Με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η Δανία παραβίασε τις υποχρεώσεις της παραλείποντας να λάβει μέτρα ώστε να θέσει τέρμα στη χρήση της ονομασίας «φέτα» για τυριά, τα οποία προορίζονται για εξαγωγή προς τρίτες χώρες. Η απόφαση εκδόθηκε στις 14/7/2022, και την Κομισιόν, στο πλαίσιο της διαδικασίας παραβάσεως της Δανίας, υποστήριξαν τόσο η Ελλάδα, όσο και η Κύπρος.
Μία απόφαση την οποία ανέμενε και η Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία στη γνωμάτευσή της ημερ. 27/5/2022 ξεκαθάρισε ότι κανένα προϊόν δεν μπορεί να φέρει την ονομασία χαλλούμι αν δεν πληροί τις προδιαγραφές της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).
Μάλιστα, στη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας αναφέρονται οι τότε προτάσεις της Γενικής Εισαγγελέως του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) στην υπόθεση της Κομισιόν εναντίον της Δανίας για τη χρήση της ονομασίας φέτα. Προτάσεις που πλέον έγιναν αποφάσεις. Η Νομική Υπηρεσία υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατό στην επικράτεια της Δημοκρατίας να παράγεται προϊόν με διαφορετικές προδιαγραφές, αυτές του ΠΟΠ και αυτές των εμπορικών σημάτων. Πόσο μάλλον δηλαδή οι Κύπριοι τυροκόμοι να παράγουν τυρί, να το ονομάζουν χαλλούμι και να λένε ότι προορίζεται για τρίτες χώρες. Μετά και τα γεγονότα αυτά είναι μονόδρομος για τις αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας να προχωρήσουν πλέον στη διαδικασία απόσυρσης προϊόντων από την κυπριακή αγορά, αλλά και να μπλοκάρουν εξαγωγές προϊόντων που φέρουν παράτυπα την ονομασία χαλλούμι, χωρίς μάλιστα αυτοί που τα παράγουν να έχουν εγγραφεί στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης για την παραγωγή του χαλλουμιού ΠΟΠ.
Η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας ότι το μόνο προϊόν που μπορεί να φέρει την ονομασία χαλλούμι και να διατίθεται εντός και εκτός Κύπρου είναι αυτό που πληροί τις προδιαγραφές της ΠΟΠ, έθεσε οριστικά τέρμα σε όσους πίστευαν ότι θα μπορούν να εξάγουν προϊόντα με βάση το εμπορικό σήμα. Επιπλέον, η Κυπριακή Δημοκρατία έχοντας στη φαρέτρα της τη νίκη για την ελληνική φέτα στο Ευρωδικαστήριο, αναμένουμε να εφαρμόσει τη νομοθεσία χωρίς χρονοτριβή, ανεξάρτητα αν τα βρει σε επιμέρους θέματα με τους εμπλεκόμενους φορείς και προχωρήσει σε αλλαγές που να βοηθήσουν στην παραγωγή μεγαλύτερων ποσοτήτων χαλλουμιού που να καλύπτονται όμως από τους σχετικούς κανονισμούς για την ΠΟΠ.
Η λέξη χαλλούμι καταχωρίστηκε ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης εδώ και έναν χρόνο και άρχισε η παραγωγή του προϊόντος στη βάση των προδιαγραφών που τέθηκαν από την 1η Οκτωβρίου 2021. Στο μεσοδιάστημα και μετά από ατέρμονες συζητήσεις στο Προεδρικό με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, υποβλήθηκε πρόταση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, η οποία δεν επιδεχόταν καμία συζήτηση. Ακόμα όμως και κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις δόθηκε μία τελευταία παράταση. Μετά και το φιάσκο στη Γερμανία, όπου ουσιαστικά οι γερμανικές Αρχές, έκαναν ότι δεν κάνουν στην Κύπρο οι Αρχές, δηλαδή να κατεβάσουν από τα ράφια τα προϊόντα που δεν φέρουν το λογότυπο ΠΟΠ, αναμένουμε πλέον ανάλογη δράση να δούμε και στη χώρα μας.
Άλλωστε, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να παραμείνει στην αγορά χαλλούμι που δεν πληροί όλες τις σχετικές προδιαγραφές της κατοχύρωσης του προϊόντος. Και αν κάποιοι θέλουν να αποφευχθούν τα ρεζιλίκια να κατέβουν από τα ράφια τα προϊόντα που παράχθηκαν παράνομα, ας δώσουν τη δυνατότητα πρώτα στους τυροκόμους να αλλάξουν την ετικέτα του προϊόντος και εκεί που αναφέρεται η λέξη χαλλούμι να αντικατασταθεί με τη λέξη κυπριακό τυρί σχάρας, για να γνωρίζει επιτέλους και ο Κύπριος καταναλωτής τι είδους προϊόντα φτάνουν στο πιάτο του.