Δεν θα ξεχάσω τις κατάρες καταστηματαρχών των οδών Λήδρας και Ονασαγόρου στον πρώην δήμαρχο Λέλλο Δημητριάδη, ο οποίος έλαβε την ιστορική απόφαση να πεζοδρομοποιήσει τους δύο δρόμους. Οι επηρεαζόμενοι φώναζαν και ισχυρίζονταν ότι κινδύνευαν να κατεβάσουν τα ρολά των καταστημάτων τους, να βάλουν λουκέτο. Και όντως πολλοί έκλεισαν αν και θα έκλειναν έτσι κι αλλιώς, αν αναλογιστεί κανείς ότι πολλά καταστήματα πουλούσαν «τόπια» υφάσματα, σε μια εποχή που τα εργοστάσια εξαφάνισαν τις ράφτρες και τους ράφτες.
Άλλες χρήσεις είχαν ημερομηνία λήξεως και όταν αργότερα λειτούργησαν τα περιφερειακά εμπορικά κέντρα για να εξυπηρετηθούν περισσότερο οι επιχειρηματικές δραστηριότητες μεμονωμένων ατόμων παρά οι ανάγκες των χιλιάδων καταναλωτών, φάνηκε πιο καθαρά πως η εντός των τειχών πόλη δεν θα μπορούσε να ανταγωνιστεί το τσουνάμι της αποκέντρωσης των πάντων. Ναι, πολλά καταστήματα έκλεισαν, πολλά άλλα άλλαξαν χρήση, αλλά η περιοχή επιβίωσε, με σχεδόν όλα τα δεδομένα εναντίον της, διότι είχε αυτό που δεν είχαν όλες οι νέες εμπορικές περιοχές. Διέθετε τη γραφικότητα και την ομορφιά της εντός των τειχών πόλης. Άλλωστε, και η Μακαρίου και άλλοι εμπορικοί δρόμοι οι οποίοι δεν είχαν πεζοδρομοποιηθεί (όπως οι οδοί Λήδρας-Ονασαγόρου) γνώρισαν περιόδους εγκατάλειψης και μείωσης της εμπορικότητάς τους. Ακόμη και σήμερα, κάποιοι αντιμετωπίζουν υποτιμητικά την αλλαγή χρήσης των καταστημάτων και την αύξηση των εστιατορίων, των καφενείων, των καφετεριών και άλλων συναφών επιχειρήσεων, οι οποίες, όμως, έφεραν κόσμο στο κέντρο.
Μαζί με αυτά και η αναφορά ότι η παλιά πόλη παραδόθηκε στους ξένους. Μπορεί στο ιστορικό κέντρο να μένουν όντως αρκετοί ξένοι αλλά οι αλλοδαποί δεν «φύτρωσαν» σήμερα στην πόλη. Το έτος 2005 στην παλιά πόλη της Λευκωσίας μόνο το 45% των κατοίκων ήταν Ελληνοκύπριοι των οποίων η ηλικία κυμαινόταν στα 60 χρόνια. Από αυτούς, ποσοστό 78% δήλωναν ότι διέμεναν στην περιοχή από επιλογή και όχι εξ ανάγκης, κάτι το οποίο έδειχνε και την αγάπη τους στην πόλη τους παρ’ όλες τις αδυναμίες της.
Οι αλλοδαποί άρχισαν να συγκεντρώνονται στην εντός των τειχών πόλη μετά την τουρκική εισβολή, όταν την εγκατέλειψαν πολλοί κάτοικοι της για λόγους ασφάλειας. Σχεδόν τα μισά από τα περίπου 1.700 σπίτια που υπήρχαν, αντιμετώπιζαν προϊόντος του χρόνου, προβλήματα λόγω της εγκατάλειψης ή και της απουσίας συντήρησης. Τα ενοίκια μειώθηκαν και έτσι οι αλλοδαποί που δούλευαν για ένα κομμάτι ψωμί, βρήκαν στέγη εκεί που πολλοί Ελληνοκύπριοι δεν θα μπορούσαν ούτε κατά διάνοια να κατοικήσουν. Είναι χαρακτηριστικό, πως όπως δήλωσε ενώπιον της Βουλής η πρώην δήμαρχος Ελένη Μαύρου, από έρευνα που διενεργήθηκε το 2004, ποσοστό 10% των χώρων στους οποίους διέμεναν αλλοδαποί (κυρίως καταστήματα) δεν διέθεταν καν τουαλέτα.
