Η εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και η υιοθέτηση της ηλεκτρονικής υπογραφής θα μειώσει τη δημιουργία, υποβολή και διαχείριση φυσικών εγγράφων

Η υλοποίηση μας ενιαίας πλατφόρμας διαχείρισης δεδομένων θα βελτιώσει την αλληλεπίδραση μεταξύ του προσωπικού και των διαφόρων Τμημάτων του κράτους

Είναι λογικό κάθε σχηματισμός μιας νέας κυβέρνησης να επιφέρει και ένα αίσθημα αλλαγής, μια νέα προτεραιοποίηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα και παράλληλα ιεράρχηση των δράσεων και προγραμμάτων που θα επιφέρουν την βελτίωση του υφιστάμενου περιβάλλοντος αγοράς και του βιοτικού επιπέδου των πολιτών που ζουν σε αυτή.

Εκπροσωπώντας την Iron Mountain στην Κύπρο, μια εταιρεία με παγκόσμια παρουσία, που δραστηριοποιείται στον τομέα παροχής υπηρεσιών Φύλαξης και Διαχείρισης πληροφοριών αλλά και λύσεων Ψηφιακού Μετασχηματισμού (είτε με σάρωση εγγράφων και δημιουργίας ηλεκτρονικού αρχείου, είτε με σχεδιασμό και υλοποίηση λύσεων εφαρμογής ηλεκτρονικών ροών εργασίας κ.ά.) σε οργανισμούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η βασική εισήγηση η οποία θα έθετα προς τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι η επιτάχυνση εφαρμογής του πλήρους Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός έργων ψηφιακού μετασχηματισμού στον δημόσιο τομέα θα ωφελέσει στον εκσυγχρονισμό του αλλά και στην δημιουργία νέων αποδοτικότερων καναλιών αλληλεπίδρασης με τους πολίτες και την αγορά. Τα τελευταία χρόνια είχαμε εστιάσει στο ανθρώπινο δυναμικό και τις διαδικασίες ωστόσο είμαστε σε μια περίοδο όπου η εξοικίωση της πλειοψηφίας των εργαζομένων στη χρήση εφαρμογών και συστημάτων είναι αρκετά βελτιωμένη. Ικανό και αξιόλογο προσωπικό υπάρχει, ωστόσο δεν του παρέχονται τα κατάλληλα εργαλεία για να γίνει ευέλικτο και γρήγορο στην εκτέλεση των καθηκόντων του.

Η εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και η υιοθέτηση της ηλεκτρονικής υπογραφής θα μειώσει τη δημιουργία, υποβολή και διαχείριση φυσικών εγγράφων κάτι που συνεπάγεται ότι θα επιφέρει μια ορθότερη διαχείριση, αξιοποίηση και προστασία των ηλεκτρονικών πληροφοριών/δεδομένων που θα διατηρούνται εντός συστημάτων. Η υλοποίηση μας ενιαίας πλατφόρμας διαχείρισης δεδομένων με εύκολη πρόσβαση στους εξουσιοδοτημένους χρήστες για αναζήτηση και εντοπισμό στοιχείων, που απαιτούνται για την διεκπεραίωση μιας εργασίας, θα βελτιώσει την αλληλεπίδραση μεταξύ του προσωπικού και των διαφόρων Τμημάτων του κράτους.

Παράλληλα απαιτείται η ψηφιοποίηση όλου του φυσικού ιστορικού αρχείου που σήμερα διαχειρίζεται από το κάθε Τμήμα/Υπηρεσία/Υπουργείο και καθορισμού διαδικασιών παραλαβής του νεοπαραγόμενου αρχείου που είτε θα είναι εκ τη γενέση του ηλεκτρονικό, είτε θα υπάρχουν οι κατάλληλοι μηχανισμοί μετατροπής του άμεσα σε ηλεκτρονικό για να δημιουργήσουμε πιο γρήγορα την κουλτούρα που απαιτείται για απεμπλοκή μας από τα φυσικά έγγραφα και την μετάβαση μας στη ψηφιακή διαχείριση.

Όλα τα πιο πάνω θα επιφέρουν πολλαπλά οφέλη και στην λειτουργία της Δημόσιας Υπηρεσίας αλλά και σε όσους εμπλεκονται μαζί της είτε αυτοί είναι πολίτες, είτε εταιρείες. Το αίσθημα της γραφειοκρατίας που υπάρχει σήμερα θα εξαλειφθεί και θα μπορέσουμε να γίνουμε πιο προσιτοί και ανταγωνιστικοί σε ένα ευέλικτο και σύχρονο κράτος.  

Στην προσπάθεια αυτή σύμμαχος αποτελεί το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που έχουμε ήδη στα χέρια μας και χρειάζεται ο σωστός προγραμματισμός υλοποίησης του. Επίσης, καλό παράδειγμα θα πρέπει να είναι η στρατηγική υλοποίησης μεγάλων έργων Ψηφιοποίησης σε βάθος τριετίας στην Ελλάδα, που σε σύντομο χρονικό διάστημα έχει προκηρύξει τεράστια έργα ψηφιοποίησης των σημαντικότερων Υπηρεσιών του κράτους (Ψηφιοποίηση Δικαστηριακών υποθέσεων, των φακέλων ασθενών, του ιστορικού αρχείου των Υποθηκοφυλακίων κ.ά.) με στόχο την αξιοποίηση των κονδυλίων του Σχεδίου Ανάκαμψης αλλά και της δημιουργίας μιας ανταγωνιστικής οικονομίας που στην εποχή που ζούμε είναι ζωτικής σημασίας για την κάθε χώρα.

Κλείνοντας, θεωρώ ότι τελευταία χρόνια έχουν θεμελιωθεί οι βάσεις μέσω των πολιτικών του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής οι οποίες ευνοούν την περαιτέρω ψηφιοποίηση των Υπηρεσιών του Δημοσίου ωστόσο έχουμε προχωρήσει πολύ εργά στην εξαγγελία των έργων που θα τον επισπεύσουν. Επομένως χρειάζεται οπωσδήποτε η πολιτική βούληση και στρατηγική που να υποβοηθά την υλοποίηση της το ταχύτερο προς όφελος του κράτους και των πολιτών του. Για αυτό το λόγο θέτω ως μία από τις κύριες προτεραιότητες προς τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας τον πλήρη Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Δημόσιου Τομέα.

*Multi-country managing director, leading Bulgaria, Cyprus, Greece, Iron Mountain