Ζήτημα εθνικής ασφάλειας χαρακτηρίζεται το πρόβλημα των μαζικών μεταναστευτικών ροών προς τις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας από την Κυβέρνηση, η οποία πλέον δηλώνει δυσκολία να διαχειριστεί ως κράτος τους μεγάλους αριθμούς μεταναστών που φτάνουν καθημερινώς. Ο χώρος υποδοχής του «Πουρνάρα» βουλιάζει μέρα με τη μέρα περισσότερο από τον υπερπληθυσμό, με τους ίδιους τους μετανάστες να βρίσκονται καθημερινά εκτεθειμένοι σε κινδύνους και στις πιθανότητες να πέσουν θύματα εμπορίας και εκμετάλλευσης από διακινητές.

Εικόνες με στοιβαγμένους ανθρώπους σε κοντέινερ που είδαμε στο εξωτερικό είναι πολύ πιθανόν να δούμε και στην Κύπρο, όπως αντίστοιχα παρατηρούνται εικόνες με μισοβουλιαγμένες βάρκες από ανθρώπινες ψυχές στα ανοικτά της θάλασσας. Την ίδια ώρα, οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι που φτάνουν με την αγωνία ζωγραφισμένη στο πρόσωπο τους, εργαλειοποιούνται από την τουρκική κυβέρνηση στο πλαίσιο ενός νέου υβριδικού πολέμου κατά των Αρχών της Κυριακής Δημοκρατίας.

Κάτω υπό την πίεση των γεγονότων, η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στη λήψη ακόμα πιο δραστικών μέτρων, τα οποία πέραν από την πρόληψη και την καταστολή του φαινομένου σε επίπεδο διακινητών, στόχο έχουν και την εφαρμογή ολοκληρωμένης πολιτικής πρόνοιας προς τους μετανάστες.

Υπό αυτά τα δεδομένα, πραγματοποιείται σήμερα το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο διευρυμένη Υπουργική σύσκεψη στην παρουσία των σωμάτων ασφαλείας και των υπηρεσιών πληροφοριών της Δημοκρατίας η οποία θα εξετάσει τα δεδομένα. Στη σύσκεψη λαμβάνουν μέρος οι υπουργοί, Εσωτερικών, Εξωτερικών, Μεταφορών, Εργασίας, Δικαιοσύνης και Άμυνας, καθώς και η υφυπουργός Πρόνοιας και ο υφυπουργός Καινοτομίας. Παρόντες θα είναι επίσης ο Αρχηγός Αστυνομίας, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς και ο Διοικητής της ΚΥΠ. Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, έχει απαγορευθεί στους διάφορους αξιωματούχους να πάρουν μαζί τους στη σύσκεψη λειτουργούς των υπουργείων του ή συνεργάτες τους.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, η οποία έχει διαβαθμιστεί ως «Απόρρητη» καθώς αφορά ζήτημα Εθνικής Ασφάλειας, θα τεθεί πολυσέλιδο έγγραφο το οποίο έχει ετοιμάσει ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής και αφορά λεπτομερή αναφορά για το πώς έχουν σήμερα τα δεδομένα στην Κύπρο. Θα παρουσιαστούν δηλαδή, αριθμοί και στατιστικά δεδομένα τα οποία σκιαγραφούν τη σοβαρότητα της κατάστασης όπως αποτυπώνεται μέσα από τους αριθμούς, καθώς επίσης και τον τρόπο δράσης των διακινητών, οι «μαύρες τρύπες» των σημείων από τα οποία διέρχονται παράνομα προς τις ελεύθερες περιοχές από τη γραμμή αντιπαράταξης, καθώς επίσης και τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να ληφθούν για αντιμετώπιση της κατάστασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: 

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η πολιτική της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση της κατάστασης θα κινηθεί σε τέσσερις άξονες. Συγκεκριμένα:

► Λήψη δραστικών μέτρων στο κεφάλαιο που αφορά τη διοίκηση και την εποπτεία. Δηλαδή στη διαχείριση του όλου θέματος που αφορά την παράτυπη άφιξη μεταναστών στην Κύπρο.

► Λήψη μέτρων και ανάληψη ενεργειών οι οποίες θα αποσκοπούν στην αποτροπή εισόδου στις περιοχές ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας και επιτήρηση όλων των σημείων τα οποία χρησιμοποιούνται ως πύλες εισόδου.

► Ενέργειες επαναπροώθησης στις χώρες προέλευσης τους, όταν και εφόσον κριθούν από Δικαστήρια ότι δεν πληρούν τα κριτήρια παραμονής και παραχώρησης ασύλου. Σε αυτό το πλαίσιο θα γίνουν ενέργειες για επισύναψη και ενίσχυση διακρατικών συμφωνιών. 

► Εφαρμογή ολοκληρωμένης πολιτικής πρόνοιας για μετανάστες και αιτητές ασύλου τόσο όσον αφορά την επιδοματική πολιτική όσο και την προσφορά εργασίας κ.λπ.

Στο πλαίσιο της συζήτησης θα γίνει αναφορά και στα θέματα που πρέπει να ζητηθεί η βοήθεια της ΕΕ.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, το 2021 από τις αρχές του έτους καταγράφηκαν 10.800 αφίξεις άτυπων μεταναστών, εκ των οποίων οι 2063 ήταν μόνο τον Οκτώβριο. Τέλος, όσον αφορά το κέντρο υποδοχής «Πουρνάρα», η δυναμικότητα του οποίου είναι 1.000 άτομα, ο αριθμός των φιλοξενούμενων φτάνει τις 2.400 άτομα. 

Αρμόδια κυβερνητική πηγή ανέφερε στον «Φ» ότι η κατάσταση πλέον είναι εκτός ελέγχου σε ό,τι αφορά τις καθημερινές αφίξεις άτυπων μεταναστών στη Δημοκρατία από διάφορα σημεία και ανέφερε ότι η Κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε λήψη ακόμα πιο δραστικών μέτρων. «Η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποκύψει στις όποιες πιέσεις ασκούνται από την αντιπολίτευση και πιο συγκεκριμένα από το ΑΚΕΛ. Είναι πλέον ζήτημα εθνικής επιβίωσης από τη μια και από την άλλη, θέλουμε να βάλουμε όλα εκείνα τα μέτρα που να προστατεύουν αυτούς τους ανθρώπους από την εκμετάλλευση των οποιωνδήποτε επιτήδειων που αισχροκερδούν εις βάρος ανθρώπινων ψυχών», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Η ίδια πηγή σημείωσε ότι στόχος της Κυβέρνησης μέσα από αυτές τις πολιτικές, είναι να στείλει το μήνυμα πως δεν θα επιτρέψει την εργαλειοποίηση ανθρώπων προς εξυπηρέτηση είτε πολιτικών συμφερόντων άλλης χώρας, είτε για αποκόμιση οικονομικού οφέλους από τους οποιουσδήποτε εμπόρους ψυχών.