Συνολικά η κατάσταση 800 οικοδομών από τις 1.700 που βρίσκονται στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας κρινόταν καλή ως πολύ κακή, σύμφωνα με όσα ανέφερε το 2004, ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών η κ. Ελένη Μαύρου. Μιλώντας κατά τη διάρκεια συζήτησης με θέμα τα προβλήματα της εντός των τειχών πόλης η κ. Μαύρου, τότε δήμαρχος της πρωτεύουσας, ανέφερε επίσης πως όταν διεξήχθη έρευνα το 2004 οι Κύπριοι κάτοικοι της παλιάς πόλης περιορίζονταν στο 45% και η ηλικία τους κυμαινόταν στα 60 χρόνια. Οι νέοι κάτω των 18 ετών περιορίζονται στο 15%.
Σχετικά πρόσφατα γνωστοποιήθηκε μέσω του «Φ» η πρόθεση της κυβέρνησης για μεταστέγαση την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου στο σχολείο Φανερωμένης, το οποίο ανήκει στην Εκκλησία της Κύπρου. Παρά τις αρχικές αντιδράσεις στην προοπτική μετακίνησης των μαθητών του σχολείου (οι οποίοι σχεδόν στο σύνολο τους είναι αλλοδαποί) και μετά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν για μεταφορά των μαθητών με λεωφορείο στο νέο τους σχολείο, φαίνεται πως οι αντιδράσεις μειώθηκαν στο ελάχιστο.
Η μεταστέγαση της Αρχιτεκτονικής Σχολής από μόνη της δεν θα λύσει ως διά μαγείας το πρόβλημα της παλιάς πόλης αλλά δημιουργούνται ελπίδες ότι θα αποτελέσει την αρχή καθόδου νέων ανθρώπων στην πόλη (κυρίως φοιτητών) οι οποίοι θα διαμένουν σε εστίες της Αρχιεπισκοπής είτε του δήμου. Αυτό με τη σειρά του θα αποτελέσει πρόκληση για ιδιοκτήτες/επιχειρηματίες να δημιουργήσουν είτε τις δικές τους εστίες είτε επιχειρήσεις οι οποίες θα εξυπηρετούν τους φοιτητές.
ΥΠΟΙΚ: Πυλώνας αναγέννησης του ιστορικού κέντρου
Ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος γνωρίζει την πόλη στην οποίαν γεννήθηκε και διαμένει, υποδεικνύει πως η μεταφορά της Αρχιτεκτονικής Σχολής στο σχολείο Φανερωμένης υλοποιείται στο πλαίσιο του υπό εξέλιξη ευρύτερου σχεδιασμού για ανάπλαση και αναζωογόνηση του ιστορικού κέντρου της Λευκωσίας. Ο ίδιος θεωρεί πως η μεταστέγαση σε ένα κτήριο σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό και την εκπαίδευση θα αποτελέσει πυλώνα πολιτιστικής αναγέννησης του ίδιου ιστορικού κέντρου.
Παράλληλα με τη μεταστέγαση της Αρχιτεκτονικής, θα προωθηθούν και οι ακόλουθες ενέργειες:
i) Αναβάθμιση, εκσυγχρονισμός και αναγέννηση των γειτονικών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπως το Παγκύπριο Γυμνάσιο, τα Δημοτικά Σχολεία Αγίου Αντωνίου, Αγίου Κασιανού και Ελενείου. Συγκεκριμένες δράσεις έχουν ήδη εξαγγελθεί.
ii) Δημιουργία φοιτητικών εστιών, μέσα από αξιοποίηση γερασμένων, εγκαταλειμμένων ή/και αξιόλογων κτιρίων που βρίσκονται στην εντός των τειχών περιοχή.
iii) Σχέδια κινήτρων προς ιδιώτες για αξιοποίηση διατηρητέων και άλλων κτηρίων για μετατροπή τους σε φοιτητικές εστίες.
iv) Παροχή πολεοδομικών και άλλων κινήτρων για επιδιορθώσεις, αποκαταστάσεις, ανακατασκευές κτηρίων και χαλαρώσεις για ανακαίνιση κτηρίων στην περιοχή.
