Μπορεί πολλοί να θεωρούν πως οι εργαζόμενοι με την περισσότερη ετήσια άδεια είναι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές και να επικαλούνται τις περιόδους των Χριστουγέννων, του Πάσχα και των θερινών διακοπών για να αποδείξουν τη θέση αυτή, αλλά δεν είναι μόνο οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι που απολαμβάνουν σχετικά μακρά περίοδο μακριά από τη δουλειά.

Μικρότερη, αλλά ικανοποιητική, είναι και η περίοδος ετήσιας άδειας των δημοσίων υπαλλήλων ή και υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα με μακρά υπηρεσία αλλά η περίπτωση που «βγάζει μάτια» είναι αυτή των βουλευτών.

Είναι χαρακτηριστική η πρόνοια στο ίδιο το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και συγκεκριμένα στο άρθρο 74, όπου αναφέρεται, πως «η τακτική σύνοδος της Βουλής των Αντιπροσώπων διαρκεί επί τρεις έως εξι μήνες κατ’ έτος, ως θέλει αποφασίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων». Δηλαδή οι τρεις μήνες είναι η ελάχιστη περίοδος και η μέγιστη περιορίζεται μέχρι τους έξι μήνες. Ωστόσο, πέραν των συνεδριάσεων της Ολομέλειας υπάρχουν και οι συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών. Βεβαίως, στην περίπτωση των συνεδριάσεων των κοινοβουλευτικών επιτροπών, όσες προσπάθειες και αν καταβλήθηκαν στο παρελθόν αλλά και πρόσφατα, δεν κατέστη δυνατόν να παρευρίσκονται όλα τα μέλη των επιτροπών με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις να αναβάλλεται ή να καθυστερεί η έναρξη των εργασιών ή ακόμη να αρχίζουν συνεδριάσεις με «δανεικούς» βουλευτές από άλλες επιτροπές. Και βεβαίως αυτοί στη συνέχεια αποχωρούν. Αξίζει πάντως να σημειωθεί, πως υπάρχουν και οι συνεπείς βουλευτές οι οποίοι δεν κάνουν απουσίες ή απουσιάζουν σε εξαιρετικές περιπτώσεις ή όταν βρίσκονται σε αποστολή της Βουλής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σκόπελος η Βουλή για τον ΠτΔ – Πλειοψηφία η αντιπολίτευση

Ενδεικτικό της λειτουργίας της Βουλής (το κολάνι δεν παίρνει τους εργαζόμενους στο Κοινοβούλιο οι οποίοι εργάζονται κανονικά) είναι και το πρόγραμμα των κοινοβουλευτικών επιτροπών, κάποιες εκ των οποίων έχουν να συνεδριάσουν από το Νοέμβριο του 2022 ενώ άλλες συνεδρίασαν εκτάκτως και τον Δεκέμβριο ή και τον Ιανουάριο (μια φορά) είτε για να συζητήσουν τους προϋπολογισμούς είτε αναπομπές του Προέδρου της Δημοκρατίας. Βρισκόμαστε στον Φεβρουάριο και ένεκα και των δύο γύρων των προεδρικών εκλογών, όλα δείχνουν πως κάποιες επιτροπές θα συνέλθουν ξανά προς το τέλος του μήνα. Με άλλα λόγια, κάποιοι βουλευτές θα εμφανιστούν στις επιτροπές που συμμετέχουν τρεις μήνες από την τελευταία φορά που έλαβαν μέρος σε συνεδρίες. 

Θα ακολουθήσει το καλοκαίρι, όταν η Ολομέλεια θα συνέλθει για τελευταία φορά εντός Ιουλίου με την ευκαιρία της συζήτησης για το πραξικόπημα και την εισβολή, οπόταν θα επαναλειτουργήσει ξανά εντός Σεπτεμβρίου. Και βεβαίως, οι βουλευτές δεν θα συμμετέχουν σε εργασίες τις περιόδους των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Πρέπει επίσης να σημειωθεί, πως η Βουλή δεν λειτουργεί (για τους βουλευτές) Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή κάτι το οποίο μεταφράζεται σε περίπου άλλες 150 μέρες.