Ο Μ. Χριστοφίδης, ενεργός πολίτης, σχολιάζει το ζήτημα που δημιουργήθηκε για τον θεσμό του ανεξάρτητου αξιωματούχου του κράτους.

Άρθρο 116 του Συντάγματος: «Ο Γ. Ελεγκτής ελέγχει πάσαν πληρωμή ή είσπραξιν και πάντα λογαριασμόν κ.λπ. ή αναληφθεισών υπό της Δημοκρατίας ή δια λογαριασμό αυτής υποχρεώσεων κ.λπ.».

Άρθρο 115: «Ο Γ. Ελεγκτής απολύεται καθ’ ον τρόπον οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου».

Στην άσκηση των καθηκόντων του «Έλεγχον αναληφθεισών υπό της Δημοκρατίας ή διά λογαριασμόν αυτής υποχρεώσεων», δυνατόν άθελά του ακροθιγώς ή παραμετρικά να αγγίξει την πολιτική στη γνήσια προσπάθειά του να δώσει έμφαση σε υπό έλεγχο θέμα αλλά όχι για να παρέμβει πολιτικά διότι σίγουρα γνωρίζει ότι τέτοια συμπεριφορά θα τον καθιστούσε μη ανεξάρτητο.

Είναι άδικο η Προεδρία και ο ΚΕ να συνεχίζουν να ασχολούνται με το θέμα του δρόμου στην Πάφο ότι ο Γ. Ελεγκτής υπερέβη τα όρια των προνοιών του Συντάγματος επειδή εξέφρασε την άποψη ότι το έργο δεν ήταν βιώσιμο.

Το Προεδρικό θα έπρεπε απλούστατα να πει «Συμφωνούμε με το ενδιαφέρον του Γ. Ελεγκτή αλλά ανεξαρτήτως κόστους η κυβέρνηση προχωρεί σε έργα για το δημόσιο συμφέρον, την ασφάλεια των πολιτών και την οικονομική εξυπηρέτηση της περιοχής» και το θέμα θα έκλεινε χωρίς να πάρει τις αχρείαστες διαστάσεις που πήρε.

Αντί η κυβέρνηση να αντιδικεί αδίκως με τον Γ. Ελεγκτή θα έπρεπε να στείλει εγκύκλιο σε όλους τους υπουργούς, γ. διευθυντές και άλλους ανώτατους άρχοντες να διευκολύνουν τον Γ. Ελεγκτή και να λαμβάνουν υπόψη τις παρατηρήσεις και εισηγήσεις του ώστε να ενισχυθεί αυτός ο τόσος σημαντικός θεσμός για τη λειτουργία του κράτους.

Ο τωρινός Γ. Ελεγκτής είναι αναμφίβολα κατά παρασάγγας ο καλύτερος Ελεγκτής που υπήρξε από ιδρύσεως της ΚΔ σε σύγκριση με όλους τους προηγούμενους, που ήταν «ιδεώδεις κυβερνητικοί υπάλληλοι» τού «Βρίξε να περάσουμε», τού «Don’t rock the boat» και του «Yes Primeminister».

Μπορώ νομίζω να κρίνω τον Γ. Ελεγκτή αφού έχω διατελέσει σε ανώτατες θέσεις στον ημιδημόσιο τομέα στην Κύπρο και το εξωτερικό και στα Ηνωμένα Έθνη σε θέματα οικονομικά/ λογιστικά/ ελεγκτικά/διοικητικά και άρα κάτι λίγο καταλάβω στο θέμα των αρμοδιοτήτων και καθηκόντων του.

Ο τωρινός Γ. Ελεγκτής είναι ο μόνος που πράγματι κάμνει πολύ σωστά τη δουλειά του, γι’ αυτό αντιδρούν αρκετοί και είναι ο  μόνος που κάμνει «interim audit» (ενδιάμεσο έλεγχο) προτού μεγαλώσει μια ατασθαλία ή κατάχρηση, περιμένοντας μετά το τέλος του χρόνου που θα παραδοθεί η έκθεση στον Πρόεδρο.

Ίσως για ενίσχυση του θεσμού θα έπρεπε να γίνει αλλαγή του Συντάγματος, ώστε η Βουλή να έχει κάποια αρμοδιότητα στον διορισμό του Γ. Ελεγκτή για να είναι πιο, ανεξάρτητος και οι εκθέσεις του να αποτείνονται προς την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής με αντίγραφο στον Πρόεδρο και τους υπουργούς.

Σε αρκετές χώρες της ΕΕ η Βουλή έχει κάποια αρμοδιότητα στην Ελεγκτική Υπηρεσία για να μην εξαρτάται η υπηρεσία από ένα άτομο, όπως ο Πρόεδρος ή ο Πρωθυπουργός της χώρας.

Οι τρεις ανεξάρτητοι αξιωματούχοι Γ. Εισαγγελέας, Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και ο Γ. Ελεγκτής, θα πρέπει να είναι μακράν οποιωνδήποτε σκοπιμοτήτων ή επηρεασμού από οποιονδήποτε ανώτατο άρχοντα του κράτους για να κάμνουν σωστά τη δουλειά τους.

Στην Κύπρο οι εκάστοτε κυβερνώντες συνηθίζουν να ελέγχουν τους πάντες και τα πάντα και τέτοια συμπεριφορά αγγίζει τα όρια της δικτατορίας.

Ο Γ. Ελεγκτής ουδέποτε από τον διορισμό του υπερέβη τα όριά του στην εκτέλεση των καθηκόντων του και ο ΚΕ στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα δεν τα κατάφερε να πείσει κανένα.

Ας ελπίσουμε ότι ο Γ. Ελεγκτής θα αφεθεί απερίσπαστος στο σημαντικότατο έργο που επιτελεί και να δοθεί τέλος στις σοφιστείες του ΑΚΕΛ για «συνέδριο» και «πράσινα άλογα» και είναι ευχάριστο που κατάλαβε το λάθος του και προσπάθησε να το διορθώσει με παρεμβάσεις του Γενικού του Γραμματέα και του Στέφανου Στεφάνου από τηλεοράσεως. Αυτό είναι είδος mea culpa του ΑΚΕΛ στο θέμα.

Αυτή είναι η Κύπρος.