v) Σχέδια κινήτρων για εργοδότηση ανέργων σε επιχειρήσεις στην εντός των τειχών πόλη καθώς και για δραστηριοποίηση επιχειρήσεων ή/ και αναβάθμιση υποδομών.
vi) Ανάπλαση της Λαϊκής Γειτονιάς
vii) Κυκλοφοριακή σύνδεση της εντός των τειχών πόλης με Πανεπιστημιακές σχολές.
viii) Ολοκλήρωση έργων υποδομής του Κέντρου της Λευκωσίας
Ο ευρύτερος σχεδιασμός περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον υπουργό, και ουσιαστικές αναβαθμίσεις των προγραμμάτων και των υποδομών των σχολείων του ιστορικού κέντρου της Λευκωσίας, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται αποτελεσματικότερα στις ανάγκες των παιδιών παρά του τι ισχύει σήμερα.
Προς αυτή την κατεύθυνση, ανάμεσα σε άλλα, προωθούνται:
-Ανέγερση αίθουσας πολλαπλής χρήσης στο Παγκύπριο Γυμνάσιο
-Ένταξη στο πρόγραμμα αναζωογόνησης του ιστορικού κέντρου Λευκωσίας, της Σεβερείου Βιβλιοθήκης, του Μουσείου Παγκύπριου Γυμνασίου και του Πουρούλειου Κέντρου Διαδραστικής Μάθησης
-Απαλλοτρίωση ακινήτων τουρκοκυπριακής ιδιοκτησίας που γειτνιάζουν με τα Μουσεία για την επέκτασή τους
-Λειτουργία Ενιαίου Ολοήμερου Σχολείου στο Δημοτικό Σχολείο Αντωνίου
-Γενική συντήρηση διατηρητέου κτηρίου
-Επέκταση νέου κτηρίου με κατασκευή 8 νέων αιθουσών
-Βελτίωση της αίθουσας οικοκυρικών
-Κατασκευή νέας αίθουσας σίτισης
-Λειτουργία Προαιρετικού Ολοήμερου Σχολείου στο Ελένειο
-Γενική συντήρηση διατηρητέου κτηρίου
-Αναβάθμιση του νέου κτηρίου
-Γενική κτηριακή αναβάθμιση και αναπαλαίωση διατηρητέου κτηρίου (κατοικία) του Σχολείου Αγίου Κασιανού
Όσον αφορά τις φοιτητικές εστίες, ο υπουργός αναφέρει πως σε πρώτη φάση θα δημιουργηθούν 500 κλίνες.
Σχετικά με τα κίνητρα που θα παραχωρηθούν, ο κ. Πετρίδης αναφέρει ότι σε αυτά εμπίπτουν τόσο πολεοδομικά όσο και οικονομικά κίνητρα τα οποία θα μπορούν να αξιοποιηθούν από όλους. Σε αυτά περιλαμβάνεται και σειρά σχεδίων κινήτρων που αφορούν Σχέδιο Στήριξης της Απασχόλησης Ανέργων σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εντός των τειχών περιοχή, Σχέδιο Χορηγίας προς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ήδη στην εντός των τειχών περιοχή και επιθυμούν να προβούν σε ανακαινίσεις/επεκτάσεις αλλά και νέες επιχειρήσεις που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν. Και τέλος, Σχέδιο Χορηγίας σε ιδιώτες που θα καλύπτεται μέρος του κόστους ανέγερσης φοιτητικών εστιών, με την απαραίτητη προϋπόθεση της διάθεσης τους με προσιτό ενοίκιο αλλά και εισοδηματικά κριτήρια.
Θα καταβληθεί επίσης προσπάθεια προσέλκυσης νέων ζευγαριών για σκοπούς εγκατάστασης στην πόλη. Στο πλαίσιο αυτό διεξάγεται συζήτηση με τον ΚΟΑΓ για ενδεχόμενη συμμετοχή του στο πρόγραμμα μέσω των σχεδίων που προσφέρει για προσιτό ενοίκιο και στέγαση νέων ζευγαριών. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, ο ΚΟΑΓ είναι θετικός και μελετά το θέμα.
Στήριξη- διατήρηση- αναβάθμιση
Ο Δήμος Λευκωσίας, με τον οποίον επικοινωνήσαμε, μας ενημέρωσε πως η στρατηγική του για την εντός των τειχών πόλη επικεντρώνεται στα ακόλουθα:
>>>Στήριξη και προώθηση του πολιτισμού και ανάπτυξη της πολιτιστικής υποδομής.
