ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ είναι το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την υπόθεση των ελαττωματικών αερόσακων Takata, το οποίο παραδόθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, Γιώργο Σαββίδη. Πρόκειται για ένα πόρισμα που περιλαμβάνει όλα όσα καταγράφηκαν και αξιολογήθηκαν κατά την περίοδο της τετράμηνης διερεύνησης.
ΣΤΟ πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής εντοπίζονται ποινικές, πειθαρχικές αλλά και πολιτικές ευθύνες. Οι ποινικές ευθύνες αφορούν τρία πρόσωπα και οι πειθαρχικές πέντε. Ο Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής, Μιχάλης Χριστοδούλου, πρώην Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, παρέδωσε το πόρισμα στον Γενικό Εισαγγελέα και το παρουσίασε στα ΜΜΕ. Το πόρισμα θα μελετηθεί από ομάδα νομικών λειτουργών της Νομικής Υπηρεσίας και όπως σημείωσε ο κ. Σαββίδης «θα δοθεί στη δημοσιότητα με τις ελάχιστες δυνατές παρεμβάσεις σε ότι αφορά σε προσωπικά δεδομένα η και σε περιπτώσεις που ενδεχομένως υπάρχει ανάγκη ποινικής διερεύνησης».
ΕΙΝΑΙ σαφές πως εναπόκειται πλέον στον Γενικό Εισαγγελέα να αποφασίσει κατά πόσο θα προχωρήσει στις διώξεις. Είναι προφανές πως πρόκειται για μια υπόθεση που δεν μπορεί να πέσει στα μαλακά. Θα πρέπει, με βάση τα στοιχεία που περιέχονται στο πόρισμα, να προχωρήσει η Νομική Υπηρεσία στις διώξεις. Αυτό, κατά την γνώμη μας, είναι μονόδρομος.
ΕΙΝΑΙ σαφές πως το αποτέλεσμα της έρευνας τεκμηριώνει προδήλως σοβαρές αδυναμίες, παραλείψεις και πιθανή αμέλεια που σχετίζονται με την αλυσίδα ανάκλησης και διαχείρισης επικίνδυνων οχημάτων στην κυπριακή αγορά. Προκύπτουν ευθύνες για αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και διατελέσαντες αξιωματούχους, οι οποίοι είχαν την ευθύνη της διαχείρισης.
ΕΚ των πραγμάτων, όπως συναφώς αναφέρθηκε, η διερεύνηση επικεντρώθηκε κυρίως σε τρία σοβαρά περιστατικά, δύο εκ των οποίων θανατηφόρα, που αφορούν εκρήξεις αερόσακων Takata σε οχήματα κυκλοφορίας στην Κύπρο.
ΤΑ στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, μέσα κι από μαρτυρίες, έδωσαν τη δυνατότητα στην Επιτροπή να διαμορφώσει μια συνολική, ολοκληρωμένη εικόνα, για τον τρόπο κατά τον οποίον έτυχε διαχείρισης ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Ένα ζήτημα, που δυστυχώς δεν μπορεί να υποβαθμιστεί ενόψει του γεγονότος ότι υπήρξαν νεκροί.
ΕΓΙΝΕ σοβαρή και σημαντική δουλειά από την Επιτροπή. Ήταν μια διεξοδική και τεκμηριωμένη έρευνα, που καταγράφει τα γεγονότα. Όπως συναφώς επισημαίνεται, «η συγκλονιστική κατάληξη των υποθέσεων που εξετάστηκαν, με τον θάνατο της Στυλιανής Γιωργαλλή, του Κυριάκου Όξινου και τον σοβαρό τραυματισμό του Αλέξανδρου Λούγκου, αποτυπώνεται ως διαχρονική αποτυχία του κράτους να προστατεύσει τους πολίτες του». Κι αυτό είναι η ουσία.