανδημίας. Επεκτείνεται και περιλαμβάνει μια ολόκληρη γκάμα προϊόντων, όπως ξυλεία και άλλα δομικά υλικά, εργαλεία, τρόφιμα, σπόρους, έπιπλα, είδη καθαρισμού, κουτιά αλουμινίου, βάζα, πισίνες και εξοπλισμό πισίνας, χημικά, ποδήλατα, εργαλεία κατασκήνωσης, οικιακές συσκευές και ανταλλακτικά για όλα τα είδη.

Σε πολλές περιπτώσεις, επίσης, οι εφοδιαστικές αλυσίδες έχουν συμπιεστεί ταυτόχρονα και στα δύο άκρα, της προσφοράς και της ζήτησης.

Ενώ το απρογραμμάτιστο κλείσιμο των μονάδων παραγωγής και διανομής, τα σημεία συμφόρησης στα σύνορα και οι εργαζόμενοι που νοσούν από κορωνοϊό έχουν προκαλέσει ασφυξία στις γραμμές εφοδιασμού, οι άνθρωποι που «εγκλωβίζονται» στα σπίτια τους, λόγω της υγειονομικής κρίσης, επί μήνες έχουν αυξήσει τη ζήτηση για μια σειρά προϊόντων.

Άλλοι τέτοιοι παράγοντες που έχουν προκαλέσει επίσης αναστάτωση στις εφοδιαστικές αλυσίδες είναι η καταιγίδα στο Τέξας τον Φεβρουάριο, το εξαήμερο μπλοκάρισμα της διώρυγας του Σουέζ, λόγω του Ever Given τον Μάρτιο και το εξαήμερο κλείσιμο του αγωγού βενζίνης Colonial στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά από κυβερνοεπίθεση στις αρχές Μαΐου.

Παράλληλα, τα εμπορευματοκιβώτια χάνονται σε ποσά ρεκόρ για διάφορους λόγους, με περισσότερα από 3.000 το 2020 και τον αριθμό του 2021 να φτάνει ήδη τα 1.000 μέχρι το τέλος Απριλίου.

Η πανδημία μάς έχει δείξει ότι οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού είναι αρκετά εύθραυστες αλλά και επιρρεπείς. Αυτό έγινε ιδιαίτερα εμφανές με την παραγωγή τσιπ.

Η ζήτηση για μικροτσίπ

Πριν από τον κορωνοϊό, υπήρχε ήδη μεγάλη πίεση στην παραγωγή μικροεπεξεργαστών, μικροελεγκτών, μητρικών καρτών και παρόμοιων εξαρτημάτων, λόγω της περιορισμένης παγκόσμιας παραγωγικής ικανότητας και των μεγαλύτερων προσκλήσεων για τα προϊόντα. Η πανδημία έχει ασκήσει πρόσθετη πίεση σε ένα ήδη πιεσμένο τμήμα, καθώς τα σημεία συμφόρησης στην παραγωγή και τη διανομή έχουν αντιμετωπιστεί με αυξημένη ζήτηση από την πανδημία.

Πριν από λίγο καιρό, οι διαταραχές στην παραγωγή μικροτσίπ έτειναν να επηρεάζουν μόνο την κατασκευή έξυπνων τηλεφώνων, tablet, υπολογιστών, εξωτερικών σκληρών δίσκων και, πιο πρόσφατα, τηλεοράσεων επίπεδης οθόνης.

Σήμερα, ωστόσο, τέτοιες διαταραχές επηρεάζουν επίσης την παραγωγή αυτοκινήτων, καθώς τα τσιπ χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο σε συστήματα υδραυλικού τιμονιού και φρένων, συστήματα ψυχαγωγίας αυτοκινήτων και άλλα εξαρτήματα.

Πράγματι, τόσο η General Motors όσο και η Ford Motor Company έχουν θέσει σε αδράνεια έναν αριθμό εργοστασίων στη Βόρεια Αμερική, λόγω της παγκόσμιας έλλειψης ημιαγωγών. Και καθώς είναι σχετικά νεοεισερχόμενες στην αγορά μικροεπεξεργαστών, οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν έχουν την επιρροή που έχουν οι άλλοι αγοραστές, αφήνοντάς τους στην αναμονή όταν τελειώνουν οι προμήθειες.

Η κατάσταση για τις αυτοκινητοβιομηχανίες αναμένεται να επιδεινωθεί, καθώς όλο και περισσότερα καταναλωτικά αγαθά γίνονται έξυπνα μέσω wifi ή Bluetooth.

Ο αυξανόμενος κατάλογος των αντικειμένων που απαιτούν μικροτσίπ είναι ανησυχητικός, καθώς αυτά τα εξαρτήματα κατασκευάζονται σχεδόν αποκλειστικά σε μερικά από τα πιο επικίνδυνα μέρη στον κόσμο, από άποψη φυσικών καταστροφών: Κίνα, Ιαπωνία, Ταϊβάν, Νότια Κορέα, Μαλαισία, Ταϊλάνδη, Φιλιππίνες και Καλιφόρνια.

* Από τη naftemporiki.gr (με πληροφορίες από World Economic Forum)