Η ΚΑΤΟΧΙΚΗ Τουρκία ενισχύεται συνεχώς σε στρατιωτικό επίπεδο. Συστηματικά και μεθοδικά ενισχύεται ενώ είναι σαφές ότι η Άγκυρα πλασάρει και οπλικά συστήματα που η ίδια κατασκευάζει. Η ενίσχυση της, κι αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όσοι πωλούν στην Τουρκία αεροσκάφη και οπλικά συστήματα, στρέφεται  ενάντια σε εταίρους τους, την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η ΠΩΛΗΣΗ 40 αεροσκαφών τύπου Eurofighter στην Τουρκία από το πολυεθνικό κονσόρτσιουμ που τα κατασκευάζει (Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία και Ισπανία) έχει οριστικοποιηθεί.  Ήταν μια εξέλιξη που διαφαινόταν εδώ και καιρό.  Οι βασικοί παίκτες του κονσόρτσιουμ είχαν άλλωστε εγκαίρως ενημερώσει για την πρόθεσή τους αυτή.

ΕΙΝΑΙ σαφές πως οι κινήσεις της Άγκυρας για ενίσχυση αποτελεί μέρος ενός σχεδιασμού για να αποτελέσει αντίβαρο στις προσπάθειες της Αθήνας να αναβαθμίσει την επιχειρησιακή της ικανότητα. Όπως υποστηρίζουν αναλυτές και στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες η Ελλάδα διαθέτει πλεονεκτήματα έναντι της Τουρκίας στο πεδίο της πολεμικής αεροπορίας.

ΤΗΝ ίδια ώρα, η κατοχική πλευρά στρέφεται και προς τις ΗΠΑ για να αποκτήσει και τα αμερικανικά F-35.  Πρόκειται για μια προσπάθεια που αναθερμάνθηκε εσχάτως, κυρίως μετά την αλλαγή κυβέρνησης στην Ουάσινγκτον με την εκλογή του Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

ΣΕ διπλωματικό επίπεδο, κυρίως στο παρασκήνιο, γίνονται συζητήσεις για να αποκτήσει η Τουρκία τα αμερικανικά μαχητικά. Ενόψει των κινήσεων αυτών, των συζητήσεων,  καταγράφεται μια αντίδραση αποτροπής της πώλησης των F-35.

ΟΠΩΣ είναι γνωστό, δυο Οργανώσεις στις ΗΠΑ, η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή (AJC) και το Hellenic American Leadership Council (HALC) προχώρησαν και κάλεσαν τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου να αποτρέψουν τα σχέδια της Τουρκίας για άρση των κυρώσεων του νόμου CAATSA και επανένταξη στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35.

ΟΙ δυο Οργανισμοί υπενθυμίζουν ότι η Τουρκία «φρέναρε» από μόνη της την αγορά αυτή, με την προσέγγιση που υπήρξε με τη ρωσική αγορά. Όπως είναι γνωστό, κατέστη μη επιλέξιμη να αποκτήσει αμερικανικά οπλικά συστήματα, μετά την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400.  Αυτό παραβίαζε  το νόμο CAATSA.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ σε σχέση με τους S-400 δεν έχει αλλάξει. Η Τουρκία είναι κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ και έχει προφανώς υποχρεώσεις σε ό,τι αφορά τους στρατιωτικούς της εξοπλισμούς. Την ίδια ώρα, είναι σαφές ότι οι  ΗΠΑ δεν μπορούν να παρακάμψουν και το γεγονός ότι η Άγκυρα βρίσκεται μονίμως σε επιθετική διάταξη απέναντι στην Ελλάδα, επίσης μέλος του ΝΑΤΟ.  Και πως στρέφεται και κατά μιας χώρας, εδάφη της οποίας κατέχει, την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία στην Ουάσινγκτον θεωρούν στρατηγικό εταίρο.