Λένε και ξαναλένε ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, του Προέδρου περιλαμβανομένου, ότι, μέσα από τον διάλογο που ξεκίνησε για μια νέα συμφωνία για την απόδοση της ΑΤΑ, πρέπει να αναζητηθεί μια δικαιότερη κατανομή της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, «ώστε να βοηθηθούν πραγματικά αυτοί που έχουν ανάγκη». Μεγαλύτερη ανάγκη. Αυτοί που δεν παίρνουν πολλά ή παίρνουν λίγα ή και πολύ λίγα (και χάνουν και από τον πληθωρισμό συν τοις άλλοις).

Γιατί λοιπόν «κατεβάζουν μούτρα» οι συντεχνίες όταν ακούν τον Πρόεδρο και τους υπουργούς να λένε πως πρέπει να ενισχυθούν μέσω της απόδοσης ΑΤΑ τα μεσαία και κατώτερα στρώματα των εργαζομένων;

Μάλλον γιατί, όταν η Κυβέρνηση μιλά για δικαιότερη κατανομή της ΑΤΑ, δεν εννοεί να παίρνουν περισσότερα ως ΑΤΑ οι εργαζόμενοι που σήμερα παίρνουν μόνο 66.7% της αύξησης του πληθωρισμού (εφόσον προηγήθηκε ανάπτυξη). Και ακόμα χειρότερα, η Κυβέρνηση δεν εννοεί να παίρνουν ΑΤΑ και αυτοί που σήμερα δεν παίρνουν. Και ας παίρνουν κάτι λιγότερο (ως ποσοστό απόδοσης της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής) π.χ. οι κλίμακες 14, 15, 16 του δημοσίου ή άλλοι υψηλόμισθοι. Δεν είναι αυτό που λέει η Κυβέρνηση. Και δεν εννοεί αυτό.

Αυτό που εννοούν και σερβίρουν σαν δικαιότερη κατανομή είναι να παίρνουν λιγότερα ως ΑΤΑ αυτοί που παίρνουν τους υψηλότερους μισθούς στο Δημόσιο. Ως εκεί.
Και στο πλαίσιο αυτό, ίσως έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού κάποια στιγμή να πουν, οκ, να παίρνουν π.χ. 70 ή 71% της ΑΤΑ (της απώλειας που είχαν στους μισθούς τους, δηλαδή) όσοι είναι σε χαμηλότερες κλίμακες στο Δημόσιο.

Λες και η ΑΤΑ είναι δικαίωμα μόνο των εργαζομένων στον δημόσιο ή ημιδημόσιο τομέα και όλες οι νέες σοφές ρυθμίσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν σε αυτούς.
Τι θα γίνει με τις στρατιές των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα που δεν παίρνουν ΑΤΑ, όση και αν είναι η ανάπτυξη στον τόπο και όσο μεγάλο και αν είναι το ποσοστό ετήσιας αύξησης του πληθωρισμού;

Α-λα-καρτ θα είναι η «δικαιότερη κατανομή της ΑΤΑ» που «διεκδικεί» η Κυβέρνηση; Να παίρνουν μικρότερο ποσοστό ΑΤΑ οι υψηλόμισθοι του δημοσίου και ας συνεχίσουν να παίρνουν 0% της ΑΤΑ δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα;

Αν ο Πρόεδρος το εννοεί όταν λέει πως δεν υπάρχει μεταξύ Κυβέρνησης και συντεχνιών διαφορά ως προς την αντίληψη της φιλοσοφίας της ΑΤΑ, θα πρέπει να αναγνωρίσει πως και σήμερα που μιλάμε παραβιάζεται η φιλοσοφία (με το 66.7% που παίρνουν, όσοι παίρνουν, και κυρίως με το 0% των υπολοίπων), αλλά και… αύριο θα παραβιάζεται, αν πούμε πως θα παίρνει 40 ή 50% της ΑΤΑ κάποιος στο Δημόσιο, επειδή έχει πολύ καλό μισθό, χωρίς καν να δοθεί λύση για όσους παραμένουν ανυπεράσπιστοι στην προέλαση της ακρίβειας.

Αργά ή γρήγορα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας πρέπει να αποφασίσουν προς τα πού θα κινηθούν στις διαπραγματεύσεις, αντί να εκφράζουν ελπίδα ότι ο διάλογος θα οδηγήσει τελικά σε συμφωνία. Ελάχιστοι προβλέπουν κάτι τέτοιο, ακούγοντας τις εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις των δύο πλευρών. Και ιδιαίτερα του ΚΕΒΕ, όπως εκφράζονται δημοσίως από τον Αιμίλιο Μιχαήλ, αναπληρωτή γενικό διευθυντή.

Κι αφού ο Μάκης Κεραυνός λέει πως θέλει… ξεκάθαρα να μειωθεί το χάσμα «μεταξύ των πάνω και των κάτω», πρέπει να συνειδητοποιήσει πως για να γίνει αυτό είναι κοινωνικά εντιμότερο και δικαιότερο να αυξηθεί ουσιαστικά το ποσοστό της ΑΤΑ στη μεγαλύτερη, έστω, μερίδα των εργαζομένων που σήμερα λαμβάνουν ΑΤΑ, αλλά και να πάρουν ΑΤΑ και αυτοί που δεν παίρνουν σήμερα. Και οπωσδήποτε να προστεθεί στο διάταγμα για τον εθνικό κατώτατο μισθό η ΑΤΑ.

Διαφορετικά, θα συνεχίσουμε να πιστεύουμε πως η Κυβέρνηση «γέρνει» πάλι προς την πλευρά των εργοδοτών. Και απλά θέλει να κάνει την αρχή για να ξηλώσει το πουλόβερ της ΑΤΑ. Μην ξηλώσει και το δικό της, όμως.