Για τη διαδικασία της ακροαματικής διαδικασίας στο Δικαστήριο, που «αναπόφευκτα οδηγεί σε επανα-θυματοποίηση των ανηλίκων», μου μίλησε η Αναστασία Παπαδοπούλου, τέως πρόεδρος του Συμβουλίου «ΦΩΝΗ» υπεύθυνου για την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών. Πρόσθεσε ότι «όταν αυτή η διαδικασία συνεχίζεται 2, 3 ή και 4 χρόνια μετά το περιστατικό, τότε το θύμα θα ξαναβιώσει το τραύμα του, μέσα από την αντεξέταση από τον δικηγόρο του κατηγορουμένου, που μπορεί να είναι σκληρή, μέχρι και απάνθρωπη μερικές φορές.
Η κυρία Παπαδοπούλου ανέφερε ότι «πριν από 3 χρόνια, η Σχολή Δικαστών μαζί με το Συμβούλιο ΦΩΝΗ, διοργάνωσαν ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο προς Δικαστές, με θέμα «Παιδιά – Ευάλωτοι Μάρτυρες», με επίσημη προσκεκλημένη την έντιμη Δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Σκωτίας, Lady Dorrian η οποία παρουσίασε τις αλλαγές στον χειρισμό ευάλωτων μαρτύρων, στη Σκωτία. Στη Σκωτία λοιπόν, οπτικογραφείται η μαρτυρία του παιδιού θύματος όπως και στην Κύπρο, αλλά επιπρόσθετα, με οδηγίες του Δικαστηρίου, η αντεξέταση επίσης οπτικογραφείται, λίγες βδομάδες ή μήνες μετά την καταγγελία και τη διερεύνηση της υπόθεσης από την Αστυνομία. Ο δικηγόρος του κατηγορούμενου, αφού μελετήσει όλο το μαρτυρικό υλικό, υποβάλλει στο Δικαστήριο την προτεινόμενη αντεξέταση του θύματος και ακολούθως ένας ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας, θέτει τις ερωτήσεις στο παιδί, με γλώσσα κατανοητή σε αυτό. Όταν η διαδικασία αυτή τελειώσει, θα παρουσιαστεί ολόκληρη, οπτικογραφημένα κατά την ακροαματική διαδικασία, όποτε και εάν αυτή πραγματοποιηθεί.
Με αυτό τον τρόπο, το παιδί-θύμα, τελειώνει με όλες τις νομικές διαδικασίες εντός λίγων εβδομάδων ή μηνών από την καταγγελία και μπορεί πλέον να συγκεντρωθεί απόλυτα, στη θεραπεία του από το τραύμα. Τόσο οι Δικαστές που παρευρέθηκαν στο σεμινάριο, όσο και η Νομική Υπηρεσία, είχαν εκφράσει την πρόθεση τους να εισαγάγουν παρόμοιο σύστημα και στην Κύπρο. Είναι η άποψη μου ότι η εισαγωγή παρόμοιας διαδικασίας στην Κύπρο, θα ήταν ευεργετική».
Προσθέτω εδώ, την παρατήρηση της κλινικής ψυχολόγου Παντελίτσας Νικολάου, συντονίστριας στο κέντρο «ΝΗΜΑ», που παρέχει ψυχολογική στήριξη και θεραπεία σε ενήλικα άτομα που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση στην παιδική τους ηλικία, ότι «είναι δύσκολο για τα άτομα να αφήσουν το παρελθόν, στο παρελθόν». Εξήγησε ότι ακόμα και ένας ενήλικας, που βίωσε ψυχικό τραύμα και βρίσκεται στο Δικαστήριο εξαιτίας του τραύματος αυτού, πιθανόν να νιώσει την πληγή του να ανοίγει ξανά, γιατί μπορεί η πληγή, να μην έχει καν κλείσει, μέσα στα χρόνια που πέρασαν. «Μπορεί να μπήκε προσωρινά ένα τσιρότο/επίδεσμος…», όπως είπε παραστατικά.