Ο Ανδρέας Κωνσταντίνου, είναι ηλικιακά ο νεότερος ίσως δήμαρχος, ο οποίος από τον περασμένο Αύγουστο είναι στο πηδάλιο της Αγλαντζιάς και υπηρετεί το υπόλοιπο της θητείας του Χαράλαμπου Πετρίδη, που διορίστηκε υπουργός Άμυνας. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα, δήλωσε ότι αφήνει στην άκρη την κομματική του ταυτότητα, εκείνην του Δημοκρατικού Συναγερμού, και δίπλα στον κάθε δημότη, ανεξάρτητα από το εάν τον ψήφισε ή όχι, προκειμένου οι κάτοικοι της Αγλαντζιάς να έχουν μια καλύτερη και ποιοτικότερη ζωή.

Αν και δεν έχει συμπληρώσει τρίμηνο ως δήμαρχος, έχει ήδη υλοποιήσει στόχους του, όπως εκείνον για καθαρότερο περιβάλλον. Ως δήμαρχος, έχει ήδη αποποιηθεί του δικαιώματος για υπηρεσιακό όχημα όπως και ο προκάτοχός του και το σχετικό κονδύλι που εξοικονομείται, πηγαίνει στο Ταμείο Κοινωνικής Αρωγής του δημαρχείου, για παροχή βοήθειας σε δημότες Αγλαντζιάς που έχουν ανάγκη. Ως δήμαρχος, έχει δηλώσει επίσης ότι θα συνεχίσει να υπηρετεί στην Εθνική Φρουρά ως έφεδρος, παρόλο που δικαιούται απαλλαγή από την ημέρα που έχει εκλεγεί, γεγονός που έτυχε θετικής αποδοχής από τους πολίτες.  

Στη συνέντευξή του στον «Φ» μιλά με περηφάνια για το πρόγραμμα «Διαχωρίζω και Κερδίζω» που τίθεται σε εφαρμογή με τον ερχομό του νέου χρόνου στην Αγλαντζιά που ήδη άρχισε να φορά τα μοβ της και ανοίγει τα χαρτιά του, αποκαλύπτοντας όραμα και στόχους.

Δηλώνει δήμαρχος 24 ωρών το 24ωρο, επτά μέρες τη βδομάδα πλην εκείνων των δύο περίπου ωρών κάθε Κυριακή πρωί, όταν φορά τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια και το περιβραχιόνιο του αρχηγού της προσφυγικής ομάδας Δικέφαλος Αγκαστίνας.

– Tι διαλαμβάνει το πρόγραμμα «Διαχωρίζω και Κερδίζω» που τίθεται σε εφαρμογή σε ολόκληρη την Αγλαντζιά με τον ερχομό του νέου χρόνου; Τι άλλο περιλαμβάνει η συγκεκριμένη διαφημιστική καμπάνια; Και τι σημαίνει για τον δημότη που είναι και το ζητούμενο;

-Αντλώντας δεδομένα και διδάγματα από την εμπειρία του παρελθόντος και προσμετρώντας τα αποτελέσματα του προγράμματος «Διαχωρίζω και Κερδίζω» που εφαρμόστηκε πιλοτικά το προηγούμενο χρονικό διάστημα στην περιοχή Καθαρής, ο Δήμος Αγλαντζιάς θέτει σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2021 ένα καινοτόμο σύστημα ολιστικής διαχείρισης αποβλήτων. Το κάθε υποστατικό θα πληρώνει τέλη μόνο με βάση τον όγκο των αποβλήτων που θα απορρίπτει (βλ. με προπληρωμένη σακούλα), άρα δεν θα λαμβάνει τιμολόγιο για τέλη αποκομιδής σκυβάλων. Ήδη στα όρια του δήμου τρέχει και διαφημιστική καμπάνια, όσο πλησιάζουμε στην έναρξη της εφαρμογής του προγράμματος «Διαχωρίζω και Κερδίζω» σε ολόκληρη την Αγλαντζιά, που προϊδεάζει τον κόσμο για τη φιλοσοφία του. Έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία του δήμου μοβ πόρτες, οι οποίες θα ανοίξουν και θα κάνει την εμφάνισή της η μασκότ του συστήματος, η νεαρή Αίγλη από την Αγλαντζιά, εμπνευσμένη από τη διάσημη ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ. Η καμπάνια περιλαμβάνει και μια σειρά από δράσεις με τα σχολεία και τους μαθητές μας, αφού ο σκοπός είναι να τους κάνουμε μέρος της όλης διαδικασίας, με στόχο την αλλαγή νοοτροπίας σε κάθε νοικοκυριό.