>>>Διατήρηση και ανάδειξη της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και του ιδιαίτερου χαρακτήρα της περιοχής, είτε με ολοκληρωτικές αποκαταστάσεις κτηρίων είτε με συντήρηση και αποκατάσταση όψεων οικοδομών.
>>>Αναβάθμιση των υποδομών της περιοχής (υπογειοποίηση δικτύων και υπηρεσιών κοινής ωφελείας, αναβάθμιση του συστήματος συλλογής ομβρίων υδάτων, εγκατάσταση νέου οδικού φωτισμού και αστικού εξοπλισμού).
Δεν μένουν έως εδώ οι τοπικοί άρχοντες της Λευκωσίας. Καλύπτουν με τις στοχεύσεις τους και την:
-Προαγωγή της επιχειρηματικότητας και της επιχειρηματικής καινοτομίας.
– Προσέλκυση νέων χρήσεων όπως κέντρα έρευνας, τριτοβάθμια ιδρύματα (εκτός κέντρων αναψυχής).
-Ενίσχυση των υποδομών για κοινωνικές υπηρεσίες.
Έργα που υλοποιήθηκαν πρόσφατα
Με στόχο την επίτευξη των πιο πάνω, ο δήμος τα τελευταία χρόνια υλοποίησε και τα ακόλουθα έργα:
• Το νέο Δημαρχείο, το οποίο, σύμφωνα με τον δήμο, έφερε ζωή στην περιοχή.
• Αναβάθμιση της περιοχής Ταχτ -Ελ-Καλέ (περιελάμβανε ανάπλαση 45 προσόψεων οικοδομών, δρόμων, πεζοδρομίων).
• Ανάπλαση μεγάλου αριθμού οδών (αφορούσε στην πλατεία Δημαρχίας και τις οδούς: Τεμπών, Επτανήσου, Μάνης, Τρίτωνος, Τεθλασμένης, Τάλου, Αποστόλου Βαρνάβα, Παλιάς Ηλεκτρικής, Διογένους, Διονύσου, Ληδηνίς, Αλκιβιάδους, Δημαρχίας, Σούτσου, Ατταλείας, Ισαάκιου Κομνηνού, Πειραιώς).
• Ανάπλαση πλατείας Σολωμού.
• Ανάπλαση των οδών Ερμού και Κωστάκη Παντελίδη.
• Ολοκληρώθηκε η συντήρηση της Πύλης Πάφου.
• Αναβάθμιση του Δυτικού Τμήματος της παλιάς πόλης (αφορούσε στις οδούς Αγίου Μάρωνα, Γρανικού, Μεγάλου Αλεξάνδρου, Αρτέμιδος, Πυγμαλίωνος, Βουλγαροκτόνου, Περικλέους, Παλαιών Πατρών Γερμανού, Αλέξη Κομνηνού, τμήματος της οδού Ρηγαίνης, περιοχή της Πύλης Πάφου και της οδού Πάφου).
• Φωτισμός ενετικού τείχους της Λευκωσίας κ.ά.
Εξάλλου, πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναβάθμισης της οδού Ρηγαίνης η οποία πλέον διαθέτει πλατιά και προσβάσιμα για όλους πεζοδρόμια. Ολοκληρώθηκε επίσης και φωτίστηκε το αρχαιολογικό πάρκο που εφάπτεται του νέου Δημαρχείου.
Ακόμη πιο σημαντική θεωρεί ο δήμος την προοπτική στην περιοχή, με τη δημιουργία ευκαιριών σε νέους και δημιουργικούς ανθρώπους, με τη στέγαση και λειτουργία του Κέντρου Έρευνας CYENS στη ΣΤΟΑ (το κτήριο ανακαινίστηκε πρόσφατα από τον δήμο) και αργότερα στην αγορά του παλαιού Δημαρχείου (αυτό το διάστημα διενεργούνται εργασίες πλήρης ανακαίνισης του κτηρίου) και τη δημιουργία της Συνοικίας Δημιουργικών Επιχειρήσεων.
