Βήμα προεκλογικής από τη Βουλή με αφορμή τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό βρήκαν οι αρχηγοί των κομμάτων. Αναλύοντας τις θέσεις τους αλλά και το όραμά τους γύρω από τα καυτά θέματα, είχαν όλοι τους ως σημείο αναφοράς τις προεδρικές εκλογές και το διακύβευμα για τον τόπο μέσα από τις επιλογές των πολιτών τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Η όλη συζήτηση είχε έντονο το χρώμα της ευρύτερης προεκλογικής, με τους ομιλητές να καταπιάνονται με όλα τα καυτά ζητήματα της επικαιρότητας με τον καθένα τους να αναδεικνύει πρωτίστως τα κεφάλαια εκείνα στα οποία θέλει να δώσει προτεραιότητα. Πέραν από τα θέματα της Οικονομίας, ιδιαίτερη αναφορά έγινε από όλους τους ομιλητές στο θέμα του ΓεΣΥ, καθώς και στο μεταναστευτικό και στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα. Από την όλη συζήτηση ασφαλώς δεν μπορούσε να απουσιάζει το Κυπριακό και τα γενικότερα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Τη συζήτηση ασφαλώς και τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών επηρέασε και η ατζέντα της επικαιρότητας, με τους ομιλητές να κάνουν αναφορά στον Γρίβα αλλά και στην ανάγκη δημιουργίας κλίματος ενότητας. 

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, πρόταξε όπως αναμενόταν το κυβερνητικό έργο, τονίζοντας ότι το στοίχημα είναι η συνέχιση της πορείας σταθερότητας της χώρας. «Προσωπικά, μπορώ να εγγυηθώ μια αποτελεσματική κυβέρνηση. Με ενότητα και σύμπνοια. Δίκαιη και δημοκρατική. Αξιοποιώντας τους καλύτερους, από κάθε γωνιά της Κύπρου. Όπως έκανα πάντα. Για το καλό του τόπου. Του κάθε πολίτη ξεχωριστά. Ανεξάρτητα τι ψηφίζει ή τι εκπροσωπεί. Με πολιτικές που ωφελούν το σύνολο. Οι συμπολίτες μας αντιλαμβάνονται την ευθύνη που απαιτείται στην κάλπη», δήλωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, σημειώνοντας ακόμα ότι απέναντι στην οικονομική καταιγίδα που μας απειλεί, προτάσσουμε την αποτελεσματικότητά μας. «Μαζί μπορούμε. Να μετατρέψουμε ξανά την κρίση σε μεγάλη ευκαιρία για τον τόπο μας», ανέφερε.  

Έντονα επικριτικός κατά της Κυβέρνησης ήταν ο γγ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος σημείωσε ότι στα δέκα χρόνια με τον ΔΗΣΥ στην εξουσία η Κύπρος και η κοινωνία έκαναν βήματα προς τα πίσω, αντί βήματα προς τα μπροστά. Έστρεψε τα πυρά του τόσο κατά του προέδρου του ΔΗΣΥ, όσο και κατά του Νίκου Χριστοδουλίδη, κάνοντας εκτενή αναφορά στις επερχόμενες εκλογές, λέγοντας ότι «το πραγματικό τους διακύβευμα είναι η αλλαγή». «Αυτό που περιμένουν οι πολίτες από εμάς, είναι να στηρίξουμε μια αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης, που να αφορά στο μέλλον του τόπου μας», είπε, για να σημειώσει ότι η αλλαγή που προτείνει το ΑΚΕΛ ξεκινά με την ανάδειξη ενός Προέδρου που να είναι ειλικρινής, για να ξέρουν οι πολίτες τι ψηφίζουν».

Διακριτική αντιπολίτευση από Νικόλα, Σιζόπουλο και Καρογιάν

Αντιπολιτευτικό χρώμα είχαν οι τοποθετήσεις των Νικολα Παπαδόπουλου, Μαρίνου Σιζόπουλου και Μάριου Καρογιάν, ωστόσο οι τόνοι ήταν πολύ πιο χαμηλοί από άλλες χρονιές, προκειμένου να κρατήσουν τις ισορροπίες και να μη δημιουργήσουν πρόβλημα στον Νίκο Χριστοδουλίδη. 

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος εξέφρασε από πλευράς του λύπη για το χαμηλό, όπως ανέφερε, επίπεδο της προεκλογικής, κάνοντας αναφορά σε fake news για μουσείο Γρίβα, για αμφισβήτηση διατριβής του Νίκου Χριστοδουλίδη, για διαρροή προσωπικών μηνυμάτων και για πλαστογραφία εγγράφων που παρουσιάστηκαν ως μυστικές συμφωνίες. Μίλησε ακόμα για απειλές και εκβιασμούς κατά ψηφοφόρων. «Εμείς επιλέγουμε να μην κατεβαίνουμε σε αυτό το επίπεδο», δήλωσε. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Νικόλας Παπαδόπουλος άσκησε μεν κριτική κατά της Κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη, σημειώνοντας ωστόσο ότι το ΔΗΚΟ αναγνωρίζει και τα θετικά επιτεύγματα. 

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα του ΓεΣΥ αλλά και στο Κυπριακό και στις ανησυχίες του κόμματος του, σημειώνοντας πως το κόμμα του γίνεται στόχος επιθέσεων από διάφορες πλευρές με παραποιημένα δεδομένα.

Ο Μάριος Καρογιάν αναφέρθηκε στην αποδοχή από μέρους του Νίκου Χριστοδουλίδη του σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ενέργεια, όπως είπε, η οποία ήταν καταλυτική για την απόφαση στήριξης της υποψηφιότητάς του.

Μεταναστευτικό, Γρίβας και Ακάμας

Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ και υποψήφιος Πρόεδρος Χρίστος Χρίστου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ομιλία του στο θέμα του μεταναστευτικού, μιλώντας για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα, προτείνοντας σειρά μέτρων. Έκλεισε την ομιλία του επικρίνοντας την έγκριση ψηφίσματος στο οποία αναφέρεται ο Γρίβας ως ανάξιος κάθε τιμής, δηλώνοντας πως ο αγώνας της ΕΟΚΑ είναι ταυτόσημος με τον θρυλικό Διγενή. Ο πρόεδρος των Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πολιτική για την ευημερία των ζώων αλλά και για το θέμα του Ακάμα, επισημαίνοντας ότι οι πολιτικές προκαλούν ανησυχία.