ΣΤΗΝ προ ημερών συνάντηση των Πρωθυπουργών της Ελλάδος, Κυριάκου Μητσοτάκη και της Βρετανίας, Κιρ Στάρµερ, στην Ντάουνινγκ Στριτ, τέθηκε ανεπισήμως, όπως λέχθηκε, και το μείζον θέμασχετικά µε την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Όπως συναφώς αναφέρθηκε, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα τούτο στον Βρετανό ομόλογό του, με τον τελευταίο να παρουσιάζεται πιο θετικά από ότι ο προκάτοχος του.

ΒΕΒΑΙΑ, επισήμως αναφέρεται πως το θέμα των Γλυπτών αφορά, το διαχειρίζεται, το Βρετανικό Μουσείο. Συνεπώς οι συζητήσεις, όπως γινόταν τόσα χρόνια, είναι μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου, που συνεχίζονται και όπως αναφέρεται αρμοδίως βρίσκονται σε «καλό δρόμο».

ΠΡΟΦΑΝΩΣ και το Μουσείο έχει την αρμοδιότητα για το ζήτημα των Γλυπτών που εκλάπησαν από τον Λόρδο Ελγίν, ωστόσο έχει σημασία και ποια στάση τηρεί η βρετανική κυβέρνηση. Η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν αρνητική κι αυτό ενίσχυε και την άρνηση του Μουσείου. Από τη στιγμή κατά την οποία ο Πρωθυπουργός Κιρ Στάρµερ, παρουσιάζεται να διαφοροποιείται, να δηλώνει ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο στον επαναπατρισμό των Γλυπτών στην περίπτωση συμφωνίας, τα δεδομένα αλλάζουν.

ΤΟ θέμα συζητείται εδώ και πολλά χρόνια με τη βρετανική πλευρά να αρνείται να απελευθερώσει τα Γλυπτά, θέτοντας διάφορα εμπόδια.  Η βρετανική πλευρά γνωρίζει προφανώς ότι ο θησαυρός αυτός δεν της ανήκει. Όπως είναι γνωστό, τα Γλυπτά κλάπηκαν το 1801, όταν ο Τόμας Μπρους, έβδομος κόμης του Έλγιν, πρέσβης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αφαίρεσε από το μνημείο του Παρθενώνα τα Μάρμαρα, τα Γλυπτά, τα οποία μετέφερε στη Βρετανία το 1806, με πλοία. Εκμεταλλεύθηκε πλήρως το γεγονός ότι κατοχή της Ελλάδος από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τη δική του προνομιακή θέση.

ΠΡΟΣΦΑΤΩΣ έρευνα κοινής γνώμης, που είδε το φως της δημοσιότητας στη Βρετανία δείχνει πως οι πολίτες τάσσονται υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών. Αυτή η στάση των πολιτών, που είναι διαχρονική, στηρίζει το δίκαιο αίτημα της Ελλάδος. Αυτό αρμόζει σε μια δημοκρατική κοινωνία, που μπορεί να διακρίνει το σωστό από το λανθασμένο.

ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ Μουσείο θέτει ένα ζήτημα, που δεν μπορούμε πραγματικά να αντιληφθούμε. Ακόμη και να επιστραφούν τα Γλυπτά, όπως υποστηρίζει, η κυριότητα θα ανήκει στη βρετανική πλευρά. Από πού ως πού, άραγε, τίθεται τέτοιο θέμα; Τι σημαίνει «αποξένωση»; 

ΜΙΑ είναι η λύση, η χωρίς όρους και ουρές επιστροφή των Γλυπτών στον Παρθενώνα. Εκεί που ανήκουν δηλαδή.