Διαχρονικές δράσεις της Τοπικής Αρχής
Ο Δήμος της Λευκωσίας υποδεικνύει πως διαχρονικά προχώρησε σε πολιτιστικές υποδομές, όπως:
-Το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών έκανε την αρχή στο κτήριο της Παλιάς Ηλεκτρικής, η αποκατάσταση του οποίου τιμήθηκε από τη Europa Nostra το 1994.
-Τα τελευταία χρόνια ο δήμος εμπλούτισε τη λειτουργία του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών με το Θέατρο Πόλης, παραχώρησε κτήριο στην οδό Αμμοχώστου για δημιουργία του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή και πρόσφατα προχώρησε στην αγορά του κτηρίου που στεγάζει το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας Κώστα και Ρίτας Σεβέρη ώστε να διασφαλιστεί η ανάδειξη και δυνατότητα πρόσβασης στο κοινό της αξιόλογης συλλογής του Κέντρου.
Ολοκληρώθηκε επίσης η α’ φάση του έργου που αφορά στην αναβάθμιση του κτιστού περιβάλλοντος της συνοικίας δημιουργικών επιχειρήσεων (περιελάμβανε τη συντήρηση και αποκατάσταση των όψεων 51 οικοδομών και την ανάπλαση τμήματος των οδών Τρικούπη και Αισχύλου κοντά στην Πράσινη Γραμμή), (ένας από τους στόχους της παρέμβασης αυτής του δήμου ήταν η συντήρηση/αποκατάσταση του εσωτερικού των υποστατικών από τους ιδιοκτήτες ώστε οι οικοδομές να αξιοποιηθούν. Αρκετοί ιδιοκτήτες όντως άρχισαν να συντηρούν τις οικοδομές τους).
>>Bελτιωτικά έργα και αναπλάσεις
Όσον αφορά στα υπό εκτέλεση έργα, ο δήμος αναφέρεται στις εργασίες αναβάθμισης της οδού Βουλγαροκτόνου, τα βελτιωτικά έργα που διεξάγονται σε τμήμα της περιοχής του Δημαρχείου (πεζόδρομος της οδού Επτανήσου).
Σύμφωνα πάντα με τον δήμο, με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται επίσης οι εργασίες συντήρησης τμήματος της Λαϊκής Γειτονιάς, καθώς και οι εργασίες για τη σύνδεση του τμήματος της τάφρου -μεταξύ των προμαχώνων Νταβίλα και Κωστάντζα- με νέα διάνοιξη περάσματος κάτω από την πλατεία Δώρου Λοΐζου (γέφυρα Κάνιγγος) για πεζούς και ποδήλατα (στόχος του έργου είναι η αποκατάσταση της συνέχειας της τάφρου σε έναν ενιαίο δακτύλιο που θα περιβάλλει το τείχος και θα επιτρέπει τη συνεχή διακίνηση πεζών και ποδηλάτων, βελτιώνοντας την προσβασιμότητα και αυξάνοντας την ελκυστικότητα και επισκεψιμότητα του περιβάλλοντα χώρου του μνημείου).
Στα έργα που προγραμματίζονται, ο δήμος κατατάσσει και τα ακόλουθα:
-H ανάπλαση της ιστορικής εμπορικής οδού Τρικούπη (η προσφορά θα προκηρυχθεί τους επόμενους 2 με 3 μήνες)
-Ο εξωραϊσμός των όψεων κτηρίων στις οδούς Ρηγαίνης – Βουλγαροκτόνου (ο δήμος βρίσκεται στη διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών).
-Η αποκατάσταση του κτηρίου πρώην ΕΚΑΤΕ, του κτηρίου πρώην Δημοτικών Λουτρών και του κτηρίου του Δημαρχείου στον προμαχώνα Νταβίλα.
-Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η ανακαίνιση τριών διατηρητέων κτηρίων στην παλιά πόλη (Ηρακλέους, Περικλέους, Τρικούπη), τα οποία θα φιλοξενήσουν κοινωνικά προγράμματα του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου. Πρόσφατα εγκαινιάστηκε το έργο Solitarity, του Πολυδύναμου Κέντρου, το οποίο έχει στεγαστεί στο Αρχοντικό Ζεμενίδη (οδός Χρυσαλινιωτίσσης). Και αυτό το κτήριο ανακαινίστηκε από τον δήμο.
