Η χώρα βράζει μέσα στο ζουμί της, προσπαθώντας να φτιάξει ορισμένα πράγματα, που σε άλλες χώρες έχουν φτιαχτεί από καιρό, αλλά σχεδόν πάντα σκοντάφτει επάνω σε συνδικαλιστικά εμπόδια, που έχουν άλλα θέματα.

Έτσι λοιπόν, με το έμπα του Ιουλίου κατεβαίνει σε απεργία ο κλάδος των συνεργείων επισκευής και συντήρησης αυτοκινήτων. Αντιδρούν στην εφαρμογή του νέου Ψηφιακού Πελατολογίου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Που καθιστά υποχρεωτική την καταγραφή και αποστολή σε πραγματικό χρόνο των στοιχείων κάθε τεχνικής εργασίας σε οχήματα. Γιατί, άραγε; Ο νοών, νοείτο. Προτιμούν να μην δίνουν απόδειξη. Κι αυτό, το θεωρούν «δικαίωμά» τους!

Επίσης, η Ελλάδα μέχρι πριν από μερικά χρόνια, δεν είχε Κτηματολόγιο. Κουτσά-στραβά, απέκτησε. Όλοι (ή, σχεδόν όλοι!) δηλώσαμε στα αρμόδια κτηματολογικά γραφεία ή/και στους Δήμους και στις Κοινότητες, τα ακίνητά μας. Οι δηλώσεις ήταν χειρόγραφες.

Το ξεχάσαμε. Θεωρώντας ότι κάναμε το καθήκον μας, και όλα είναι τεκμηριωμένα. Μέχρι που, όταν άρχισε να κινείται η αγορά των ακινήτων, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, οι ενδιαφερόμενοι για αγορά (που ήταν κυρίως ξένοι, αλλά και πολλοί από την Κύπρο, που ασφαλώς ξένοι δεν είναι), κατάλαβαν ότι το σύστημα ήταν παρωχημένο, πρόχειρο και, πάνω απ’ όλα, δεν διασφάλιζε τον αγοραστή. Ούτε, όμως, κι τον ιδιοκτήτη. Μύλος!

Όπως και να έχει, η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει τάξη. Αντικαθιστώντας το παλιό Κτηματολόγιο, με καινούργιο, σύγχρονο, ψηφιακό και, πάνω απ’ όλα, τεκμηριωμένο. Και μάλιστα, ηλεκτρονικό!…

Φτάσαμε όμως στο άλλο άκρο τώρα. Οι ιδιοκτήτες έχουν χαθεί μέσα σε έναν δαιδαλώδη ψηφιακό λαβύρινθο. Τι να κάνουμε; Δεν είναι όλοι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία.

Με αποτέλεσμα, όπως διάβασα στα χθεσινά ΝΕΑ των Αθηνών, έχει δημιουργηθεί μια νέα ψηφιακή γραφειοκρατία. Όπου, χωρίς μηχανικό, δικηγόρο και λογιστή, που όλοι θέλουν και δικαιούνται την αμοιβή τους, πολύ δύσκολα ένας ιδιοκτήτης ακινήτου μπορεί να διασφαλίσει μόνος του στο Κτηματολόγιο τα περιουσιακά του δικαιώματα.

Πόσες φορές, μπροστά σε τέτοιες «διοικητικές ακαταστασίες», δεν μνημονεύουμε την Κύπρο, που έφτιαξε αποτελεσματικό κρατικό μηχανισμό και διοίκηση, επειδή είχε αγγλοκρατία. Ενώ «εμείς οι μαύροι κλέφτες», που λέει και το δημοτικό άσμα, είχαμε τουρκοκρατία!

Τι να κάνουμε; Αυτό μας έλαχε!

> Ανάρτηση της Ημέρας, από τον Ντόναλτ Τραμπ στο X – πρώην Twitter του κάποτε κολλητού του Ιλον Μάσκ, τον οποίο τώρα κράζει άγρια. Ιδού:

«Ο Ίλον γνώριζε καλά, μάλιστα πολύ πριν αποφασίσει να με υποστηρίξει για να γίνω Πρόεδρος, ότι είμαι εναντίον των επιδοτήσεων. Τα ηλεκτρικά του αυτοκίνητα είναι μια χαρά, αλλά δεν θα αναγκάσουμε κιόλας να τα αγοράζουν όλοι, επιδοτώντας τα μάλιστα. Νομίζω πως πρέπει τελικά ο Μασκ να κλείσει το μαγαζί κα να ξαναγυρίσει στην χώρα του, την Νότια Αφρική». Νάτα μας! Όταν δύο υπερπληθωρικοί, ωραιοπαθείς και εγωιστές σμίγουν στο ίδιο «ποτήρι», το κοκτέιλ είναι μπόμπα!…

> Πρόσωπo της Ημέρας , ο Ίλον Μασκ, λέω εγώ. Που, όχι μόνο δεν άφησε αναπάντητη την πιο πάνω δήλωση του Τραμπ, αλλά ορκίστηκε να μην αφήσει σε χλωρό κλαρί τους βουλευτές που υποστηρίζουν το σαρωτικό νομοσχέδιο του Προέδρου για τον προϋπολογισμό, το οποίο έχει επικρίνει επειδή θα αυξήσει το έλλειμμα της χώρας κατά 3,3 τρισεκατομμύρια δολάρια.

> Και τέλος, μια εικόνα απίθανη από τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Την ψάρεψα από την χθεσινή Γκάρντιαν:

> > Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας έδειξαν τη Δευτέρα τον ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν να τυλίγει φέρετρα με την εθνική σημαία σε αυτό που φαίνεται να είναι ο επαναπατρισμός στρατιωτών που σκοτώθηκαν πολεμώντας για τη Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας.

> Σε μια κάπως σουρεαλιστική τελετή, με αναρτημένες φωτογραφίες των νεκρών στρατιωτών σε φόντο μιας γκαλά παράστασης Βορειοκορεατών και Ρώσων καλλιτεχνών στην Πιονγιάνγκ, όπου ο ηγέτης της Βόρεια Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν διακρίνεται δίπλα σε σειρές από έξι φέρετρα, καλυμμένα με σημαίες,  και να σταματάει για λίγο σε κάθε ένα από αυτά, και να ακουμπά το χέρι του επάνω. Με αυστηρή συγκίνηση!

> Σύμφωνα με διασταυρωμένες εκτιμήσεις από διεθνείς, ανεξάρτητους παρατηρητές, περίπου 600 βορειοκορεάτες στρατιώτες έχουν σκοτωθεί πολεμώντας με τις ρωσικές δυνάμεις.