ΤΟ υδατικό πρόβλημα είναι διαχρονικό. Είναι όμως σαφές ότι κάθε χρόνο τα δεδομένα είναι ακόμη πιο αρνητικά και οι ελλείψεις μεγαλύτερες. Φθάνουμε σε επικίνδυνα επίπεδα. Πρόκειται για ένα ζήτημα, με το οποίο έκπαλαι βρισκόμαστε αντιμέτωποι και θα έπρεπε να τυγχάνει σωστής προσέγγισης.
ΚΑΙ δεν αναφερόμαστε μόνο στο τρόπο το οποίο το κράτος διαχειρίζεται το υδατικό ζήτημα. Για τις ευθύνες του κράτους έχουμε πολλές φορές αναφερθεί και υποδείξαμε και λάθη, παραλείψεις που υπήρξαν. Αναφερθήκαμε και σε ιδέες και προτάσεις, που θα διευκολύνουν τις όποιες προσπάθειες γίνονται για καλύτερη διαχείριση του σημαντικού αυτού θέματος.
ΥΠΑΡΧΕΙ και μια ακόμη παράμετρος, η οποία είναι εξίσου σημαντική κι αυτή, αφορά τη συμπεριφορά των πολιτών. Από τη στιγμή κατά την οποία υπάρχει ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα είναι σημαντικό να υπάρχει και ανάλογη συμπεριφορά και στάση εν γένει των πολιτών. Κι αυτό αφορά τη χρήση με φειδώ του νερού. Να μην γίνονται, δηλαδή, σπατάλες.
ΘΕΩΡΟΥΜΕ μετά από τόσα χρόνια θα έπρεπε να υπήρχε υδατική συνείδηση. Φαίνεται πως δεν υπάρχει καθολικά εδραιωμένη υδατική συνείδηση κι αυτό φαίνεται από το πώς χρησιμοποιείται το νερό από νοικοκυριά. Όχι στην πλειοψηφία τους αλλά από μια μικρή μερίδα. Είναι σαφές πως κάθε σταγόνα είναι πολύτιμη, κι αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όλοι και να το δείχνουν συνεχώς στην πράξη.
ΕΝΟΨΕΙ τούτου, το υπουργικό συμβούλιο έχει εγκρίνει την περασμένη Τρίτη, νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει σημαντική αύξηση στις ποινές που επιβάλλονται για τη χρήση λάστιχου κατά το πλύσιμο πεζοδρομίων, αυτοκινήτων κι άλλων, με στόχο την προστασία των υδάτινων πόρων.
ΜΕ βάση το νομοσχέδιο προβλέπετε αύξηση του εξώδικου προστίμου από 50 σε 100 ευρώ, ενώ σε περίπτωση επανάληψης του αδικήματος το ποσό ανεβαίνει στα 300 ευρώ. Η μέγιστη διάρκεια φυλάκισης διπλασιάζεται από τρεις σε έξι μήνες, ενώ το ανώτατο χρηματικό πρόστιμο αυξάνεται από 500 σε 3.000 ευρώ. Όπως συναφώς ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Γεωργίας, Ανδρέας Γρηγορίου, ο στόχος είναι το νομοσχέδιο να ψηφιστεί από τη Βουλή πριν από τη θερινή διακοπή των εργασιών της. Τούτο δείχνει πόσο επείγον είναι το ζήτημα τούτο.
ΕΙΝΑΙ σαφές πως το κράτος αναζητεί τον τρόπο για να οργανώσει καλύτερα τη διαχείριση του νερού. Υπήρξε, ομολογουμένως, αλόγιστη χρήση. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Και τούτο είναι ευθύνη όλων μας.