-Μετά τη συνάντηση που είχατε με τον υπ. Γεωργίας, τόσο εσείς όσο και ο Κώστας Καδής, δηλώσατε ικανοποιημένοι από την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος διαλογής αποβλήτων στην πηγή στην περιοχή «Καθαρή» Αγλαντζιάς. Τι ακριβώς έγινε κατά την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος και ποιοι από τους στόχους που τέθηκαν επιτεύχθηκαν; Εντοπίστηκαν κάποια προβλήματα; Ποια τα ωφελήματα για τους δημότες;

-Ο υπουργός Γεωργίας ζήτησε να ενημερωθεί εμπεριστατωμένα για το πιλοτικό σύστημα και τα αποτελέσματα του στη συγκεκριμένη περιοχή και από την πλευρά μας με ιδιαίτερη χαρά δώσαμε όλη την απαραίτητη πληροφόρηση. Τους πρώτους έξι μήνες εφαρμογής του προγράμματος, παρά τις δυσκολίες και τους αστάθμητους παράγοντες που προέκυψαν λόγω της πανδημίας, καταφέραμε να έχουμε τη συμμετοχή του 97% των υποστατικών της περιοχής.

Το πιλοτικό πρόγραμμα έφερε στην επιφάνεια και μερικά φαινόμενα απειθαρχίας, τα οποία βαίνουν προς οριστική αντιμετώπιση, όπως π.χ. η ανεξέλεγκτη ρίψη σακούλων σε μεγάλους κάδους πολυκατοικιών, που οδήγησε στο κλείδωμα των κάδων και την πρόσβαση σε αυτούς μόνο των ενοίκων, καθώς και η ανεξέλεγκτη ρίψη σκουπιδιών σε άλλα σημεία του δήμου, που μας ανάγκασε να επιβάλουμε εξώδικα στους παρανομούντες, ταυτοποιώντας τα στοιχεία τους με τη βοήθεια των 9 επιθεωρητών του δήμου μας.

-Σχολιάζοντας πάντως τα πρώτα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος, είπατε πως αυτά είναι άκρως ενθαρρυντικά και μιλήσατε για μείωση και στα σκύβαλα αλλά και στα τέλη. Μπορείτε να μας αναφέρετε κάποια σχετικά στατιστικά στοιχεία;

-Στην προκειμένη περίπτωση οι αριθμοί δεν μπορεί παρά να μας λένε την αλήθεια, αφού οι καταμετρήσεις και οι αναλύσεις γίνονται σε καθημερινή βάση. Για τους πρώτους 6 μήνες στη συγκεκριμένη περιοχή όπου εφαρμόστηκε πιλοτικά το πρόγραμμα, καταγράφηκε μείωση των σκυβάλων κατά 131 τόνους. Την ίδια στιγμή καταγράφηκε αύξηση της ανακύκλωσης πλαστικών /μεταλλικών συσκευασιών, χαρτιού, γυάλινων συσκευασιών σε ποσοστό 40%. Από οικονομικής άποψης, που είναι και το ζήτημα που καίει περισσότερο τον κόσμο, με βάση τις μετρήσεις μας καταγράφεται μείωση των εξόδων κατά 30%. Επειδή μπορεί κάποιος να διερωτηθεί στη βάση ποιων στοιχείων γίνεται ο υπολογισμός, η απάντηση βρίσκεται στον υπολογισμό των περυσινών ετήσιων πληρωμών και στη σύγκρισή τους με τις πωλήσεις των σακούλων στους έξι μήνες πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος.

-Μιλήσατε και για καινοτόμο πρόγραμμα και για μια Αγλαντζιά που είναι συνυφασμένη με την καινοτομία.  Μπορείτε να αναφέρετε και κάποια άλλα σχετικά παραδείγματα; 

-Σε μια χώρα που μέχρι το 2019 στοίβαζε τα σκουπίδια της στον Κοτσιάτη, ένας δήμος τόλμησε και προχώρησε στην εφαρμογή ενός συστήματος ολιστικής διαχείρισης και διαχωρισμού των αποβλήτων σε 6 ρεύματα. Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να δώσω τα εύσημα στον Δημοτικό Γραμματέα κ. Χάρη Τσαγγαρίδη, που έτρεξε το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα από την αρχή, από τη διαδικασία σχεδιασμού του μέχρι το στάδιο της υλοποίησης, καθώς και στον τέως δήμαρχο και νυν υπουργό Άμυνας Χαράλαμπο Πετρίδη , αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο που τόλμησαν να τα βάλουν με βαθιά ριζωμένες νοοτροπίες και να ευθυγραμμιστούν με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαχείριση των αποβλήτων. Ένας δήμος που φιλοξενεί στα όριά του το κορυφαίο ακαδημαϊκό ίδρυμα της χώρας, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, δεν μπορεί παρά να επιζητεί την καινοτομία, σεβόμενος τους απαιτητικούς δημότες αλλά και τις χιλιάδες φοιτητές που φιλοξενεί.

