Δεν υπάρχει ειδικός που να μην έχει ερωτηθεί με ποιο τρόπο θα τελειώσει ο πόλεμος ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ.

Η σύγκρουση, η οποία ήδη συμπλήρωσε δύο μήνες γίνεται όλο και πιο σφοδρή. Μεγάλο μέρος της Λωρίδας της Γάζας έχει ισοπεδωθεί, ο αριθμός των νεκρών πλησιάζει τις 20,000 και η καταστροφή που συντελείται στον παλαιστινιακό θύλακα είναι ανείπωτη.

Το Ισραήλ υποστηρίζει πως βρίσκεται κοντά στο να υλοποιήσει το στόχο του, δηλαδή να καταστρέψει τις επιχειρησιακές ικανότητες της Χαμάς. Η αλήθεια είναι πως έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες, ενδεχομένως και χιλιάδες στελέχη της, ανάμεσά τους και μέλη της ηγεσίας. Υποδομές που χρησιμοποιεί η τρομοκρατική οργάνωση, έχουν καταστραφεί και υπάρχουν περιοχές στη Λωρίδα της Γάζας που πλέον δεν τις ελέγχει στρατιωτικά.

Ωστόσο, η Χαμάς απέχει πολύ από το να τελεί υπό διάλυση. Παρά το πλήγμα που υπέστη συνεχίζει να είναι σε θέση να χτυπήσει το Ισραήλ και να προκαλέσει μεγάλη ζημιά. Ίσως να είναι και σε θέση για νέες επιθέσεις τύπου 7ης Οκτωβρίου. Εύκολα θα μπορέσει να αναπληρώσει τους τρομοκράτες που έχασε και χάρη στους «σπόνσορές» της και ειδικά το Ιράν θα συνεχίζει να εξοπλίζεται και να εφοδιάζεται.

Θα συνεχίσει επομένως το Ισραήλ να σφυροκοπά τη Λωρίδα της Γάζας μέχρι να καταφέρει, αν καταφέρει, να διαλύσει την Χαμάς; Προφανώς και όχι. Ήδη πολλές χώρες, σύμμαχοι του Ισραήλ, πιέζουν τον Μπενιαμίν Νετανιάχου για να σταματήσει τους βομβαρδισμούς. Οι πιέσεις εντείνονται και στο εσωτερικό, αφενός γιατί η τρομοκρατική οργάνωση εξακολουθεί να κρατά 137 Ισραηλινούς ομήρους και αφετέρου γιατί μερίδα της κοινής γνώμης έχει αρχίσει πλέον να αντιδρά.

Η αποφασιστική νίκη, που επιθυμεί η ισραηλινή ηγεσία δείχνει να είναι όνειρο μακρινό. Αντίθετα η τρομοκρατική οργάνωση, είναι κοντά στο να μπορεί να περηφανευτεί πως τα έβαλε με ένα από τους πιο ισχυρούς στρατούς στον κόσμο και όχι μόνο δεν λύγισε αλλά αντίθετα του προξένησε τεράστιο πόνο και ζημιά.

Η κατάσταση δείχνει να οδηγείται εκεί που αρκετοί αναλυτές είχαν προβλέψει. Η Χαμάς με την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου έσυρε το Ισραήλ σε ένα πόλεμο που δύσκολα μπορεί να κερδίσει. Προφανώς και η ίδια έχει υποστεί απώλειες, προφανώς και προκάλεσε την καταστροφή της Λωρίδας της Γάζας, προφανώς και οι Παλαιστίνιοι υποφέρουν.

Κάτι, όμως που δεν έχει καμία σημασία για την τρομοκρατική οργάνωση, που θα έχει πετύχει αυτό που θέλει. Με κάποιο τρόπο αυτός ο κύκλος βίας θα κλείσει αργά ή γρήγορα. Η Χαμάς είναι πολύ πιθανόν πως θα συνεχίσει να υφίσταται, ίσως και πιο ισχυρή, τουλάχιστον ιδεολογικά μετά και την αντίσταση που προέβαλε.