Και βεβαίως η πολυσυζητημένη πλατεία Ελευθερίας, η ανάπλαση του εμπορικού τριγώνου της Μακαρίου και πιο μακροπρόθεσμα η ανάπλαση του παλιού ΓΣΠ η οποία, όπως εκτιμά ο δήμος, θα συμπληρώσει την αναζωογόνηση της καρδιάς της πρωτεύουσας.
Στήριξη στους μετανάστες
Όσον αφορά στους μετανάστες, τους οποίους κάποιοι θεωρούν βάρος στην πόλη, ο δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, υποδεικνύει πως αν και το μεταναστευτικό αποτελεί ευθύνη του κράτους, οι πόροι που διατίθενται προς τις τοπικές Αρχές για ελέγχους και σχεδιασμό προγραμμάτων ένταξης ολοένα και λιγοστεύουν. Περαιτέρω παρατηρείται κατακερματισμός των δράσεων, γεγονός που αποτελεί τροχοπέδη στον ενιαίο ολοκληρωμένο σχεδιασμό πολιτικής ένταξης από τις Τοπικές Αρχές.
Παρά ταύτα, λέει ο δήμαρχος Λευκωσίας, ο Δήμος Λευκωσίας, «έχοντας στο επίκεντρό του τον άνθρωπο, αξιοποιεί κάθε ευκαιρία χρηματοδότησης και αναπτύσσει διάφορα προγράμματα που στοχεύουν στην κοινωνική ένταξη των μεταναστών. Μέσω του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας υλοποιούνται προγράμματα κοινωνικής ένταξης μεταναστών, προσφύγων, αιτητών ασύλου και ευάλωτων ομάδων, όπως είναι η φροντίδα και απασχόληση παιδιών μεταναστών, τα μαθήματα διατήρησης πολιτισμικής ταυτότητας παιδιών αραβικής και κινεζικής προέλευσης, το Γραφείο Πληροφόρησης, Ψυχοκοινωνικής Στήριξης και Δικτύωσης Μεταναστών, εκμάθηση ελληνικής γλώσσας σε ενήλικες, εργοθεραπεία σε αιτητές ασύλου και σύντομα στο πλαίσιο νέου προγράμματος θα προσφέρεται υπηρεσία νομικής συμβουλευτικής για θέματα μεταναστών και προσφύγων κ.ά.
>>Η εισβολή έφερε συρρίκνωση
Ύστερα από την τουρκική εισβολή το ελεύθερο τμήμα της Λευκωσίας αποτελείται από συμπαγή περιοχή εμβαδού τριών τετραγωνικών χιλιομέτρων (3 km2).
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται στο Σχέδιο Περιοχής, ο μόνιμος πληθυσμός παρουσιάζει συνολική πτώση με σημαντικές απώλειες στον πληθυσμό του Αστικού Κέντρου εκτός των τειχών που μειώθηκε σε σχέση με τη δεκαετία του 1970 κατά 50%.
Η πτώση της ανάπτυξης στο Κέντρο παρατηρείται από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και επιδεινώθηκε μετά το 1974.
Στο Σχέδιο Περιοχής αναφέρεται πως στόχος είναι η επανάκτηση του επιπέδου πληθυσμού της δεκαετίας του 1970, δηλαδή αύξηση κατά 2.500- 3.000 νέων μόνιμων κατοίκων, κάτι το οποίο μπορεί να υλοποιηθεί μέσω της αξιοποίησης του υφιστάμενου διαθέσιμου κτηριακού αποθέματος στην Παλιά Πόλη, και αύξηση περίπου ακόμη 3.000 στο Αστικό Κέντρο έξω από τα Τείχη.
Εκτός των Τειχών υπάρχει επαρκής χωρητικότητα από νέες ή ανακαινιζόμενες οικιστικές μονάδες, για αύξηση του πληθυσμού για επιπλέον 4.000 – 5.000 νέα άτομα.
Σύμφωνα πάντα με το Σχέδιο, η Κεντρική Περιοχή παρέχει (στο παρόν στάδιο) περίπου 24.000-25.000 θέσεις εργασίας, αριθμός που έχει παραμείνει σχετικά σταθερός κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών. Εκτιμάται δε πως νέες επενδύσεις θα διπλασιάσουν τον αριθμό σε 47.000-50.000 θέσεις εργασίας στον Πυρήνα της Εμπορικής Ζώνης.