Με αυτήν την ευκαιρία, να αναφέρω ότι προεκλογικά είχα δεσμευτεί και για τη δημιουργία μιας εφαρμογής / application όπου θα μπορούσε ο κάθε δημότης να αναφέρει οτιδήποτε τον απασχολεί. Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω πως η ψηφιακή εφαρμογή μας έχει ήδη ολοκληρωθεί και θα προχωρήσουμε στην ενημέρωση των δημοτών μας για τον τρόπο λειτουργίας της, με στόχο να αλληλεπιδρούμε με τους δημότες χωρίς διαμεσολαβητές και μεσάζοντες και να δίνουμε τις λύσεις εκεί και όπου χρειάζεται.

-Χαρακτηρίσατε το πρόγραμμα «Πληρώνω όσο πετώ» δικαιότερο, αφού ο καθένας πληρώνει μόνο για όσα πετάει. Πώς επιτυγχάνεται αυτός ο στόχος; Μπορείτε να αναφέρετε χαρακτηριστικά παραδείγματα; Πώς θα λειτουργήσει πρακτικά το πρόγραμμα αυτό;

-Αδιαμφισβήτητα το πρόγραμμα είναι δικαιότερο, αφού διασφαλίζει ότι ο δημότης “πληρώνει όσα απορρίπτει”. Όπως ανέφερα προηγουμένως οι δημότες δεν θα πληρώνουν τέλη σκυβάλων, παρά μόνο τη σακούλα στην οποία θα τα απορρίπτουν. Εναπόκειται στον δημότη να αναλογιστεί τι απορρίπτει και να υιοθετήσει πιο υπεύθυνες συνήθειες για τη διαχείριση των αποβλήτων του, γιατί με αυτόν τον τρόπο συμβάλλει και στην προστασία του περιβάλλοντος, ενώ την ίδια στιγμή εξοικονομεί και χρήματα.Αν κάποιος δεν ανακυκλώνει, σίγουρα θα πληρώσει περισσότερα από κάποιον που το πράττει. Αν σε κάποιες οικίες διαμένουν 1 – 2 άτομα, σίγουρα τα απόβλητα θα είναι λιγότερα και το κόστος μικρότερο, σε σχέση με μια οικία στην οποία διαμένουν 5 – 6 άτομα. Άλλο θετικό είναι ότι επιβραβεύονται μέσω χαμηλότερης χρέωσης οι δημότες που είναι οικολογικά ευαισθητοποιημένοι και συνεπώς παράγουν λιγότερα σκύβαλα, άρα έχουν και χαμηλότερη χρέωση. Οι σταθερές χρεώσεις καταργούνται και οι δημότες πληρώνουν μόνο όσες μωβ σακούλες χρησιμοποιούν.

ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ

-Οι χαμηλά εισοδηματικά τάξεις όπως κάποιοι συνταξιούχοι, με το σημερινό καθεστώς πληρωμής τελών για τα σκύβαλα, τυγχάνουν κάποιων εκπτώσεων. Με το νέο σύστημα θα έχουν και πάλι κάποιου είδους εκπτώσεις;

-Η  φιλοσοφία του προγράμματος δεν συγκρούεται με την κοινωνική πολιτική που ακολουθούσαμε στο παρελθόν, οπότε δίναμε κάποιες εκπτώσεις, ελαφρύνσεις ή ακόμα και πλήρη απαλλαγή από τα τέλη αποκομιδής σκυβάλων. Μοναδική διαφορά είναι ότι πλέον λόγω της μη ύπαρξης πλέον τιμολογίου σκυβάλων, ο δήμος θα παραχωρεί αριθμό σακούλων δωρεάν, ανάλογα με το ποσό της έκπτωσης σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά, ενώ εκεί και όπου χρειάζεται θα παραχωρεί δωρεάν αριθμό σακούλων για όλη τη χρονιά. 

– Για το «Πληρώνω όσο πετώ» έχουν επιδείξει ενδιαφέρον και άλλοι δήμοι; Ποιοι από αυτούς προβλέπετε ότι θα ακολουθήσουν την Αγλαντζιά;

-Αρκετοί δήμοι της Μείζονος Λευκωσίας έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα του προγράμματος και ζήτησαν να τους μεταφέρουμε ανεπίσημα τις πρώτες εντυπώσεις από την εφαρμογή του. Κυρίως επικεντρώνονται στο ποσοστό συμμόρφωσης, αφού είναι το σημείο που φαίνεται να προβληματίζει περισσότερο. Επίσημη ενημέρωση ζήτησε μόνο η κοινότητα Παλώδιας, της επαρχίας Λεμεσού και μάλιστα αντιπροσωπεία του κοινοτικού συμβουλίου μάς επισκέφθηκε και ενημερώθηκε για το πρόγραμμα, τη διαδικασία εφαρμογής του και τα αποτελέσματά του.

