Σε μία πολύ σοβαρή καταγγελία για ιατρική αμέλεια προχώρησε η οικογένεια ασθενούς με καρδιολογικά προβλήματα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με τον ισχυρισμό της οικογένειας, ο ασθενής, ο οποίος έχει ιστορικό τριών καρδιακών επεισοδίων, μετέβη στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας με οξύ πόνο στο στήθος, ωστόσο δεν έτυχε σωστής αξιολόγησης και στάληκε στο σπίτι. Δύο μέρες μετά ο ίδιος ασθενής υποβλήθηκε εσπευσμένα σε καθετηριασμό λόγω κλειστής αρτηρίας, παραμένοντας στην Εντατική για πέντε ημέρες, ενώ λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του υποβλήθηκε και σε δεύτερο καθετηριασμό. Το περιστατικό διερευνάται από τον ΟΚΥπΥ.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η καταγγέλλουσα στο philenews, τα γεγονότα έλαβαν χώρα την προηγούμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 11 Οκτωβρίου, όταν ο σύζυγός της μετέβη εκτάκτως στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας με έντονο πόνο στο στέρνο.

Σύμφωνα πάντα με τον ισχυρισμό της συζύγου του ασθενούς, κατά την επίσκεψή τους στο ΤΑΕΠ μετέφεραν μαζί τους τον ιατρικό φάκελο του ασθενούς και έθεσαν υπόψη των επί καθήκοντι ιατρών το ιστορικό του ασθενούς, ότι δηλαδή είχε υποστεί τρία καρδιακά επεισόδια τα προηγούμενα χρόνια.  Όπως υποστηρίζει η οικογένεια, κατά την εξέταση του ασθενούς αναφέρθηκε στο προσωπικό ότι τον ίδιο πόνο αισθανόταν και κατά τη διάρκεια των προηγούμενων καρδιακών επεισοδίων. Εντούτοις, σύμφωνα με την ίδια, μετά από εξέταση της οποίας έτυχε ο σύζυγός της, κρίθηκε ότι η κατάστασή του δεν ήταν σοβαρή και ο πόνος που αντιμετώπιζε οφειλόταν στο στομάχι. Ως εκ τούτου ο ασθενής αποδεσμεύτηκε και γύρισε στο σπίτι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αφήνουν καθηγητές Ιατρικής σε αχρησία

Μετά από δύο μέρες, σύμφωνα πάντα με την καταγγέλλουσα, ο σύζυγός της είχε αφόρητους πόνους, με αποτέλεσμα να κληθεί εσπευσμένα ασθενοφόρο για μεταφορά του στο νοσοκομείο. Ο επί καθήκοντι καρδιολόγος διέγνωσε κλειστή αρτηρία και λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης του χρειάστηκε να μεταβεί εσπευσμένα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου υποβλήθηκε σε καθετηριασμό. Ακολούθως ο ασθενής παρέμεινε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και την προηγούμενη Δευτέρα (18 Οκτωβρίου), δηλαδή πέντε μέρες αργότερα, χρειάστηκε να διενεργηθεί και δεύτερος καθετηριασμός, λόγω ενυπάρχοντος προβλήματος.

Σημειώνεται ότι για το περιστατικό έχει αποσταλεί σχετική επιστολή από την κόρη του ασθενούς προς τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη με την οποία επικοινώνησε το philenews. Κατόπιν ενημέρωσης ότι το ζήτημα τέθηκε ενώπιον του ΟΚΥπΥ, ως αρμόδια Αρχή, επικοινωνήσαμε με τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπο Χαριλάου, ο οποίος περιορίστηκε να πει ότι το θέμα τυγχάνει διερεύνησης.

Η σύζυγός του ασθενούς θέλησε πάντως να ευχαριστήσει το προσωπικό του ασθενοφόρου, που έσπευσε αμέσως στο κάλεσμά της, καθώς και το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος. Ωστόσο, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της για τον αρχικό χειρισμό του ζητήματος στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, θέτοντας επιτακτικά το ερώτημα «πώς γίνεται δύο μόλις μέρες μετά την αρχική διάγνωση, να εντοπιστεί το σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα, που αντιμετώπιζε ο άνδρας της, ενώ όταν πρωτοπήγε στο νοσοκομείο τον έστειλαν στο σπίτι, χωρίς να εντοπίσουν οτιδήποτε».

Η σύζυγος του ασθενούς υποστήριξε επίσης ότι ο λόγος που την ώθησε στο να προβεί σε καταγγελία είναι για να υπάρξει η αναγκαία ευαισθητοποίηση, προκειμένου στο μέλλον να μην τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές λόγω ιατρικής αμέλειας.