«Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που ενδείκνυται να αντιμετωπιστεί άμεσα από τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι το εργατικό»

«Σημαντικός παράγοντας για την αύξηση της οικονομίας και την μείωση του πληθωρισμού είναι η ενεργειακή μετάβαση, που χρειάζεται την άμεση στήριξη του Προέδρου»

Η μεγαλύτερη κρίση της εποχής μας και το πιο σημαντικό θέμα που πρέπει αμέσως να αντιμετωπίσει ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι το εργατικό. Όλες οι βιομηχανίες, όπως η τουριστική και η κατασκευαστική, αντιμετωπίζουν σοβαρότατη έλλειψη εργατικού προσωπικού. Υπήρξαν διάφορες συζητήσεις και προτάσεις για την αξιοποίηση ξένου εργατικού προσωπικού από τρίτες χώρες εκτός ΕΕ οι οποίες δυστυχώς, μέχρι και σήμερα, δεν καρποφόρησαν ή οδήγησαν κάπου.

Είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας μας, και αφορά όλο το φάσμα του εργατικού δυναμικού από εργάτες μέχρι και επιστημονικό προσωπικό, όπως μηχανικοί, επαγγελματίες τεχνολογίας και άλλο εξειδικευμένο προσωπικό.

Εν μέσω αυτής της τραγικής έλλειψης εργατικού δυναμικού αντί να συζητάμε για το πώς θα εισάγουμε από τρίτες χώρες, οι συντεχνίες επιμένουν σε αναχρονιστικές πολιτικές όπως η ΑΤΑ. Θεωρούμε ότι ο νέος Πρόεδρος θα πρέπει να απορρίψει την ολική επαναφορά της ΑΤΑ. Επιπρόσθετα χρειάζεται να δοθεί έμφαση στο re-skilling, δηλαδή εργατικό προσωπικό που βρίσκεται σε  τομείς με μειωμένες θέσεις εργασίας, να έχει την ευκαιρία (επανε) εκπαίδευσης μέσω κρατικών προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης για εργοδότηση σε τομείς που το έχουν ανάγκη.

H ακρίβεια και ο πληθωρισμός, με τις γνωστές συνέπειες τους, φέρνουν αβεβαιότητα στο επιχειρείν και αύξηση του κόστους ζωής των νοικοκυριών. Είναι ένα θέμα που βασανίζει όλη την οικονομία και ο μόνος τρόπος επίλυσης είναι η έμφαση και η στήριξη του τομέα παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών, όπως π.χ. η γεωργία, η μεταποίηση, οι κατασκευές κτλ..

Σημαντικός παράγοντας για την αύξηση της οικονομίας και την μείωση του πληθωρισμού είναι η ενεργειακή μετάβαση. Δυστυχώς μετά από 20 χρόνια η Κύπρος ακόμα να καταφέρει να εισάγει φυσικό αέριο, να ελευθεροποιήσει την αγορά ηλεκτρισμού και να επεκταθεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εισήγηση μας είναι ο νέος πρόεδρος να στηρίξει και τους τρείς προαναφερθέντες πυλώνες άμεσα.

Το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου και οικονομική ανάπτυξη οφειλόταν κυρίως σε προσέλκυσή ξένων επενδυτών και εταιρειών για headquartering. 

Εισήγηση μας είναι ο νέος Πρόεδρος να ενισχύσει και να στηρίξει την προσπάθεια που γίνεται στον συγκεκριμένο τομέα. Η Κύπρος ως χώρα χαμηλής παραγωγής προϊόντων εξαρτάται από την ιδιότητα της να προσφέρει υπηρεσίες και ελκυστικό θεσμικό πλαίσιο για εταιρείες και οργανισμούς οι οποίοι μπορούν να δραστηριοποιούνται από οπουδήποτε, όπως για παράδειγμα ναυτιλιακές, εταιρείες τεχνολογίας, και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Για να πετύχει αυτόν τον στόχο ο νέος Πρόεδρος επιβάλλεται να στοχεύσει σε φορολογική μεταρρύθμιση αλλά και σε υποδομές όπως είναι η παιδεία και η υγεία.

Σαφέστατα, για να μπορεί να λειτουργεί το κράτος ομαλά και γρήγορα απαραίτητο είναι να γίνει εκσυγχρονισμός των δημοσίων και κρατικών υπηρεσιών. Χρειάζεται να γίνει ψηφιοποίηση γραφειοκρατικών υπηρεσιών, όπως το Κτηματολόγιο και η Πολεοδομία, οι οποίες σήμερα έχουν τεράστιο όγκο μη διεκπεραιωμένων υποθέσεων, με αποτέλεσμα να εμποδίζουν την ανάπτυξη και την υλοποίηση των πιο πάνω.

Σημαντικό επίσης είναι να προχωρήσει τάχιστα η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να μπορέσουν οι Δήμοι να εξυπηρετήσουν πιο άμεσα τους δημότες που μπορεί να περιμένουν και χρόνια για την έκδοση μιας άδειας οικοδομής ή μιας τελικής έγκρισης.

Τέλος, η Κύπρος υποφέρει από την μη έγκαιρη απόδοση δικαιοσύνης, καθώς πολλές υποθέσεις μπορεί να πάρουν μέχρι και 15 χρόνια για να δικαστούν.

Αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα και αβεβαιότητα στην οικονομία και στην κοινωνία. Εισηγούμαστε, ο Πρόεδρος να στοχεύσει στο να επανέλθει η εμπιστοσύνη στο νομικό μας σύστημα.

*Διευθυντής ομίλου Cyfield