Δεν μου λείπει το χιούμορ – Δεν  ένιωσα ενόχληση  από κριτική

 -Αν και μη πολιτικό πρόσωπο, είναι φορές που αντιμετωπίζεστε με την πολιτική διάσταση της θέσης που κατέχετε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η σάτιρα που δεχθήκατε από τον συνάδελφο Βάσο Βασιλείου, λίγο μετά που έγινε γνωστό ότι θα συνεχίσετε να υπηρετείτε ως έφεδρος στην Εθνική Φρουρά, παρά την απαλλαγή που δικαιούστε ως δήμαρχος. Σας ενοχλεί αυτού του είδους η σάτιρα;

 -Όσοι με γνωρίζουν προσωπικά, μπορούν να σας επιβεβαιώσουν ότι δεν μου λείπει το χιούμορ. Ως πολίτης απολάμβανα την πολιτική σάτιρα. Μπορεί να μην έχω διανύσει πολλά χιλιόμετρα στην πολιτική, όμως κατανοώ ότι ένα πρόσωπο που κατέχει δημόσιο αξίωμα μπορεί να γίνει στόχος σάτιρας και αυτό συνέβη και στην προκειμένη περίπτωση, αν αυτή ήταν καλόπιστη ή κακόπιστη θα το αφήσω στην κρίση του κόσμου.

Στο ερώτημά σας, δεν ένιωσα ενόχληση από την κριτική του συναδέλφου σας, αλλά έκπληξη για το γεγονός ότι ενέπνευσε τον δημοσιογράφο η απόφασή μου να συνεχίσω να υπηρετώ ως έφεδρος στην Εθνική Φρουρά, κάτι το οποίο για μένα θεωρείται το ελάχιστο καθήκον προς την πατρίδα. Θεώρησα ότι η δημαρχία δεν ήταν και δεν έπρεπε να είναι εμπόδιο για να συνεχίσω να υπηρετώ ως έφεδρος στην ΕΦ. Μετά την εκλογή μου προσπάθησα να διατηρήσω τις περισσότερες συνήθειές μου, στο βαθμό που ήταν αυτό δυνατό. Πρέπει να σας πω ότι μία από τις συνήθειες που κράτησα ήταν και το ποδόσφαιρο. Τις Κυριακές βγάζω το κοστούμι και φοράω ποδοσφαιρικά παπούτσια, για τις ανάγκες της ποδοσφαιρικής ομάδας του Δικέφαλου Αγκαστίνας, όπου έχω την τιμή να φέρω και το περιβραχιόνιο του αρχηγού.

Πρόκληση η ηλικία για να αποδείξω τη δύναμη της νέας γενιάς

-Είστε ένας από τους πιο νεαρούς δημάρχους. Στην άσκηση των καθηκόντων σας, αντιμετωπίσατε κάποια προβλήματα λόγω ακριβώς της ηλικίας σας;

-Είμαι ίσως ο νεότερος ηλικιακά δήμαρχος, κάτι που προσωπικά δεν αντιμετωπίζω ως πρόβλημα αλλά ως πρόκληση για να αποδείξω τη δύναμη της νέας γενιάς. Κατανοώ πλήρως το βάρος της ευθύνης και στόχος μου είναι να ανταποκριθώ στις προσδοκίες των δημοτών της Αγλαντζιάς, είτε με ψήφισαν είτε όχι. Προβλήματα δεν έχω αντιμετωπίσει, πέραν από το ότι κάποιοι που με γνωρίζουν πρώτη φορά με ρωτάνε αν σωστά άκουσαν όταν τους είπα ότι είμαι ο δήμαρχος Αγλαντζιάς.   

-Να υποθέσουμε ότι τον Δεκέμβρη του 2021 θα διεκδικήσετε και πάλι τη δημαρχία της Αγλαντζιάς;

-Όπως γνωρίζετε έχω εκλεγεί δήμαρχος σε διαδικασία αναπληρωματικής εκλογής τον περασμένο Αύγουστο. Παράλληλα εκκρεμεί στη Βουλή και η συζήτηση για την προοπτική ενοποίησης των δήμων. Πιστεύω ότι είναι πολύ πρόωρο να συζητάμε για τις δημοτικές εκλογές. Άλλωστε μεσολαβεί άλλη εκλογική αναμέτρηση και αναφέρομαι στις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Μάη. Στόχος μου είναι να φανώ αντάξιος των προσδοκιών των δημοτών της Αγλαντζιάς και να υλοποιήσω τις δεσμεύσεις που ανέλαβα. Σε αυτήν την κατεύθυνση επικεντρώνομαι και την κατάλληλη στιγμή θα λάβω τις αποφάσεις μου.